Varmluftsballonger över en savann med träd och gyllene gräs i soluppgången.

Sevärdheter Tanzania

Dodoma

Konstens hus Nyumba ya Sanaa

I Konstens Hus kan man köpa tanzaniansk konst. Verkstaden som ursprungligen startades som ett projekt för att stödja handikappade och arbetslösa, säljer i dag batik, korgar och träarbeten.

Mwengemarknaden

Intill Village Museum ligger Mwengemarknaden som ställer ut och säljer elfenbensskulpturer, som framställs av Makondefolket från det speciella träskärarsamhället.

Village Museum

Village Museum, som ligger nio kilometer norr om Dar es Salaam, består av 14 olika hyddor i naturlig storlek, som var och en är byggt och inrett som de lokala stammarna normalt etablerar sig. Museet är öppet mellan 9.30 och 18.00.

Ngorongoro Nationalpark

Djuren i Ngorongoro

Det mest naturliga sevärdheten i är alla djuren som vandrar omkring i parken. Ngorongoro är det mest rovdjurstäta området i Östafrika med sina cirka 400 hyenor och 100 lejon. Om man har tur kan man se något så unikt som det svartmanade lejonet.

Serengeti Nationalpark

Olduvai-ravinen

Mellan Ngorongoro-kratern och Serengetiparken ligger den 50 kilometer långa Olduvairavinen, som är det ställe där man hittat de äldsta spåren av människoliknande varelser på jorden. Det var här Mary Leaky år 1976 fann ett fotspår i vulkanisk aska, som visade sig vara 3,6 miljoner år gammalt.

Tanzania

De tre topparna

Kilimanjaro har som bekant tre toppar, som alla tre kan bestigas. De två, som ligger längst mot väst, Shira och Mawnzi, är dock mest lämpliga för erfarna bergsklättrare. Flera resebyråer arrangerar vandringsturer till toppen Kibo. Många väljer den lätta Maranguvägen.

Gombe Stream National Park

När man närmar sig Gombe Stream Nationalpark, som ligger vid Tanganyikasjön i den västliga delen av Tanzania, blir man mer och mer överväldigad av parkens skönhet. Parken är Afrikas minsta, men innehåller ett oändligt varierat växt- och djurliv. Det var bland annat här som Jane Goodall studerade chimpanser, vilka med tiden har vant sig till människor.

Hamnstaden Tanga

Efter Dar es Salaam är Tanga, som ligger söder om gränsen till Kenya, den viktigaste hamnen i Tanzania. Den sömniga staden med de dammiga gatorna är berömd för sina oöverträffade sandstränder och pulserande nattliv, som går igång efter skymningen. Inte långt från staden ligger Ambonihålen, som är de största kalkstenshålen i Östafrika.

Kilwa Kisiwani-ruinerna

På den lilla ön Kisiwani, två kilometer från kusten, ligger en gammal historisk ruinstad från 1400-talet. Här låg en av Östafrikas viktigaste hamnar, Kilwa Kisiwani, där man handlade med guls, silver, pärlor och parfymer. I dag kan man se resterna av staden, som för övrigt är på UNESCO:s lista över skyddade kulturställen

Kondoa Irangi grottmålningarna

Nära Dodoma, 180 kilometer från Arusha, finns några av världens vackraste grottmålningar. De finns i The Great Rift Valley och illustrerar på ett fantastiskt sätt stenålderns konst.

Nationalmuseum

I Dar es Salaam finner man på nationalmuseet några av världens äldsta lämningar av mänskligheten. Det finns bland annat imponerande arkeologiska utsställningar av fynd från Olduval-ravinen och Laetoli. Man kan också se fossiler som är omkring två miljoner år gamla, bland annat Zinjathropus (Nutcracker Man).

Selous reservatet

Detta reservat erbjuder stora naturupplevelser. Om det är vilda djur och outforskade områden man är intresserad av är det hit man skall resa. Selous Game Reserve är men sina 54.600 km2 världens näst största viltreservat. Här huserar över 350 olika fågelarter och fler än 2000 växter. Reservatet delas av den mystiska Rufijifloden, som är en av Afrikas vattenrikaste floder.

Tarangire National Park

Det enorma antalet baobabträn är det första man möter när man kommer in i den 2600km2 stora Tarangire National Park. Parken böljande stäpper präglas av dessa majestätiska träd, som får de gräsätande djuren under träkronorna att likna miniatyrutgåvor av elefanter, zebror och gnuer.

Victoriasjön

I den västliga delen av Kenya ligger Lake Victoria. Den 70.000 km2 stora sjön, som inte är mer 100 meter djup, är ett fantastiskt naturfenomen. Den enda möjligheten att se sjön från en båt är att resa från Kisumu till sydligt belägna städer i Kenya. Även om Victorasjöns stränder finns i tre länder, Uganda, Tanzania och Kenya, är det inte möjligt att resa med båt mellan länderna.

Ön Mafia

Dykparadiset Mafia är trots namnet ett vänligt och avslappnat ställe med cirka 40.000 invånare. Med en areal på 394 km2 är Mafia den största ön i en liten ögrupp och är väl det närmaste man kommer tanken om ett tropiskt paradis i den Indiska Oceanen.

Ön Pemba

Utanför kusten vid Tanga, inte långt från Zanzibar, ligger den lilla sömniga ön Pemba. Ön är ännu inte helt upptäckt av turisterna, trots alla kvaliteter stället kan erbjuda. Här kan man bland annat fånga Östafrikas bästa havsfisk och dyka ned till några av världens vackraste korallreven i världen. Den trevliga huvudstaden heter Chake-Chake.

Tanzanias kust

Staden Bagamoyo

Staden Bagamoyo var under 1800-talet centrum för slavhandeln längs kusten. Många kända upptäcktsresande kom förbi staden, bland annat Burton, Speke, Grant, Stanley och Livingstone. I dag är Bagamoyo ett viktigt kulturcentrum med konstskolan som centrum.

Zanzibar

Arabkvarteret Stonetown

Zanzibars största sevärdhet är det gamla arabkvarteret, Stonetown. Staden i staden har ett oöverskådligt nät av smågator och gränder. Dessutom vimlar det av upptagna människor som springer mellan bodarna för att göra dagens inköp. Stonetown är en upplevelse för sinnena.

Det gamla apoteket

I det gamla kvarteret ligger The Old Dispensary, som i dag fungerar som kulturcentrum. Den stora byggnaden i fyra våningar, som grundlades år 1865, är vackert dekorerad och har snidade balkonger.

Palace Museum

Den stora vita byggnaden med tinnar och torn byggdes i slutet av 1890-talet till en av medlemmarna av sultanens familj. Ursprungligen kallade man det för Sultanernas Palats och blev taget i användning som det officiella residenset för Zanzibars sultan år 1911. Efter år 1964 var palatset stängt i många år för offentligheten, men år 1994 öppnades det igen.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här