Sevärdheter Paraguay

Sevärdheter Paraguay

Asunción

Det etnografiska museét Andrés Barbero

Detta museum i Asunción ger en utmärkt inblick i hur livet och kulturen har utvecklat sig i Paraguay genom tiderna. Inte minst fotosamlingen är mycket talande.

Gobierno palatset

Under diktaturen var det dödsstraff på att stå för länge och titta på presidentens palats. Men det hör till historia och idag kan både turister och invånare stanna och beundra det praktfulla palatset och den vackra flaggceremonier som sker dagligen.

Gravplatsen Panteón de los Héroes

Gravplatsen för några av de generaler och soldater som stupade i de krig Paraguay har utkämpat med sina grannländer, är symboler för hur högt aktade militärer fortfarande är i landet. ’Hjältar’ spelar fortfarande en stor för befolkningens förståelse av landets historia.

Petrossi marknaden

Marknadslivet är en central del av den sydamerikanska kulturen. Även Asuncións invånare älskar att gå på marknad och det sprudlar av liv kring de fulla stånden. På lördagsmarknaden Mercado Petrossi längs Avenida Petrossi kan man få se underhållande scener när folk kommer dit för att prata, skratta, äta, dricka och handla förståss.

Paraguay

Itaipú fördämningen

Detta enorma monstrum på gränsen mellan Paraguay och Brasilien är världens största hydroelektriske projekt någonsin. Vattnet från floderna Río Iguacu och Río Paraná forsar genom fördämningen och producerar ström. Sorgligt nog ligger byggnationen på den plats där världens största vattenfall, Sete Quedas, tidigare fanns. Färdämningen är imponerande och förtjänar absolut ett besök.

Nationalparken Defensores del Chaco

Parken i det yttersta hörnet av El Chaco är landets största och mest otillgängliga, men är samtidigt ett av de ställen i Sydamerika där det finns störst möjlighet att se jaguarer, pumor och andra stora kattdjur. Skogarna är mycket täta och på vissa ställen helt ogenomträngliga. Man kan hela tiden navigera efter toppen af det 500 meter höga berget Cerro Leon, som bryter den platta landskapsbilden.

Nationalparken Tinfunque

Denna park är en av landets mest lockande om det är vilda djur man vill se. På de stora savannerna och i de otäcka sumpmarkerna lurar både krokodiler och capivarer, medan otaliga färgstarka fåglar svävar genom luften ovanför dem.

Nationalparken Ybycuí

Ybycaí ligger 150 kilometer från Asunción. Ned för de branta sluttningar ringlar små bäckar, vilka löper samman i vattenfall som faller i de många naturliga vattendragen. Hela detta sceneri tar plats i frodig regnskog som är utrustad med vandrarleder. Parken är hem för tusentals färggranna sommarfåglar.

Staden Neu-Halbstadt

Som namnet antyder är det tyska emigranter som grundande denna stad i mitten av 1900-talet. Staden är inte något särskilt i sig själv, men söder om Neu-Halbstadt ligger några stora indianreservat som är värda att se närmre på. I Neu-Halbstadt kan man köpa indianskt konsthandvärk av utmärkt kvalitet.

Trinidad & Jesuitruinerna

På gränsen till Argentina ligger några av de allra bäst bevarade jesuiterruinerna från den civilisation som spanska präster och indianer i området fick att blomstra på 1600-talet. Här producerades musikinstrument och religösa föremål. Men prästerna och indianerna stod också för välfungerande lantbruk och boskapsskötsel.

Träkyrkan i Yaguarón

Det är stans jättestora träkyrka som gör stället värt ett besök. Franciskanerbyggnaden från 1700-talet har blivit stadens kännetecken, och det förstår man, för den är lika imponerande som den är speciell. Staden har även ett litet, men icke ointressant, museum.

Ånglok från Asunción till Areguá

Hostande och hackande lämnar det gamla ångloket stationen i Asunción och sätter kurs mot Areguá. Det passerar några av Asuncións mer fattiga förorter och fortsätter förbi den botaniska trädgården för att slutligen stanna i Areguá. Man får verkligen en rolig tur om man åker med det gamla tåget, och man passerar en massa sevärda platser längs vägen.

Östra Paraguay

Staden Ciudad de Este

Det som Ciudad del Este saknar i charm och sevärdheter har den igen i vitalitet och galenskap. Det är en riktig smuggelby där allt sälgs och köps. Stora varuvagnar stannar plötsligt mitt i trafiken och har på några få minuter lastat av sin last av videos, skinnjackor eller stereoanläggningar. Även handeln med de lagliga varorna sker i ett sådant tempo att det är svårt att hänga med.

Staden Itaugua

Itaugua är hemstad för Paraguays berömdae konsthantverk nandutí. Detta hantverk är gjort av otroligt fin spindelvävsliknande knypling, som stadens kvinnor utför för hand. Du kan se dem arbeta och få en fin souvenir Paraguay. Även stadens museum, som utställer föremål från kolonialtiden och fram till idag, är värt ett besök. I juli månad firas de förnämliga konsthantverken vid Festival de Nandutí.

Hitta resan till Paraguay här

Hitta inspiration till Paraguay här

Boka dina sevärdheter här