Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Syrien

Aleppo

Citadellet

Citadellet är från 1100-talet men är mest en ruin på grund av jordbävningar. Men på grund av sin storlek ändå värt ett besök. De enda byggnaderna som överlevt förödelsen är Nur ad-Din moskén från 1200-talet och den mindre Abraham moskén. Klättra också upp på muren och njut av utsikten.

Citadellet

Citadellet är från 1100-talet men är mest en ruin på grund av jordbävningar. Men på grund av sin storlek ändå värt ett besök. De enda byggnaderna som överlevt förödelsen är Nur ad-Din moskén från 1200-talet och den mindre Abraham moskén. Klättra också upp på muren och njut av utsikten.

Souqen (handelscentrum)

Delar av souqen är 700 år gamla har sedan dess varit en handelsknutpunkt för både européer och osmaner, som var för sig har präglat både arkitektur och gator. Khan al-Jumruk är en av flera handelsstationer inne i själva souqen och förmodligen den mest imponerande av dem alla. Stationerna fungerade förr som övernattningsställen där handelsresande kunde magasinera sina varor, få en kopp kaffe och sova i säkerhet för tjuvar och andra mindre nogräknade personer.

Damascus

De turkiska baden

De turkiska baden hittar man på många ställen i Damaskus. Baden är en härlig oas i den bullriga och smutsiga staden. Unna dig själv en badmästares behandling. Även om det gör ont när en badmästare stark som en oxe griper tag i lemmarna, går man därifrån med en känsla av att vara född på nytt. Tyvärr kan inte kvinnor få samma behandling på alla platser. Men en smula on-location-research borde det gå att finna ett bad som också är öppet för kvinnor.

Saladdins grav

Ta avstickare till Saladdins grav i den lilla trädgården norr om moskén. Saladdin är en muslimernas stora hjältar från början av det andra årtusendet, då han bland annat jagade ut korsriddarna från Jerusalem, så staden återigen kunde komma under muslimsk kontroll.

Souqen i den gamla stadsdelen

Souqen i Damaskus gamla del är ett virrvarr av överbyggda gator och det finns stora möjligheter för turisten att göra ett bra köp hos någon av de många hantverkarna. Butikerna riktar sig primärt till lokalbefolkningen och kunderna kan därför få lov till att genomföra handeln i lugn och ro utan påträngande försäljare.

Umayyad Moskén

Sevärdheten framför alla andra i Damaskus är en av mellanösterns mest imponerande moskéer, Umayyad Moskén. Den stod färdig år 705 på ruinerna av en kristen katedral, som i sin tur var byggd ovanpå ett romerskt tempel. I dag ser moskén ut på samma sätt som då den blev färdig, även om bland annat en brand har raserat den ursprungliga byggnaden. Den största attraktionen för turister är den fantastiskt vackra guldmosaiken, som pryder gårdsväggarna. Men också invändigt är jättemoskén ett mästerverk. Turister är välkomna och fotografering är tillåten under förutsättning att man är passande klädd och att man inte kommer mitt i fredagsbönen.

Syrien

Krak des Chevaliers

Även om den sista riddaren packade sin rustning och försvann år 1271 ser Krak des Chevaliers ut som om det blott var för några minuter sedan han gick ut genom dörren. Slottet har många fantastiska detaljer, men om man skall lyfta fram en, måste det bli valvgången, som med sin gotiska fasad är obeskrivlig. I moskén ovanför är predikstolen den enda lämningen från korsriddarnas kapell. Dessutom skall man komma ihåg att besöka den stora salen, baden och sist men inte minst utsiktstornet.

Tadmur

Palmyra

Den enda, men till gengäld den mest fantastiska, sevärdheten i Palmyra är ruinen. Ser man till de enskilda delarna av staden är Baaltemplet från romartiden den mest intressanta. Som den bäst bevarade delen av staden får man här det mest livfulla intrycket av forntiden. Utöver templet är pelargatan och teatern, som var begravd i sand till 1950-talet, två andra höjdpunkter. I dag är teatern rejält restaurerat. Om det har gjorts på ett smakfullt sätt är upp till var och en att bedöma.

Boka dina sevärdheter här