Romania
Bukarest (2.500.000)
237.500km²
Rumänska
Rumänsk Ortodox
23.000.000
Republik
Det nordöstra Rumänien gränsar till Moldavien och Ukraina och det sydöstra gränsar till Bulgarien och det Svarta Havet. I centrala Rumänien ligger Transylvanien, som består av alpina bergs-grupperingar och stora skogar. Från nord till syd går den stora bergskedjan Karpaterna och det södra Rumänien avgränsas från Bulgarien av den stora Donau floden.
Man kan besöka Rumänien året om. Vintrarna kan vara ganska kyliga med mycket snö, vilket är en fördel för de skidsportmöjligheter som landet har att erbjuda. De bästa månaderna att besöka landet är om sommaren i maj och juni samt i september och oktober, om det inte skall vara överfullt på stränderna. De idylliska landområdena är självklart utmärkta resemål i stort sett hela året om.
Turen går till Rumänien
Lonely Planet Romania & Moldova
Romania; The Rough Guide
Rumänska leu, flertal: lei (L). Läs 9 gode råd om valuta
här
Även om Rumänien i jämförelse med övriga Västeuropa inte är så långt framskridet på det teknologiska området finns det relativt bra internetmöjligheter i landet. Till och med i den vackra gamla medeltidsbyn Sighisoara finns det ett internetcafè. Självklart finns det också goda möjligheter att koppla upp sig i Bukarest, men internetcaféerna kan där ibland vara svåra att hitta.
Telefoni |
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet. |
För att tillkalla hjälp i Rumänien, skall du ringa på följande nummer:
Polis (995)
Ambulans (961)
Det är inte vanligt att ge dricks i Rumänien, men man rundar vanligtvis av till närmaste 500 lei. Taxichaufförerna kan vara tuffa och här måste man oftast förhandla om priset.
När klockan är 12.00 i Sverige, är den 13.00 i Rumänien
I Rumänien används följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter
Vätska: liter
Det finns inga speciella regler för fotografering, men man bör fråga innan man fotograferar lokalbefolkningen, liksom man bör vara uppmärksam på särskilda regler i religiösa byggnader.
Vattnet från kranen kan drickas på vissa ställen, men det finns en del bakterier i det. Därför rekommenderas att man köper vatten på flaska, för att vara på den säkra sidan.
I Rumänien använder man följande energikälla:
220 volt, 50 Hz
Rumänerna är religiösa, så när man besöker kyrkor och andra helgedomar bör man visa den respekt och värdighet mot befolkningen som situationen kräver. Det är däremot inte nödvändigt med någon speciell klädsel.
Banker har öppet från 9.00 till 12.00 och från 13.00 till 15.00 (måndag till fredag).
Affärer har öppet från 9.00 till 12.00 och från 14.00 till 20.00 (måndag till fredag).
Kontor har öppet från 7.00 till 15.30 (måndag till fredag).
Offentliga kontor har öppet från 9.00 till 14.30 måndag till fredag.
Det är väldigt billigt att äta i Rumänien, men det kan vara lite svårt att hitta restauranger eller uteställen. De flesta rumäner har inte råd att äta ute, vilket är anledningen till att det inte har uppstått någon naturlig marknad för detta. Om man vill kan man gå in på ett av de finare hotellen där det oftast finns goda restaurangmöjligheter. Rumänerna är kända för sitt goda lokala öl och har gamla traditioner för vin. Bland de bättre kan nämnas Cotnari och Murfatlar. Man bör vara medveten om att der rumänerna själva kallar kaffe, vilket heter Ness, inte är det samma som man är van vid hemmifrån.
Rumänien är inte ett välutvecklat eller tillmötesgående land för handikappade resenärer. Det finns inte mycket service eller möjligheter till assistans och det rekommenderas därför att handikappade reser i grupp eller åker med en organiserad gruppresa..
Nyårsdagen, 1. januari
Dagen efter Nyårsdagen, 2. januari
Arbetarnas dag, 1. maj
Nationaldagen, 1. december
Juldagen, 25. december
Annandag jul, 26. december
Flyttbara Helgdagar:
Påsk, mars, april eller maj
En relativt utbredd övernattningsform är camping, även för rumänerna själva. Det finns ofta camping områden med små"bungalows", vilka är mindre än enrumsstugor utan större kök- och dusch-faciliteter. Dessa stugor används ofta av rumänska ungdomar och kan vara ett utmärkt ställe att uppehålla sig på.
Man upplever inte samma hotellstandard som i övriga Europa, men hotellpersonalen är oftast vänlig och hjälpsam med att hitta rum, även om hotellet är överbokat. Hotell kategoriseras från en till fyra stjärnor.
I bergen finns goda möjligheter att övernatta i stugor eller vandrarhem och de är i allmänhet mycket billigare än ortens hotell och privata rum.
Det finns välfungerande inrikesrutter, men utlänningar betalar mera än lokalbefolkningen vilket gör att det som turist oftast bliver för dyrt dyrt att använda sig av inrikesflyget.
Bussarna är inte särskilt pålitliga och mera överfyllda än tågen. Busstidtabellerna är ofta antingen ogilitiga eller missvisande. Privata bussbolag håller på att etableras på marknaden, och detta förbättrar nätverket betydligt.
Tågnätet är väl utbyggt och väldigt pålitligt. Det finns till och med några gamla, charmiga tåg, som visserligen inte alltid är i gott skick, men de plockar poäng med sin historiska charm. Det är väldigt billigt att åka tåg i Rumänien, så det lönar sig oftast att åka första klass. Det nationella järnvägsbolaget (CFR) täcker över 11.000 kilometer järnvägsräls.
De flesta kör efter taxameter och kan vinkas in från gatan eller beställas från ett hotell. Det finns även privata taxibilar vilka är märkta med ett "P" eller ett "PO", men med dessa skall man förhandla om priset..
Det är inte särskilt svårt att hyra en bil i Rumänien. Det enda problemet kan vara priset, som är lite väl högt.
Det finns regelbunden färjetrafik på Donaufloden och i Donau-delta området.