Resguide till Tanzania

Fakta

Top
Lokalt namn
Tanzania
Huvudstad
Dar es Salaam (Officiellt är Dodoma landets administrativa huvudstad, men flyttningen från Dar es Salaam är ännu inte helt genomförd.)
Areal
945.087 km2
Huvudspråk
Swahili och engelska
Största religion
Kristendom och islam
Invånare
35.306.000
Regering
Republik
Geografi
Tanzania ligger i Östafrika vid den Indiska Oceanen. Landet gränsar i nord mot Kenya och Uganda, mot Burundi, Rwanda och Kongo i väst och mot Zambia, Malawi och Mozambique i syd. Öarna utanför kusten, Pemba och Zabnzibar hör också till Tanzania.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Den normala turistsäsongen infaller i januari och februari, när det varma och torra klimatet är mest behagligt. Om man vill uppleva savannens vilda djur skall man emellertid inte komma under den torra säsongen eftersom djuren vid denna tidpunkt har vandrat till Kenya.

Reselitteratur

Lonely Planet Tanzania, Zanzibar & Pemba

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Shilling (TZS), 1 shilling=100 cents

Internetkaféer

Det finns flera internetcaféer i Tanzania, framför allt i de större städerna Arusha, Zanzibar och Dar es Salaam.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Tanzania skall man ringa följande nummer: Ambulans och brandkår: (999) Polis: (0811-322-999) Flygplatspolis: (844-354)

Dricks

I Tanzania lägger man som regel till 5-10 procent på räkningarna på restauranger. Bagagebärare får lite per väska. Guider på safarier får mer drickspengar.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid) är den 13.00 i Tanzania. När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 14.00 i Tanzania.

Vikt och mått

I Tanzania använder man följande måttenheter Längd: meter Vikt: kilo De gamla engelska enheterna yard, pound och gallon används dock fortfarande på en del ställen.

Fotografering

Om man vill fotografera lokalbefolkningen skall man alltid fråga först, om man vill undvika att förolämpa masaier eller andra stamfolk. När man är på safari får man de bästa bilderna om man fotograferar på morgonen och sent på eftermiddagen med ett bra teleobjektiv.

Dricksvatten

Man bör inte dricka vatten från kranen, om det inte är kokt och filtrerat. Man kan köpa vatten på flaska i de flesta affärer och hotell.

Elektricitet

I Tanzania använder man följande strömkälla: 220 volt AC, 50 Hz.

Uppförande

På kusten och på Zanzibar är en stor del av befolkningen muslimer. Därför bör man alltid klä sig anständigt med övertäckta axlar och knän. Bara bröst och nakenbad på stranden är bannlyst.

Öppettider

Affärer har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag - fredag) och från 8.30 till 12.30 (lördag). Några ställen har en längre middagspaus. Banker har öppet från 8.30 till 12.30 (måndag - fredag) och från 8.30 till 12.30 (lördag).

Mat och dryck

De flesta hotell serverar lokal mat, medan de större hotellkedjorna har västlig mat på menyn. Det finns som regel ett stort urval av maritima rätter som hummer och räkor. Dessutom är tropisk frukt nästan alltid inkluderat i måltiderna i form av kokosnötter, pawpawfrukter, mango, ananas och bananer. Tanzania kan dessutom erbjuda en lång rad läckra drycker med alkohol, bland annat lagerölen Safari, den lokala ginen Konyagi, kokos/chokladlikören Afrikoko och Dodmavinet.

Handikappade resenärer

Det är dåliga villkor för handikappade i Tanzania. Man kan dock höra med sin resebyrå om det finns hotell med handikappanpassning.

Helgdagar

Nyårsdag, 1 januari Zanzibars revolutionsdag, 12 januari Unionsdagen, 26 april Arbetarnas dag, 1 maj Böndernas dag, 7 juli Oavhängighetsdagen, 9 december Juldagen, 25 december Flyttbara helgdagar Påsk, mars eller april

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Det finns många campingplatser i Tanzania. Några av dem har standarfaciliteter med tvätt, toalett, och bivak, medan andra är enklare. Om campingplatsen ligger i en nationalpark skall man ha tillåtelse innan man campar och fotograferar där. Det rekommenderas att man undersöker priser och campingplatsernas regler innan man åker dit.

Hotell

Hotellen i Tanzania varierar från mycket bra och dyra till billiga rum med ett minimum av faciliteter. Även på de dyra hotellen är det möjligt att för två att dela ett enkelrum. Det går dock inte på de stora hotellen. De billigaste hotellen är nästan alltid fyllda, men som tur är så håller man på att bygga nya hotell, bland annat på Zanzibar.

Bed og breakfast eller pensionat

Gästhusen i Tanzania, som ofta är tillbyggda värdshus, är en billig inkvarteringsform. Men det är klokt att hålla koll på sina saker, eftersom stöldrisken är stor. Denna inkvarteringsform kan man inte reservera hemifrån. Generellt sett är priserna högre i städerna.

Vandrarhem

Det finns vandrarhem i de två nationalparkerna Lake Manyara och Serengeti. Dessutom finns YMCA-vandrarhem i Moshi och Dar es Salaam, samt YWCA-vandrarhem i Dar es Salaam, som inkvarterar kvinnor och par.

Övrig övernattning

Den tanzanianska turistbyrån hyr ut så kallade Wildlife Lodges, som är trevliga, välutrustade semesterstugor, som ligger nära nationalparkerna. Lokala transportmedel

Lokal transport

Top

Flyg

Tanzania har tre större internationella flygplatser: Dar es Salaam (DAR), Kilimanjaro International Airport (JRO) och Zanzibar Airport (ZNZ). Från alla flygplatser går det buss och taxi. De stora nationalparkerna har som regel små landningsbanor för privatflyg. Det nationella flygbolaget, Air Tanzania, och en rad privata flygbolag flyger dessutom inrikes över hela landet.

Buss

State Travel Service ansvarar för billiga bussförbindelser som täcker större delen av landet. Tyvärr är komforten dålig, tidtabellen går inte att lita på och bussarna går ofta sönder. Den sämsta tiden att använda bussystemet är i slutet av månaden och under regnperioden, då bussarna är överfyllda. Till gengäld kommer man tätt på lokalbefolkningen.

Tåg

Tanzania Railways Corporation ansvarar för tågförbindelserna mellan alla större städer. Det finns tre olika klasser till rimliga priser, men man bör hålla sig till 1 och 2 klass, som bägge två har sängar i kupéerna.

Taxi

Det är bara i Dar es Salaam som taxi kör efter fast kilometertaxa. I de andra städerna skall man för att inte bli lurad bestämma priset innan resan startar. Taxichaufförerna förväntar tio procent i dricks.

Biluthyrning

Det finns inte många möjligheter att hyra bil i Tanzania och de som finns är ofta ganska dyra. Trots den frihet en bil ger är det dock ofta inte värt besväret. De organiserade safarierna är ofta mycket bättre.

Båt eller färja

Det avgår dagligen snabbfärjor mellan Dar es Salaam och Zanzibar. Resan tar mellan två och tre timmar. Vill man vidare från Zanzibar till Pemba, finns det också möjlighet till det. På Victoriasjön och Tanganyikasjön kan man åka med ångbåtar.

Särskilda förhållanden

Top
En safari kan genomföras på olika sätt. Har man lust att pröva något annat den vanliga jeepturen, kan man i stället välja ballongsafari, kamelsafari, elefantsafari, hästsafari och vandringssafari. Det sista alternativet arrangeras bara i privata reservat eftersom safari till fots är förbjudet i de offentliga parkerna.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 13 395:- Från 16 395:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.