Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Pakistan

Fakta


  • Pakistans islamska republik

  • Islamabad (525.000) (1998)

  • 796.095 km²

  • Urdu, men både engelska, punjabi och sindhi är utbrett

  • Islam

  • 130.000.000 (1998)

  • Federal republik

  • En och en halv gång så stort som Frankrike, är landet som ligger granne med Afghanistan, Kina och Indien. I det norra Pakistan ligger Himalaya, med några av världens högsta berg. Det mesta av landet har ett torrt inlandsklimat. Med monsunen i juli-oktober, kommer det tillträngda regnet. Dock ligger landet i monsunens randområde, så det regnar mindre än exempelvis i Indien.

Reseförberedelse

Bästa restid

Den bästa tidpunkten är beroende av, vart du skall. Sind, Baluchistan, Punjab och den södra delen av den Nord-västra gräns provinsen (North-West Frontier Province) är bäst från november till mitten av april. Den norra delen av Pakistan, Azad Jammu och Kashmir är bäst från maj till oktober, även om det kan förekomma storm, eftersom vintrarna är väldigt kalla och snöiga.

Reselitteratur

Lonely Planet Pakistan
Footprint Pakistan Handbook

Lokala förhållanden

Valuta

Pakistansk rupi (PR). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Efter att telefonnätet byggdes ut i Pakistan, är nätförbindelse lättare än förut, men fortfarande opålitlig. De primära ställen för internet och e-mails är fortfarande på större hotell och affärs center. Det är långt mellan riktiga internetcaféer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att ringa efter hjälp i Pakistan, skall du ringa på följande nummer:
Polis (15)

Dricks

Lyxhotell lägger själva till mellan 5 och 10 procent extra på räkningen. På det kan man lägga till 5 procent, om man har varit nöjd. Storstads taxichaufförer förväntar 10 procent. I landliga områden skall du inte bli förvånad om dricks inte tas emot. Här dominerar den islamska gästvänligheten fortfarande. ”Baksheesh” (allmissa) är en vanlig tradition i Pakistan, och kan förväxlas med dricks. Det är en del av den islamska självförståelsen, att de, som har mycket ger en penning till de, som har lite, för olika services, både i offentlig regi och i det privata.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Danmark, är den 16.00 i Pakistan.

Vikt och mått

I Pakistan används följande vikt- och måttenheter.
Längd: meter
Vikt: kilo
Vätska: liter

Fotografering

På grund av att Pakistans är så annorlunda, än det, vi känner till, är landet ett fotografiskt paradis. Fantastisk, storslagen och vild natur, färgrika bussar och lastbilar, och en helt annan arkitektur än man är van vid, och befolkningen med sin mångfald. För muslimerna i Pakistan, speciellt i landområden, är det en förnärmelse att fotografera en kvinna, utan hennes tillstånd. Det gäller även, om det egentligen är naturen, som du är intresserad av. Det kan vara farligt, om hon har familjemedlemmar i närheten! Män, å andra sidan, kommer kanske till och med att uppfodra dig till att ta bilder av dem. Om du går med på att skicka bilderna till dem, måste du komma ihåg att göra det. Ett löfte glöms ej, och det är ett brott mot gästvänligheten, om löftet bryts.

Dricksvatten

Det är inte säkert att dricka vattnet från kranen. Köp vatten på flaska. Var säker på att förseglingen inte är bruten.

Elektricitet

I Pakistan används följande el-källa:
220V, 50Hz

Uppförande

För kvinnor, som vill resa ensamma i Pakistan, är skillnaden stor, allt efter var du befinner dig. Det existerar stora skillnader mellan storstäder och byar, mellan stad och landsbyggd, mellan olika områden. Det kan vara allt, från himmel till helvete. De flesta män, om man bortser från de största och de mera västerländskt orienterade städerna, har ingen kontakt till andra kvinnor än sina egna familjemedlemmar. Därför tror några, att kvinnor som är på egen hand, är billiga, vilket kan leda till chikan. Om något obehagligt skulle hända, ropa högt på gatan, så att folk ser er, och han blir förnedrad.
Använd ej vänster hand att äta med, den är till för toabesök (för de lokala).

Öppettider

Banker har öppet från 9.30 till 13.00 (söndag-torsdag), och från 9.00 till 11.30 (lördag).
Affärer har öppet från 9.00 till 19.00 (lördag-torsdag).
Kontor har öppet från 9.00 till 13.00 och från 14.00 till 17.00 (lördag-torsdag).

Mat och dryck

Maten påminner en hel del om den, man finner i norra Indien, med curryblandningar, olja och chili. Om du reser med låg budget, kommer du nog inte att tycka, att Pakistan är ett bra land när det gäller mat och det kommer kanske att resultera i ofrivillig viktminskning. Men det är möjligt att hitta vissa bra matställen. Tisdag och onsdag är köttfria dagar, av ekonomiska och försörjningsmässiga grunder, inte religiösa. Den stora dryck, är te med mjölk, som serveras överallt. Lassi är en yoghurtdryck, som svalkar av en på heta dagar.

Handikappade resenärer

För fysiskt handikappade är Pakistan ett helvete. Det finns inga rullstolsfaciliteter någonstans och inga lagar som påbjuder det.

Helgdagar

Pakistan dag, 23. mars
Arbetarnas dag, 1: a maj
Bank helgdag, 1. juli
Självständighetsdagen, 14: e augusti
Pakistans försvarsdag, 6. september
Urs dag, 11: a september
Iqbal dag, 9. november
Mohammed Ali Jinnahs födelsedag, 25: e december
Helgdag, 31. december

Övernattning / Hotell

Camping

De flesta hotell, här skulle nog inte ha något emot, att låta dig slå ett tält upp i bakträdgården. Då är det även möjligt att använda badrumsfaciliteterna mot ett mindre belopp.

Hotell

Det är stor skillnad från hotell till hotell, se några stycken, innan du bestämmer dig. Oftast finns inga fasta priser, så handla gärna om priset.

Vandrarhem

Det finns ett dussin Youth Hostels, som även är rätt så populära bland lokalbefolkningen om sommaren.

Övrig övernattning

På tågstationerna finns det oftast rum, som man kan låna, om man anländer sent eller reser tidigt.

Lokal transport

Flyg

Det flygs inrikes mellan de större städerna, i Pakistan. Det är billigast att beställa biljetterna, när man befinner sig i landet.

Buss

Om du har benägenhet till åksjuka, skippa bussen. Busstationerna är kaotiska. Ropa, vart du skall, och någon kommer att ta tag i dig, så du kommer med rätt buss.

Tåg

Tågen kör lugnare än bussarna, men kupéerna är oftast överfulla på vissa sträckor.

Taxi

Det finns mycket taxibilar och motoriserade rickshaws i Pakistan. Taxichaufförerna använder sig ytterst sällan av taxameter, och det finns inget sådant i rickshaws, så det är alltid en bra idé att bestämma priset, innan man åker. Det är inte alltid, att chauffören vet, vart du skall.

Biluthyrning

Avis hyr ut bilar i de större städerna, med eller utan chaufför. Du måste ha ett internationellt körkort. Man kan även hyra taxi timvis.

Övrig transport

Att cykla, är ett utmärkt sätt att komma runt på i de mindre byarna. Oftast hyrs de ut på hotellen.

Särskilda förhållanden

Det är inte helt ofarligt att resa i Pakistan och särskilt efter 1997, har det blivit värre. Det försiggår en fundamentalistisk islamisering av samhället, som blir påverkad av Taliban milisen i Afghanistan, vilket har förvärrat förhållanden, speciellt för de lokala kvinnorna.
Sind-regjonen är det minst lugna stället, inklusive Karachi. Kidnappning av utländska turister har förekommit.

Reseerbjudanden