Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Syrien

Fakta


  • Al-Jomhurya al-arabya as-Surya

  • Damaskus (6 miljoner)

  • 185.180 km2

  • Arabiska

  • Islam

  • 17 miljoner

  • Republik

  • Syrien gränsar mot Libanon och Medelhavet i öster, Turkiet i norr, Irak i väster och Jordanien och Israel i söder. Det bördigaste området ligger norr om Libanon, som också är Syriens enda kust. Området står i skriande kontrast till den steniga öken som gränsar mot Irak och Jordanien. Mellan de båda gränsregionerna ligger en uppodlad stäpp och bergskedjan Jebel Ansariyya, som har en genomsnittshöjd på 1000 meter.

Reseförberedelse

Bästa restid

För att få ut det mesta av Syrien är bästa tiden för ett besök på våren eller hösten, när temperaturen är mänsklig. På sommaren är det inte ovanligt att termometern visar 45 grader och ännu mer. På vintern får man räkna med en del regn som kan förstöra nöjet med Syriens många utomhussevärdheter.

Lokala förhållanden

Valuta

Syriska pund (SYP), lokalt kallat Lira. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Internet har länge varit ett fy-ord i Syrien, men tiderna ändrar sig och det första internetcaféet har öppnat i Damaskus och flera är på väg.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att kalla på hjälp i Syrien skall du ringa följande nummer:
Polis (112)
Trafikpolis (115)
Brandkår (113 eller 91)
Ambulans (110)

Dricks

Dricks ges i allmänhet inte. Dock förväntar servitörerna på finare restauranger att få lite extra för besväret. Och om gästen inte själv kommer ihåg att visa sin uppskattning drar sig inte servitörerna för att själva lägga till på räkningen.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 13.00 i Syrien.

Vikt och mått

Längd: meter
Vikt: kilo

Fotografering

Vid fotografering räcker det med allmän artighet och respekt. Man skall vara uppmärksam på att det finns speciella regler vid heliga byggnader.

Dricksvatten

I allmänhet är det inga problem att dricka vattnet från kranen i Syrien. Personer med känslig mage och barn bör dock hålla sig till vatten på flaska. Och det bör alla andra också göra om man vill vara helt säker på att inte bli magsjuk.

Elektricitet

220 volt AC, 50 Hz

Uppförande

Syrierna är inte så känsliga med avseende på klädsel som i många andra länder där religionen genomsyrar vardagen. Men anständig klädsel är ett måste i och i närheten av moskéer och andra heliga platser. Men i allmänhet är syrierna toleranta och vänligt sinnade gentemot turister och de inviterar gärna och ofta främlingar på en kopp te.

Öppettider

Kontor har öppet från kl. 8.00 till 14.30 (lördag – torsdag)
Banker har öppet från kl. 8.00 till 14.00 (lördag – torsdag)
Butiker har öppet från kl. 8.00 till 13.00 och från 16.00 till 19.00

Mat och dryck

Som på de flesta ställen i mellanöstern är också det syriska köket en stor upplevelse. Det liknar i många avseenden det man finner i andra arabiska länder. Det som gör den syriska maten unik är till exempel Marya, som är en tunn deg med hackat kött och kryddor, som viks ihop och skärs upp. Sötsakssugna skall pröva halawat al-jibna, som är en glassdessert med sirap, mjukost och en wienerbrödsliknande deg.

Helgdagar

Nyårsdag, 1 januari
Minnesdag för revolutionen, 8 mars
Minnesdag för befrielsen från Frankrike, 17 april
Nationaldag, 1 maj
Firande av Syriens martyrer, 6 maj
Flyttbara helgdagar
Påsk, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Man kan campa i Syrien. I Damaskus finns det en campingplats.

Hotell

Det finns många hotell i hela Syrien. De varierar i standard, med många av dem har en spännande historia med Lawrence av Arabiens och Agatha Christies signaturer i gästboken.

Bed og breakfast eller pensionat

Statsauktoriserade gästhus finns inte i Syrien. Man kan dock bli inviterad på en kopp te och få en sovplats av lokalbefolkningen.

Vandrarhem

Syriens alla hostels är det närmaste man kommer vandrarhem i Syrien. De organiserade och standardiserade vandrarhemmen som finns i Europa är ett okänt fenomen i Syrien.

Lokal transport

Flyg

Syrianair erbjuder flyg mellan de större städerna. Det är inte dyrt att flyga inrikes. Man skall dock vara uppmärksam på att transfertiden tillsammans med check-in tiden ökar resetiden så att det ofta tar lika lång tid som att åka i buss mellan destinationerna.

Buss

Karnak är det gamla statliga bussällskapet som med sina karakteristiska orange och vita bussar kör kors och tvärs genom landet. Sällskapet har dock fått hård konkurrens från privata sällskap som konsekvent lägger sina priser under Karnaks. Därtill kommer konkurrensen från toppmoderna lyxbussar, som inte priskonkurrerar, men i stället erbjuder god service och snabbhet.

Tåg

Ryssland har för inte så länge sedan försett Syrien med moderna tåg som håller tidtabellen. Tåg är billigt, men stationerna ligger till skillnad från busstationerna långt från centrum.

Taxi

Mikrobuss och servicetaxi är de två beteckningar som man skall känna till för att klara sig vid en taxihållplats. Microbussarna är små lastbilar som kör kortare sträckor och mellan städer som ligger nära varandra. Bussarna kör när de blir fulla och det blir de snabbt. Servicetaxibilarna är vanliga personbilar som kör först när alla platser är fyllda. De är betydligt dyrare än minibussarna.

Biluthyrning

Flera av de stora biluthyrningskedjorna har öppnat kontor i Syrien. Priserna liknar intill förväxling dem man möter i Europa och ibland är det dyrare än i Europa. Det är därför en god idé att undersöka vilka priser de lokala firmorna tar, både vad gäller utrustning och försäkring. Bensinen är dyr i Syrien.

Särskilda förhållanden

Syrien vill gärna ha besök av turister, men det betyder inte att gränserna står vidöppna. Medborgare från länder med syrisk representation skall skaffa visum innan man reser, annars blir man stoppad vid gränsen. Alla andra får visa vid gränsen eller på flygplatsen mot en betalning som svarar mot medborgarskapet. På grund av den spända politiska situationen mellan Israel och Syrien och att Syrien inte har erkänt staten Israel kan man inte resa in i Syrien om man på något sätt antyder att man tidigare varit i Israel. Israeliska passtämplar är bannlysta.
Med en studielegitimation kommer man nästan löjligt billigt undan när man besöker museer och sevärdheter. Priserna är bara en tiondel av vad andra betalar om man är studerande.

Reseerbjudanden