Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Pakistan

Gilgit

Staden Gilgit

Gilgit är det administrativa huvudkvarteret i området, och fullt av turister mellan maj och oktober. De söker alla lite komfort i form av ett större utbud av mat, än som finns i resten av området. Samtidigt är det ett utmärkt ställe att uppleva lokalbefolkningen på, som åker till staden för att handla. Du är en attraktion för dem, lika mycket som de är det för dig.

Islamabad

Lok Virsa museet

Lok Virsa är landets bästa etnografiska museum. Det är i världsklass och absolut värt ett besök, om du gärna vill förstå och lära känna människorna i detta land bättre. Utöver befolkningens historia och kvarlevor, finns det en avdelning med traditionellt handarbete i trä, stoff och lera. Här är det möjligt att se, hur de souvenirer du köper, egentligen skall se ut.

Parkerna

Njut av fridfullheten och folklivet i en av Islamabads många parker. Exempelvis i Shakarparian Park, där det finns en avdelning med många skulpturer och en fantastisk utsikt mot båda städer (Islamabad och Rawalpindi).

Shah Faisal Moskén

Asiens största moské med plats till 100.000 tillbedjare. Den svulstiga marmorbyggda moskén kostade 50 millioner $USD, varav den största delen av summan kom från Saudi Arabien. Det är inte alltid lika välsett för turister, så var diskret och undvik middagsbönen, särskilt om fredagen.

Karachi

Bydelen Saddar

Dette er Karachis bysentrum og hovedinnkjøpsområde. Her kan man kjøpe alt mulig, fra lærvarer og krydderkaker til Chanél parfyme. Man kan også gå rundt i de forskjellige områdene og bare se på folkelivet. Det skjer noe nytt på hvert gatehjørne.

Dhobi Ghat vid flodstranden

Åk ut tidigt på morgonen till det här stället. Pakistans största tvätteri! En 3 till 4 kilometer lång flodstrand omvandlas till tvätteri, där kläder tvättas och färgas, medan det småpratas och berättas historier. Bli inte förvånad om du erbjuds ett glas te med mjölk.

Moskéen Masjid-i-tuba (Defence housing society mosque)

Med världens största kupol som är 72 meter i diameter, blir de flesta imponerade av denna byggnad. Byggd i vit marmor och med tusentals speglar i taket, som stjärnor, ger stället en helt speciell upplevelse.

Karakoram (Norra Pakistan)

Balistan regionen

En timme söder om Gilgit och bortom Karakoram Highway ligger den här regionen, som även är känt under namnet ”lilla Tibet”. Det är primärt på grund av den stora koncentrationen av tibetaner, som vandrade hit, så tidigt som 1700-talet. I dag är området även befolkat av andra folkslag, och det är ett äventyr att resa från by till by och se folklivet.

Bergen och folkgrupperna

Den väsentligaste anledningen för att åka till den här regionen är inte speciella kulturella sevärdheter. Det är bergen, de råbarkade, öde och på vissa ställen frodiga bergen i kombination med den otroligt vänliga och gästfria befolkningen, som lockar. Upplev ett stort, tandlöst leende från en gammal man, där vind, väder, bitande frost och brinnande sol har ommöblerat hans ansikte. Många treckar i området.

Dalklyftan Hunza

Hunza är en dalklyfta, som bryter bergskedjan på Karakoram Highway. Den vänliga lokalbefolkningen välkomnar dig till det natursköna området. Det är mera öppet för turister och mera utvecklat än andra delar av landet, utan att den pakistanska charmen har försvunnit, snarare tvärtom. Floderna, som slingrar sig genom de bruna bergen, med snöklädda bergstoppar, gör det lätt att förstå, varför många uppfattar området som Shangri-La, det försvunna paradiset.

Lahore

Staden Lahore

Pakistans viktigaste ekonomiska och kulturella stad kan nog verka skrämmande på turister i första hand. Förorening och sociala problem ger ett dåligt förstahandsintryck, men det tar inte lång tid innan man börjar uppskatta den präktiga arkitektur, de gröna parkerna och trädgårdarna, moskéer och tempel. Det är inte svårt att fly undan det 21: a århundradet här.

Pakistan

Karakoram huvudvägen

Karakoram Highway är egentligen bara en huvudväg från Islamabad till Kina. Det är en resa till en annan värld. Genom krokiga öde vägar, högt uppe i Himalaya kommer du genom byar, där olika etniska folkslag välkomnar dig till deras enkla och härliga hemvist.

Ruinbyen Moenjodaro

Blandt de mer enn 165 arkeologiske stedene i Indusdalen er dette den mest storslåtte. Byen er fra den antikke sivilisasjonen (grunnlagt cirka 2500 år før Kristus). Dens imponerende historie kan oppleves i et tilhørende museum.

Trekking opp til K2

Fra slutten av april til slutten av oktober, før vinteren setter inn, er det mulig å trekke i det nordlige Pakistan og opp til K2 Base Camp (5135 meter). Er du veltrent, selvforsynt og forholdsvis erfaren får du en barsk og naturskjønn tur i de øde og lite besøkte områdene.

Tågtur genom Bolan Pass

Är du trött på att trecka i bergen, vandra genom ändlösa museer och utforska de olika byarna på egen hand, så ta tåget genom Bolan Pass. Du kan njuta av den mest storslagna natur i Pakistan, medan du makligt lutar dig tillbaka i kupén.

Peshawar

Den gamla stadsdelen

Den gamla stadsdelen är nog den primära anledningen, för att komma till Peshawar. Du kommer knappast att tröttna på att observera de många olika etniska grupperingar. De olika bergstammar vandrar runt i sina olika traditionsenliga kläder, för att se, vad den moderna världen kan söta deras tillvaro med. Åsnor, med olika varor på ryggen, vandrar mellan de olika övertäckta basargatorna.

Khyber passet

Gränslandet mellan nuvarande länder och tidigare kungariken ligger inte långt från Peshawar. Man åker inte hit för utsiktens skull, men snarare för minnet om alla de, som i tidens lopp har transporterat handelsvaror från en del av kontinenten till en annan. Kyber passet är en idé, en dröm. Och mitt i den här drömmen och i natursköna omgivningar bor många utav de bergstammar, som gör området osäkert.

Peshawar museet

Utöver buddhistisk och gandaraisk konst, finns det här en fin etnografisk samling om områdets stammfolk. Om du vill förstå skillnaden mellan de och de vanliga pakistanierna, är det här ett utmärkt ställe att börja på.

Punjab

Byn Uch Sharif

Långt från allt annat, ligger den här lilla byn på en bergstopp med en fantastisk utsikt. Men det är byns historia och dens heliga betydelse, som är värda en resa hit. Byn byggdes av hinduer på 500-talet före Kristus och besöktes senare bland annat av Alexander den Store. Det är den mystiska religiösa sektens Sufiernas huvudsäte och det är samtidigt en Sikhisk pilgrimsort. Så om religion är ett intresseområde, bör man absolut åka hit.

Staden Bahawalpur

Bahawalpur är en av Punjabs mest behagliga överraskningar. Den avslappnande orten har den mest gästvänliga befolkningen i hela södra Pakistan. Om du blir bjuden på te, kaffe eller mat, så tacka ja och njut av detta perfekta sätt, att få en insyn i den pakistanska vardagen.

Boka dina sevärdheter här