Resguide till Puerto Rico

Fakta

Top
Lokalt namn
Commonwealth of Puerto Rico
Huvudstad
San Juan
Areal
9.104 km2
Huvudspråk
Spanska och engelska
Största religion
Romersk-katolsk
Invånare
3.915.798 (2000)
Regering
Commonwealth under USA
Geografi
Puerto Rico ligger som en av de fyra öarna i kedjan Greater Antilles, som är spridda ut med rund hand söder om Florida. Ön har en kustlinje på ungefär 600 kilometer och relativt djupt vatten ut för dens kuster. Puerto Rico kan skryta med ungefär 20 skogsreservater, diversa bra vattensportställen och byggnader från 1500-talet.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Temperaturen faller aldrig till under 20 grader celcius, men det är varmast i sommarmånaderna. Det är också då, att det regnar mest.

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Dollar (US: Dollar), 1 dollar = 100 cent. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns efterhand en del internetcaféer i Puerto Rico, de flesta ligger i San Juan.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Nödstillfälle: (911) Polis (343 2020) Brandkår (343 2330)

Dricks

Om inte dricks redan är iberäknade i räkningen, bör man räkna med cirka 15-20 procent i dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är hon 06.00 i Puerto Rico. När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är hon 07.00 i Puerto Rico.

Vikt och mått

Vikt: kilo Längd: meter Det imperiala systemet med mile, pound och gallon används ibland.

Fotografering

Det finns ingen särskilda regler kring fotografering, men det är en bra ide att fråga först, om man vill fotografera personer eller i kyrkorna.

Dricksvatten

Vattnet från kranen i Puerto Rico är helt okej, och det går bra att dricka det. Det kan dock vara problem efter en storm, och då kan det vara en bra ide att köpa mineralvatten på flaska.

Elektricitet

110 V/60 Hz.

Uppförande

Det finns ingen särskilda krav till klädsel eller uppförsel förutom allmän artighet.

Öppettider

Bankerna har öppet från 9.00 till 14.30 (måndag-torsdag) samt 15.30 till 17.00 (fredag). Affärerna har öppet från 9.00 till 17.00 (måndag-fredag), några affärer har öppet lördag.

Mat och dryck

Maten i Puerto Rico är en skön blandning av det spanska, afrikanska och karibiska köket. Prova nationalsoppan asopao med kyckling och ris eller några av öns frityrstekta specialiteter.

Handikappade resenärer

Det finns rimliga förhållanden för handikapade i Puerto Rico. Flera byggnader och transportmedel har faciliteter till rullstolsbundna. Få ytterligare informationer på telefon: (+1 787 721-2800).

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari Trettondagen, 6. januari José de Diegos födelsedag, 15. april Feast of Saint John the Baptist, 24. juni Oavhängighetsdagen, 4. juli Luis Muñoz Riveras födelsedag, 16. juli José Celso Barbosas födelsedag, 24. juli Konstitutionsdagen, 25 juli Veteranernas dag, 11. november Upptäckten av Puerto Rico, 17. november Juldagen, 25. december Martin Luther King Jr. Dagen, tredje måndag i januari Präsidentens dag, tredje måndag i februari Memorial Day, sista måndag i maj Arbeternas dag, första måndag i september Columbus dagen, andra måndag i oktober Thanksgiving, fjärde torsdag i november

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Det är tillåtet att campa i skogsreservaterna, men du måste skaffa dig ett tillstånd. Stränderna kan vara osäkra att övernatta på, och det är inte alla ställen, att det är tillåtet. I Yunque-regnskogen kan man också campa, den privata campingplats söder om skogen sägs vara den mest säkra.

Hotell

På den lilla ön finns inte mindre än 44 hotell, som rangerar i klassen 1-5 stjärnor. De är dock en del dyrare än gästhusen.

Bed og breakfast eller pensionat

I Puerto Rico finns det 18 av de såkallade Paradores Puertoriqueños, statsstödda gästhus, som också används av lokala på semester. De flesta finns väst för huvudstaden San Juan.

Lokal transport

Top

Flyg

Det finns några inrikesförbindelser mellan bland annat Ponce och San Juan.

Buss

Det kör gula och gratis turistbussar i San Juan från morgon till kväll. Det kör också vanliga bussar på ön, men kom ihåg att ta lite pengar med dig.

Tåg

Det finns ingen järnväg på ön.

Taxi

Det kör massor av taxi i Puerto Rico. Alla taxi kör med taxameter, men det är inte alla chaufförer, som vill använda det, så det är en bra ide att bli överens om priset, innan turen börjar. De vita turisttaxi med logotyp på dörren har fasta priser för olika rutter. Fråga i förväg om priserna.

Biluthyrning

Det finns bra möjligheter för att hyra bil i Puerto Rico, och det är även ganska billigt. I Puerto Rico föredrar de amerikanska körkort, men det hela beror på uthyrningsbolaget och efterfrågan.

Övrig transport

Det finns deltaxi, som är inte är särskilt komfortabla, men billiga. Nackdelen är, att man måste vänta på, att bilen fylls upp.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 12 095:- Från 12 595:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.