En fridfull bergsdal med trästugor, en porlande å och gröna ängar mot en fond av snötäckta bergstoppar.

Resguide till Österrike

Fakta


  • Republik Österreich

  • Wien (1.606.843) (1998)

  • 83.858 km2

  • Tyska är det officiella språket i landet.

  • Romersk katolsk

  • 8.139.000

  • Federal Republik

  • Österrike ligger som en smörklick mitt i Europa och har inga kustlinjer. Landet ligger mellan Schweiz, Lichtenstein, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Ungern, Slovenien och Italien. Landskapet är bergigt och nästan hälften av landet är täckt av skog. Österrikes högsta berg, Grossglockner, är 3 798 meter högt. Floden Danube är dominerar i landet och flyter 360 kilometer genom Österrike.

Reseförberedelse

Bästa restid

Österrike kan besökas året om. Man kan njuta av den vackra naturen under sommarmånaderna från maj till september. Vintermånaderna erbjuder perfekta skidmöjligheter. Om man vill se naturens varierande färger är både vår och höst bra tidspunkter för ett besök.

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Österrike ska du ringa följande nummer:
Ambulans (144)
Polis (133)
Brandkår (122)

Dricks

På många hotell och restauranger lägger serveringspersonalen till ett servicebelopp på notan, men vanligtvis förväntar de sig lite dricks utöver det som står på räkningen. Taxichaufförer förväntar sig ungefär tio procent i dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 12.00 i Österrike.

Vikt och mått

I Österrike användes det följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Vid religiösa byggnader bör man följa de hänvisningar som ges på plats och inte vara för påträngande. I övrigt finns det inga speciella regler vidrörande fotografering.

Dricksvatten

Vattnet i Österrike är rent och det är helt okej att dricka vatten från kranen.

Elektricitet

I Österrike används följande elkälla:
220VAC, 50Hz

Uppförande

I vissa områden av Österrike kan befolkningen vara rätt formella när man möter dem för första gången. Man skakar hand när man hälsar och man bör ej använda förnamn vid första mötet. Man bör även tänka på att kyrkan har en hög och respekterad ställning i det österrikiska samhället innan man kastar sig in i långa diskussioner. Utöver detta kommer man långt med vanlig vänlighet.

Öppettider

Affärer har öppet från 8.00/9.00 till 18.00 (måndag – fredag), men stänger oftast några timmar över lunch.
Lördag har affärer öppet från 8.00 till 13.00, utom den första lördagen i månaden då affärerna först stänger kl. 17.00.
Kontor har öppet från 8.00 till 12.30 och från 13.30 till 17.30 (måndag – fredag).

Mat och dryck

Traditionella österrikiska rätter är Wiener Schnitzel, kokt biff, kalvlever med örter samt olika sorters skinka. De flesta rätter serveras tillsammans med ris eller potatis. Efterrätten består oftast av paj eller Apfelstrudel som är en sorts söt kaka med äppelmos.

Handikappade resenärer

Förhållanden för handikappade har förbättrats betydligt i Österrike. En del hotell och sevärdheter har faciliteter för handikappade som har svårigheter att ta sig runt. För ytterligare information kontakta:
Verband der Querschnittgelähmten Österreichs
Brigittenauer Lände 42
A-1200 Wien
Telefon +431356325

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. Januari
Trettondagen, 6. Januari
Arbetarnas dag, 1. Maj
Jungfru Marias dag, 15. Augusti
Nationaldagen, 1. November
Alla Helgona dag, 1. November
Juldagen, 25. December
Annan dag jul, 26. December
Påsk, mars eller april
Whit Sunday, Whit Monday, maj eller juni
Kristi lekamen

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns över femhundra campingplatser i Österrike så det finns gott om möjligheter att använda sig av denna övernattningsform medan man reser i landet. De flesta campingplatser är i gott skick och med faciliteter som badrum, affär och lekplats.

Hotell

Det finns hotell i alla klasser i de flesta städer i Österrike. Hotellen klassificeras från en till fem stjärnor. De femstjärniga hotellen är de bästa och lyxigaste.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns Gasthofs över hela Österrike. De är oftast familjeföretag med enkel inredning. Gasthofs är ett utmärkt ställe om man gärna vill komma i kontakt med lokalbefolkningen.

Vandrarhem

Man kan hitta vandrarhem i hela Österrike och det är en av de bästa och billigaste övernattningsformerna i landet. För att övernatta på vandrarhem skall man vara medlem i the International Youth Hostel Association. Under sommarmånaderna är det en fördel att boka en säng i förväg.

Övrig övernattning

Om man vill övernatta på ett mer otraditionellt sätt, finns det goda möjligheter i Österrike. Här finns utmärkta möjligheter att övernatta på en stor gård där frukost oftast är inkluderat i priset. Dessutom kan man prova privat inkvartering på många ställen i Österrike vilket vanligtvis både är trevligt och billigt. Flera av Österrikes gamla slott och bryggerier är ombyggda till lyxhotell och här erbjuds definitivt en annorlunda övernattningsupplevelse i spännande historiska omgivningar.

Lokal transport

Flyg

Mellan de flesta större städerna i Österrike går det inrikesflyg. Det finns flera flygbolag och alla flygrutter är regelbundna i allmänhet.

Buss

Det finns ett välutvecklat bussnät i Österrike. Det finns både offentliga och privata bolag som erbjuder korta och längre turer, så det kan vara en bra ide att kolla upp priserna innan man köper sin biljett.

Tåg

Tågnätet i Österrike är välutvecklat och effektivt och det finns mer än 5 800 kilometer järnvägsspår i landet. Tågen är i gott skick, de kommer fram snabbt och håller tiden. Det är ett effektivt sätt att komma fram på, samtidigt som man har möjlighet att njuta av det vackra landskapet i.

Taxi

Det finns en del taxibilar i de flesta av Österrikes städer. I de större städerna använder chaufförerna taxameter medan man på de mindre orterna har fasta priser för bestämda sträckor.

Biluthyrning

Det finns möjlighet att hyra bil i alla större städer samt vid de flesta flygplatser. Man skall vara 18 år gammal för att få köra bil i Österrike.

Båt eller färja

Det går färjor och turbobåtar på Danube floden. De går primärt under vår- och sommarmånaderna.

Har du velat resa till Österrike?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden