Resguide till Slovakien

Resguide till Slovakien

Fakta


  • Slovenska Republika

  • Bratislava

  • 49.036 km2

  • Slovakisk

  • Katolicism

  • 5.396.193

  • Republik

  • Slovakien ligger i mitten av Europa och delar gränsen med Tjeckien, Österrike, Polen, Ungern och Ukraina. Landets natur är mycket varierande och består av berg, lågland, klyftor, sjöar, grottor, skogar och gräsland

Reseförberedelse

Bästa restid

Maj, juni och september är de bästa resemånaderna, med april och oktober som några billigare och kyligare alternativ. Då de flesta slovaker har semester i juli och augusti, är det månaderna som hotell och sevärdheter är som mest besökta.

Reselitteratur

Fodors the Czech Republic and Slovakia
Lonely Planet Czech & Slovak Republics
Rough Guide Czech and Slovak Republics

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns bara några få Internetcaféer i Slovakien, varav de flesta ligger i Bratislava.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Slovakien ska du ringa på följande nummer:
Brandkåren (150)
Bilbärgning (154)
Ambulans (155)
Polis (158)

Dricks

På restauranger är det normalt att man lägger till cirka fem procent av beloppet. På barer är det normalt att man rundar upp till närmaste Euro, vilket också ges till taxichaufförer, frisörer och hotellpersonal.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 12.00 i Slovakien

Vikt och mått

I Slovakien använder man följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter

Fotografering

Det finns inga omedelbara restriktioner på fotografering, men om man har funderingar på att fotografera lokalbefolkningen, är det en god idé att fråga först.

Dricksvatten

Vattnet från kranarna kan drickas, men det smakar lite klor tillföljd av den kemiska behandlingen. Det rekommenderas att man köper vatten på flaska.

Elektricitet

I Slovakien använder man följande strömkälla:
220V/50Hz

Uppförande

Hövlighet är högt värdesatt i Slovakien. Det är således god sed att man tar av sig skorna i entrén, och att man ser folk i ögonen när det skålas.

Öppettider

Banker har öppet från 8.00 till 15.00 (måndag-fredag).
Postkontor har öppet från 8.00 till 18.00 (måndag-fredag).
Affärer har öppet från 8.30/9.00 till 18.00 (måndag-fredag) och från 9.00 till 12.00 (lördag).

Mat och dryck

Slovakisk mat är en konstig, men välsmakande, blandning av kulinariska intryck från mer än hundra års ungersk dominans. Detta har bland annat betytt att slovakiska rätter är mycket kryddade, oftast med paprika och rödpeppar. Slovakerna äter dessutom mycket potatis med gris- och oxkött som tillbehör. Den oofficiella nationalrätten är Bryndzové halusky, som är nudlar med fårost och spröd bacon.

Handikappade resenärer

Generellt är det inte lätt att vara handikappad i Slovakien. Bara på få ställen har man tillverkat ramper och hissar, och vid de flesta sevärdheterna är det ofta trappor som ska forceras.

Helgdagar

Den slovakiska republikens födelse, 1. januari.
Heligatrekungar, 6. januari
Fridagen, 1. maj
Frihetsdagen, 8. maj
Kyrillius och Methodiusdag, 5. juli
Det slovakiska upproret mot nazisterna, 29. augusti
Grundlagsdagen, 1. september.
Sorgdag, 15 september
Alla helgonas dag, 1. november
Julafton, 24 december
Juldagen, 25 december
Annandag jul, 26. december.

Flytande helgdagar
Långfredag, mars eller april
Påskdagen, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Det är inte tillåtet att campa utanför offentliga campingplatser. Det finns inga bergspass där man inte får köra med husvagn.

Hotell

Sedan Sammetsrevolutionen har det bara blivit byggt några få nya hotell i Slovakien, och många av de äldre hotellen i landet är fortfarande ägda av staten, vilket försämrar servicen en del. Det ändrar emellertid inte på att Bratislava är en stad där man hittar hotell i alla prisklasser.

Bed og breakfast eller pensionat

Privata rum är sällsynta i Bratislava, men är ofta en bra form för övernattning i landsbygden. Traditionella Bed and Breakfasts finns också i alla standarder.

Vandrarhem

De vandrarhem som finns, är ofta sovrum för studerande, som blir omgjorda till en billig övernattningsmöjlighet under turistsäsongen. De flesta ligger dock en bit bort från staden.

Övrig övernattning

I bergen är det möjligt att hyra lantliga bergsstugor. I förbindelser med detta är det en god idé att kontakta informationscentrat i närmaste staden, när man ska beställa stugan.

Lokal transport

Flyg

Det går inrikesflyg i Slovakien, men bara mellan de större städerna. Landets internationella flygplats ligger vid Bratislavas förort, Vrakuna, bara 15 kilometer från huvudstadens centrum.

Buss

Bussarna i Slovakien drivs av det statligt ägda Slovenská automobilová doprava (SAD), och de är bara till för när man ska resa i närområdena. Busstationerna ligger oftast vid sidan av tågstationen, och om det inte finns en biljettautomat på stationen, ska man köpa billjett hos chauffören.

Tåg

Slovakien har ett välutvecklat och billigt tågnät. De slovenska ägarna av järnvägen, keleznice Slovenskej republiky (ZSR), använder sig av två slags tåg. Rychlik-tågen är de snabbaste och stannar bara vid de större städerna, medan Osobní, eller lokaltågen, stannar vid alla stationer, och har en genomsnittshastighet på 30 kilometer i timmen.

Taxi

Det är relativt lätt att få tag i en taxi i Slovakien, men man bör ringa direkt till taxisällskapen istället för att anlita en på gatan. Det kostar nämligen dubbelt så mycket. Har man först undgått diverse turistfällor, är taxin rätt billig. Var dock uppmärksam på att chauffören kommer ihåg att slå till taxameter.

Biluthyrning

Det finns biluthyrningsfirmor i alla större städer. Det finns möjlighet att hyra hos de internationella uthyrningsfirmorna, men det är mycket billigare att finna ett lokalt sällskap.

Övrig transport

Att lifta är mycket vanligt i Slovakien, och det är bara olovligt att lifta vid motorvägen. Som i vilket annat land som helst, ska man vara försiktig och alltid resa med en kamrat, men när der är sagt, är liftning ett bra sätt att komma i kontakt med lokalbefolkningen på.

Särskilda förhållanden

Om man ska ge en bukett blommor till en slovak, är det viktigt att den består av ett ojämnt antal blommor. Det hjälper alltså inte att ge dussin rosor till en flicka i Slovakien.

Hitta resan till Slovakien här

Hitta inspiration till Slovakien här

Reseerbjudanden