Två vandrare med ryggsäckar vandrar vid en bergstjärn med en magnifik utsikt över bergen.

Sevärdheter Rumänien

Brasov

Medeltidsbyn Brasov

Den välbevarade medeltidsbyn ligger skyddad av de transsylvanska bergen och gömmer sig mitt i detta frodiga område. Som en rigtig medeltidsby är den uppbyggd omkring en imponerande plats i mitten, där den gamla, stora gotiska katedralen (Den Svarta Kyrkan) också är placerad. Om vintern är Brasov även mittpunkten för omkringliggande skidorter.

Bukarest

Den gamla Hov-Kyrkan

Om man gärna vill uppleva lite av det gamla Bukarest, är denna kyrka från 1600-talet ett måste. Vackra, välbevarade kalkmålningar täcker kyrkans väggar och den ligger i det centrala Bukarest.

Folkets stora Hus

Även kallad Parlamentets Palace. Byggnaden ligger i den södra delen av staden och är ett imponerande byggnadsverk som Ceausescu lät bygga för att Bukarest skulle bli hela Östeuropas huvudstad. Lokalbefolkningen tycker inte så mycket om den kolossala byggnaden, och skulle helst vilja se den nedriven, eftersom den väcker många minnen till liv.

Kommunist Partiets Central Komitèens Stora Byggnad

Från byggnadens balkong höll Ceausescu sitt sista, fatala tal endast några timmar innan militärrättsaken och själva avrättningen skedde. Det finns fortarande skotthål i murarna som vittnar om striderna på platsen.

Constanta

Staden Constanta

Constanta har utmärkta museer, bland annat om stadens roll som hamnstad i medeltiden och stadens färgstarka historia. Stadens mest kända attraktion är nog det Arkeologiska museet som ligger på Ovidiu platsen (piata), men för övrigt rymmer staden även fina gamla kyrkor som vittnar om en lång historia.

Den rumänska svartahavskusten

Staden Mamaia:

Mamaias statistik talar för sig själv: 61 hotell med 21.000 bäddar, här råder verkligen festivalstämning om sommaren. Här njuter man av livet i vattnet, vid poolen eller vid baren och Constanta ligger endast en kort busstur bort.

Rumänien

Kustlinjen vid Svarta Havet:

När rumänerna vill slappna av och njuta av frisk havsluft åker de till det mäktiga Svarta Havet. Här finns 70 kilometer vit sandstrand, men i övrigt finns turistlivet och semesterstämningen kocentrerat till de större städerna Constata och Mamaia, precis som det brukar vara på andra semesterorter vid havet. Rumänernas låga priser har gjort de här platserna till attraktiva turistmål.

Sinaia slottet

En av de största sevärdheterna är nog Sinaia, där det vid berggränsen ligger ett underbart vacker litet slott. Slottet har genom tiderna använts som rekreationsställe av diktatorer, furstar och kungar, och dess interiör kan göra en helt stum med sina raffinerade träornament, spegelsalar och värdefulla gamla målningar (bland annat en Rembrandt).

Skidområdet Poiana Brasov

Poiana Brasov är bergskedjans bästa skidområde, där det finns utmärkta faciliteter och pisterna är upplysta om kvällen.

Transylvanien

Bran slottet

Det är det här slottet, som verkligen får en att tänka på Dracula. Det är inte helt historiskt dokumenterat, att det verkligen skulle vara den historiska grevens slott, men atmosfären, de tjocka murarna, de höga tornen och de trånga rummen, gör berättelserna väldigt levande. Ännu en skuggsida för rumänerna är, att nazisterna under andra världskriget intog det här slottet som fästningshuvudkvarter österut.

Draculas gömda by Sighisoara

Sighisoara är en mindre, men också en väldigt medeltidsaktig by som ligger i nära förbindelse med bergen. Byn är inte så överbefolkad av turister som Brasov och den inre kärnan av den gamla stadsdelen, som är skyddad bakom furstarnas gamla fästningar, har legat orörd sedan 1500-talet. Det är även här Dracula växte upp i sin tid, sägs det. Man kan till och med besöka hans gamla hus.

Flyg+hotell
Från 1 599:-
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här