Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Slovakien

Bratislava

Den blå kyrkan i Bratislava

Undangömt på en liten gata söder om den gigantiska supermarket Tesco i Bratislava, ligger den vackra Art Nouveau-kyrkan, Modry kostilík. En arkitekt från Budapest stod för uppbyggnaden av kyrkan, som blev byggd mellan 1910-1913. Såväl inuti som utanpå är kyrkan unik i sina äventyrliga dekorationer, ornament och färger, som det inte finns maken till i Slovakien.

Det Slovakiska Nationalmuseumet

Det Slovakiska Nationalmuseumet äger och håller den största samlingen i Slovakien. Den rymmer bland annat naturhistoriska samlingar om mineralogi, botanik, zoologi, insekter, sundhet och havets fauna.

Franciskanerkyrkan

När man spatserar ner för gatan Ursulinska, kommer man plötsligt till den gotiska Franciskanerkyrkan från 1300-talet. Stadens äldsta kyrka blev invigd under övervakning av den ungerska Kung Ondrej III, som skänkte Bratislava en mängd självstyrande privilegier 1291. Inne i kyrkan står det imponerande St. Johannes kapellet från 1380, som av kännare betecknas som den gotiska pärlan.

Mirbach-palatset

Den rika bryggeriägaren M. Spech, fick rokoko-palatset från 1770 uppkallat efter den tidigare ägaren Dr. Emil Mirbach. På toppen av gaveln hänger ett stort förgylld vapensköld, och inne i palatset hittar man bland annat 300 år gamla kopior av gamle Rubens målningar.

High Tatra Mountains

Linbanan i Lomnica

I en av Höje tatras bergsbyar, Lomnica, kan man pröva på en linbana från 1941, som för en upp till Lomnica Stit på 2632 meters höjd, vilket är Höje Tatras näst högsta punkt. Turen kostar 600 Skk och linbanan är i drift året runt, undantaget november.

Tatra Nationalpark Museum

Museet, som ligger i Tatranska Lomnica, är en av de största sevärdheterna i Tatrabergen. Man kan bland annat se en omfattande utställning om bergsområdets växt- och djurliv samt få inblick i områdets geologiska förhållanden.

Kosice

Det Östslovakiska Museet

Nära huvudtorget ligger Det östslovakiska musset, som innehåller en del intressanta samlingar. Mest spännande är dock Guldskatten från Kosice, som upptäcktes vid ett tillfälle 1935 och består av knappt 3000 gulddukater. Guldskatten härstammar från 15-1700-talet och omfattar mynt från åtskilliga länder

Nationalteatern

Den nuvarande teatern i Kosice, som är ritad av Adolf Lang, byggdes på rekordtid mellan 1897 och 1899. Teaterns ornamentering utfördes av Ede Mayer från Budapest, och taket blev målat av den österrikiske dekoratören Peregrin Gasgeb. Mellan 1987 och 1994 genomgick byggnaden en omfattande restaurering till bakgrund av ritningar, gjorda av de två arkitekterna Ratislav Janak och Miroslav Mudrovcik.

Tornet Miklusova Väznica

Från 1550 och 250 år framåt fungerade Niklas-tornet som fängelse. I källaren kan man se de gamla tortyrkammaren samt bödelns gemak, som verkligen ger en kalla kårar. Ovanpå kan man besöka stadsmuseet, som innehåller en mängd historiska utställningar om Kosice.

Slovakien

Bratislavas borg

Rör man sig upp för de branta borgtrapporna, Zámocké schody, till den medeltida Corvinus-port, blir man belönad med en fantastisk utsikt över Donau-floden och bostadskomplexet Petrzaka, som hyser en tredjedel av Bratislavas befolkning. Den fyrtornade borgen är ursprungligen från 900-talet, men har blivit ombyggd i flera omgångar.

Dalen Vratna dolina

Ankommer man till Malá Fatra från dess norra sida, kommer man att stöta på den kända och romantiska Vratna dolinadalen, som ligger vid den lilla byn Terchová. Dalen är en bra utgångspunkt för vandringsturer, som tar en förbi fårskockar, målade trähus och idylliska byar.

Det Slovakiska Nationalgalleriet

Över 50.000 konstverk är till offentlig beskådan på Det slovakiska nationalgalleriet i Bratislava. Man kan bland anat se vackra gotiska träsnitt, modern konst och verk av utländska konstnärer såsom Messerschmidt, Donner och Maulnertsch.

Elisabeth-domkyrkan i Kosice

I Slovakiens näst största stad, Kosice, ligger det vackraste gotiska byggnadsverket i hela landet. St. Elisabeth-domkyrkan, som började byggas 1380, är den största kyrkan i Slovakien. Den hyser bland annat ett enastående träaltare från 1474 och Urbanova-klocktornet, som dominerar det rombformade huvudtorget framför kyrkan.

Frihedsgrottan Demänovská

Demänovská jaskynna Slobody blev upptäckt 1921 och är Slovakiens mest besökta grotta, med knappt 200.000 besökare om året. Frihetsgrottan ligger i Demänovskádalen på den norra sidan av Lave Tatra. Grottan innehåller vackra droppstensformationer, djupa avgrunder och underjordiska vattenkanaler.

Isgrottan Dobsinska I’adova Jaskyna

Redan 1870 öppnades den vackra isgrottan, som ligger i områdets södra del. Grottan ligger bara 15 minuters resa från områdets två byar, Deinky och Mlynky, och är en fantastiskt syn med sina vackra isformationer och massiva isfundament.

Michaels-Porten

I slutet på huvudgatan ligger Bratislavas enda bevarade stadsport. Michalská brána, från sista halvan av 1400-talet. Inne i stadsportens åttakantade torn finns det ett museum om stadens befästning.

Puben Stará Sladovna i Bratislava

I Bratislava ligger Stark Sladovna som, trots att staden egentligen inte har så många pubar, är en av Europas största värdshus. Om man önskar att uppleva ett mycket Slovakisktpräglat ställe, bör man besöka denna pub, som både erbjuder lokal mat, öl och musik.

Slavin-monumentet

Högt över Bratislava på kullen norr om centrum, står Slavin-monumentet till minne om de fallna sovjetiska soldaterna, som kämpade under frihetskampen mot nazismen. Överst på den 37 meter höga pelaren, står en sovjetisk soldat och krossar ett hakkors.

SNP-museet

Staden, Banská Bystrica, blir normalt kallat för Upprorens stad, då det var här som slovakerna organiserade upproret mot nazisterna 1944. I staden ligger de champinjonformade SNP-museet, som ställer ut slovakisk militärutrustning från krigstiden.

Spissky Hrad ruinen

En massa kalkvita ruiner, utspridda över en trist grön kulle, utgör resterna av Spissky Hrad, som en gång i tiden var Mellaneuropas största borgkomplex. Ruinen är utan sammanlikning Slovakiens mest bildsköna ruin, och så kan den dessutom ses på flera kilometers avstånd.

Träkyrkan i Kezmarok

Vid sidan av Kezmaroks färgrika lutheranska kyrka från det nittonde århundradet, står dess föregångare, en imponerade träkyrka, som har plats för över 1500 gäster. Den evangeliska kyrkan blev byggd 1687 och är präglad av de skandinaviska sjömännen, som var med om att bygga den.

Boka dina sevärdheter här