Taipei  vid solnedgång med höghus och en framträdande skyskrapa.

Resguide till Taiwan

Fakta


  • The Chinese Republic

  • Taipei

  • 36.000 kvadrat kilometer

  • Taiwanesisk, mandarinsk kinesisk (det officiella språket, vilket inte talas av så många)

  • Buddhism (men också taoisme, kristendom och islam är utbredda).

  • 21.7 millioner

  • Demokratisk Republik sedan 1949

  • Två tredjedelar av landet består av berg. De flesta är mycket höga och är snötäckta det mesta av året. Det högsta berget är Yushan (3952 meter), som ligger i norr, inte långt från Taipei. Men det finns också plats till stora natursköna sjöar i öster, och månlandskap i norr. De mest fruktbara delarna finns på västkusten och söderut. Där odlas ris och andra växter.

Reseförberedelse

Bästa restid

Juli och augusti är mycket heta, speciellt i södra Taiwan. Då det är i denna period kineserna (det kallar taiwaneserna ofta sig själva) själva reser, är priserna höga. Tänk också på att det är svårt att få plats under det kinesiska nyåret (se närmare under helgdagar). Oktober och november är som regel bästa tid att resa, då temperaturen är behaglig och folk inte reser så mycket dessa månader.

Reselitteratur

Lonely Planet Taiwan
Culture Shock!: Taiwan
Insight Guides Taiwan

Lokala förhållanden

Valuta

New Taiwan Dollar (NT$) Kallas också yuan eller kuai.

Internetkaféer

Det finns utmärkta internetcafeér i Taiwan. De är dock mest koncentrerede till de större städerna Taipei, Taichung och Tainan. Om du har problem med att hitta ett café i Taipei kan du försöka på adressen No.7, Lane 60, Sec. 3 Hsin-Shen S. Road.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Telefonnummern till polisen är 110, och till brandkåren 119. Detta gäller i hela landet. Engelskspråkig polispersonal finns på +886 (2) 511-9564. Vid sjukdom finns engelskspråkig personal på + 886 (2) 717-3737

Dricks

Dricks är inte vanligt i Taiwan. Det är dock vanligt att ge dricks till portierer och annan bagagepersonal.

Tidszon

Taiwan är sju timmar före oss, och de har inte sommartid. Alltså, då klockan är 12.00 i Sverige är klockan 19.00 i hela Taiwan.

Vikt och mått

I största delen av landet används samma metersystem, som hos oss. Men på landsbygden och på grönsaksmarknaderna i de stora städerna används det gamle taiwanesiska systemet med catty och tael. En catty är 0.6 kg. och det går 16 tael till en catty.

Fotografering

Taiwan har rykte om sig att vara fotografernas paradis. Det finns alltså många möjligheter till att få bra foton med hem. Angående fotografering av människor, är det bäst att fråga om lov först. För det mesta får man ett ja!

Dricksvatten

Regeringen rekommenderar att man inte dricker kranvattnet, men det är inte så förorenat, att det skulle vara deciderat farligt att dricka det. Vatten på flaska finns att köpa nästan överallt.

Elektricitet

De använder 110 volts-system, samma som i USA. På större ställen är det också möjligt att använda våra 220 volts kontakter, då luftkonditioneringen kör på 220 volt!

Uppförande

Normal respekt för folks kultur och religion är obligatorisk, speciellt i templen och klostrer.

Öppettider

Banker har öppet från 9 till 15.30 vardagar, och från 9.00 till middag lördagar. Affärernas öppettider varierar från 9 till 22 (större varuhus öppnar dock först kl. 11). Många små affärer och restauranger (speciellt familjeföretagen) har längre öppet. De flesta kontor och offentliga byggningar tar kinesisk siesta från middag till 13.30.

Mat och dryck

Det som går att koka, steka eller skala, går oftast även att äta. Detta är en förnuftig tumregel, om man vill undvika magproblem. En annan är att äta på de restauranger som är välbesökta även av lokalbefolkningen, då detta nästan alltid tyder på att råvarorna är färska och av god kvalitet. De taiwanesiska delikatesserna påminner mycket om det utsökta kinesiska köket. Fisk är speciellt gott, tack vare den långa kusten. Man skall dock vara försiktig med skaldjur.

Handikappade resenärer

Det största problemet för handikappade är att röra sig i trafiken. Dels finns en del gångar under och över körbanorna i städerna, dels kan trafiken vara extrem. Däremot är Taiwan duktig med parkeringsplatser för handikappade. Fler och fler museér blir också efterhand handikappanpassade.

Helgdagar

Det finns ett hav av helgdagar i Taiwan. Här nämns de, under vilka banker och affärer är stängda: 1. januari (ibland även 2 januari), Kinesiskt nytt år: 3 dagar i februari eller mars, 29. mars, 5. april, Drakbåtsfestival någongång i juni, 27. september, 23. september, 10. oktober, 25. oktober, 31. oktober, 12. november, 25. december.

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns camping-områden runt om i landet.

Hotell

Det finns ca. 400 turist hotell i hela landet, och de är betygsatta från en stjärna till fem.

Vandrarhem

Det är inte nödvändigt att reservera. Det är goda möjligheter att finna både vandrarhem och youth hostels i största delen av landet.

Lokal transport

Flyg

Man har sällan orsak att flyga inom Taiwan, då avstånden är små. Väljer man att göra det ändå, skall man vara uppmärksam på att billjetterna är avsevärt billigere hos de lokala resebyråerna och agenterna, än vid direktköp hos de olika flygsällskapen.
Varning: Det är strängt förbjudet att tala i mobiltelefon ombord på flygen. Överhåller man inte detta, riskerar man stora böter och till och med fängelse!

Buss

Bustrafiken är både effektiv och mycket komfortabel. Hur snabbt det går är till stor del beroende av stadstrafiken. Det är viktigt att spara biljetten under hele resan, då man skall ge den till chauffören vid resans slut. Har man tappat sin biljett riskerar man att betala igen!

Tåg

Tågen når inte upp på europeisk standard, men det finns utmärkta ätmöjligheter ombord. Inte att förglömma: man får gratis té under resan!

Taxi

Långdistans taxichaufförerna har ett något dåligt rykte. De är som regel väldigt ivriga efter att få folk in i deras bilar. Man skall komma ihåg att alltid avtala priset innan resans början.

Biluthyrning

Det finns biluthyrningsmöjligheter i de större städerna.

Reseerbjudanden