Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Paraguay

Fakta


  • Républica del Paraguay

  • Asunción (600.000)

  • 407.000 km2

  • Spanska. Indianspråket guaraní är också mycket utbrett.

  • Katolicism

  • 5.000.000

  • Republik

  • Paraguay delas av den stora floden Río Paraguay. Öster om floden ligger ett frodigt landskap som ofta får en regnskur. Landet är här ganska platt med subtropiske skogsområden. Väster om floden ligger det tätt befolkade området El Chaco. Det regnar mindre här och temperaturen är om sommaren mycket hög. Från floden och upp mot den Bolivianska gränsen blir landet högre.

Reseförberedelse

Bästa restid

Det blir mycket varmt i Paraguay om sommaren. Det är därför mest behagligt att besöka landet från maj till september. Trots att dessa månader faktisk är vintermånader känns de mer som friskt vårlika. I februari är det karneval vilket firas i hela landet, men det är absolut mest festligt i Asunción.

Reselitteratur

Lonely Planet Argentina, Uruguay & Paraguay
Fodors South America

Lokala förhållanden

Valuta

Guaraní (G), 1 Guaraní = 100 céntimos. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det kan vara svårt att få tillgång till internet i Paraguay. I huvudstaden Ansunción finns dock enstaka Internetkaféer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Polis (445 008)

Dricks

På restauranter och hotell är det som regel redan pålagt 5 eller 10 procent på notan. Är det inte det förväntas det i alla fall att det ges dricks. Taxichaufförer räknar som regel inte med dricks men om du har mycket bagage är det bra om man vill ge lite extra.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 07.00 i Paraguay.

Vikt och mått

Vikt: kilo
Längdmått: meter

Fotografering

Det är klokt att be om lov innan man tar kort på människor. Detta gäller särskilt i de mer primitiva landsbyarna eftersom folk, hur färgsprakande de än må vara, kan uppleva det obehagligt att bli fotograferade i deras vardagliga göromål. Var dessutom mycket försiktig med att fotografera i närheten av militära anläggningar.

Dricksvatten

Man bör inte dricka vattnet från kranen i Paraguay. Endast på väldigt få ställen är vattnet tillräckligt rent för att drickas, så det är säkrast att dricka vatten ur flaska.

Elektricitet

220 V / 50Hz

Uppförande

Människorna i Paraguay är som regel mycket tillmötesgående och ivriga att prata med gringos. Detta gäller emellertid inte alltid indianerna, så det kan vara klokt att inte vara alltför framfusig när det gäller dem. Om sommaren är det okej att klä sig tämligen informellt.

Öppettider

Bankerna har öppet från 7.30 till 11.00 (måndag-fredag).
Butiker har öppet från 7.00 till 19.00 (måndag-lördag), många butiker har dock fortfarande några timmars siesta mitt på dagen.
Kontoren har öppet från 7.00 till 19.00 (måndag-fredag), även en del kontor har siesta mitt på dagen.
Offentlige kontor har öppet från 9.00 till 16.00 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Nationalrätten sopa paraguaya är trots namnet inte en soppa utan ett slags majsbröd med ost och lök. Grillat kött är också en nationell favorit som ofta efterföljs av desserten mbaipy he-é gjord av majsmjölk och sirap. Örtteet mate, som dricks i rikliga mängder över hela landet, är inte bara en dryck utan lika mycket en social ritual. Säg aldrig nej till en kopp.

Handikappade resenärer

Paraguay är inte särskilt handikappvänligt. Det är inte ens särskilt handikappanpassat i huvudstaden Asunción.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Trettondagen, 6. januari
Hjältedagarna, 1. mars, 1. maj, 1. maj
Självständighetsdagen, 15. maj
Paz del Chaco (slutet på Chaco-krigen), 12. juni
Asuncións grundande, 15. augusti
Victoria de Boquerón (segern i Boqueronslaget), 29. september
Día de la Virgen, 8. september
Juldagen, 25. december
Påsk, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns nästan inga campingplatser i Paraguay. Däremot kan man slå upp sitt tält nästan var som helst om man befinner sig mer på landet.

Hotell

Hotellen i Paraguay är av tämligen blandad karaktär. Det finns lyxhotell, men även ställen där ett rum med en säng kallas för hotell. Det finns dock hotell i de flesta städer.

Bed og breakfast eller pensionat

Hospedajes, pensiones och residenciales heter alternativen i denna kategori. Sparsamt möblerade rum med ofta gemensamt badrum. Billigt och enkelt och ofta med en spartansk frukost inkluderad i priset.

Vandrarhem

Det finns två vandrarhem i Paraguay. De ligger båda i Asunción. Det går ofta att få en sängplats, även om man inte är medlem i Hostelling International.

Lokal transport

Flyg

Flygbolagen ARPA och LADESA har hand om inrikesflyget. Man kan endast flyga till ett fåtal destinationer. Man flyger mest när man skall in och ut ur landet.

Buss

Servicio removido stannar och tar upp passagerare överallt. Det gör att resan kan kännas långsam. Servicio directo stannar endast ett fåtal gånger och når slutdestinationen fortare men den är också en aning dyrare. Inför längre bussfärder kan det vara nödvändigt att köpa sin biljett ett par dagar i förväg.

Tåg

Det är fortfarande gamla ånglok som drar tågtrafiken och tågtrafiken är mycket opålitlig. Tågfärden mellan Asunción och Areguá är dock en underhållande tur.

Taxi

I Paraguay kör taxibilarna på taxameter. Har du mycket bagage vill chauffören ha lite extra. Sena körningar är ibland lite dyrare än körningar dagtid.

Biluthyrning

Bensinen är billig och det är det också att hyra bil. Av alla vägar är det dock bara 10 procent som är asfalterade. Dessutom verkar bilisterna i Paraguay hysa visst dödsförakt. Håll reda på ditt fordon, biltjuveri är vanligt.

Övrig transport

Det är forbjudet att lifta i Paraguay. Men i mer avlägsna regioner ser man genom fingrarna med detta förbud.

Reseerbjudanden