Sevärdheter Slovakien

- Välj område -
» Slovakien

Sevärdheter Slovakien

Den blå kyrkan i Bratislava (Bratislava)
Undangömt på en liten gata söder om den gigantiska supermarket Tesco i Bratislava, ligger den vackra Art Nouveau-kyrkan, Modry kostilík. En arkitekt från Budapest stod för uppbyggnaden av kyrkan, som blev byggd mellan 1910-1913. Såväl inuti som utanpå är kyrkan unik i sina äventyrliga dekorationer, ornament och färger, som det inte finns maken till i Slovakien.
Det Slovakiska Nationalmuseumet (Bratislava)
Det Slovakiska Nationalmuseumet äger och håller den största samlingen i Slovakien. Den rymmer bland annat naturhistoriska samlingar om mineralogi, botanik, zoologi, insekter, sundhet och havets fauna.
Franciskanerkyrkan (Bratislava)
När man spatserar ner för gatan Ursulinska, kommer man plötsligt till den gotiska Franciskanerkyrkan från 1300-talet. Stadens äldsta kyrka blev invigd under övervakning av den ungerska Kung Ondrej III, som skänkte Bratislava en mängd självstyrande privilegier 1291. Inne i kyrkan står det imponerande St. Johannes kapellet från 1380, som av kännare betecknas som den gotiska pärlan.
Mirbach-palatset (Bratislava)
Den rika bryggeriägaren M. Spech, fick rokoko-palatset från 1770 uppkallat efter den tidigare ägaren Dr. Emil Mirbach. På toppen av gaveln hänger ett stort förgylld vapensköld, och inne i palatset hittar man bland annat 300 år gamla kopior av gamle Rubens målningar.
Linbanan i Lomnica (High Tatra Mountains)
I en av Höje tatras bergsbyar, Lomnica, kan man pröva på en linbana från 1941, som för en upp till Lomnica Stit på 2632 meters höjd, vilket är Höje Tatras näst högsta punkt. Turen kostar 600 Skk och linbanan är i drift året runt, undantaget november.
Tatra Nationalpark Museum (High Tatra Mountains)
Museet, som ligger i Tatranska Lomnica, är en av de största sevärdheterna i Tatrabergen. Man kan bland annat se en omfattande utställning om bergsområdets växt- och djurliv samt få inblick i områdets geologiska förhållanden.
Det Östslovakiska Museet (Kosice)
Nära huvudtorget ligger Det östslovakiska musset, som innehåller en del intressanta samlingar. Mest spännande är dock Guldskatten från Kosice, som upptäcktes vid ett tillfälle 1935 och består av knappt 3000 gulddukater. Guldskatten härstammar från 15-1700-talet och omfattar mynt från åtskilliga länder
Nationalteatern (Kosice)
Den nuvarande teatern i Kosice, som är ritad av Adolf Lang, byggdes på rekordtid mellan 1897 och 1899. Teaterns ornamentering utfördes av Ede Mayer från Budapest, och taket blev målat av den österrikiske dekoratören Peregrin Gasgeb. Mellan 1987 och 1994 genomgick byggnaden en omfattande restaurering till bakgrund av ritningar, gjorda av de två arkitekterna Ratislav Janak och Miroslav Mudrovcik.
Tornet Miklusova Väznica (Kosice)
Från 1550 och 250 år framåt fungerade Niklas-tornet som fängelse. I källaren kan man se de gamla tortyrkammaren samt bödelns gemak, som verkligen ger en kalla kårar. Ovanpå kan man besöka stadsmuseet, som innehåller en mängd historiska utställningar om Kosice.
Bratislavas borg (Slovakien)
Rör man sig upp för de branta borgtrapporna, Zámocké schody, till den medeltida Corvinus-port, blir man belönad med en fantastisk utsikt över Donau-floden och bostadskomplexet Petrzaka, som hyser en tredjedel av Bratislavas befolkning. Den fyrtornade borgen är ursprungligen från 900-talet, men har blivit ombyggd i flera omgångar.

Område och stadsguider

Område: 
Ort: 
• Bratislava
• Kosice
Reseerbjudanden
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Resesökmotorn Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.
Travelmarket använder cookies till statistik, igenkänning m.m. Visa mer information. OK