Resguide till Tyskland

Fakta

Top
Lokalt namn
Deutschland
Huvudstad
Berlin (3.470.000)
Areal
357.021 km2
Huvudspråk
Tyska
Största religion
Protestantism
Invånare
82.797.408 (2000)
Regering
Förbundsrepublik
Geografi
Tyskland sträcker sig från Nordsjön och Östersjön i norr, till alperna i söder. Det mäktiga landet gränsar till nio länder och är därmed ett väldigt central, men också varierat land i Europa.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Det tyska klimatet varierar mycket, så det är nog en god ide att ha lite av varje med i klädväg. Det mildaste och varmaste vädret hittar man från maj till oktober, men vädret kan också vara behagligt på andra tidspunkter av året.

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer


Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälpa i Tyskland, ringer du följande nummer: Polis och ambulans (110) Brandkår (112)

Dricks

Drickspengar ges på slott och museer och man rundar uppåt på restauranger. Dessutom är det kutym att ge taxichaufförer 10% utöver priset.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är hon 12.00 i Tyskland

Vikt och mått

I Tyskland använder man följande vikt och måttenheter: Vikt: kilo Avstånd: kilometer Areal: kvadrat kilometer Vätska: liter

Fotografering

I Tyskland kan man fotografera precis så mycket man vill, men det är hövligast om man frågar innan man fotograferar lokalbefolkningen.

Dricksvatten

Det tyska dricksvattnet anses vara säkert att dricka. I det före detta Östtyskland med sina tunga industri områden som kan vara starkt förorenade, rekommenderas vatten på flaska.

Elektricitet

I Tyskland använder man följande strömkälla: 220V, 50Hz

Uppförande

Punktlighet är kanske det viktigaste i Tyskland.

Öppettider

Butiker har öppet från 9.00 till 18.30 (måndag-fredag), torsdag ofta till 20.30, samt från 9.00 till 13.00/14.00 (lördag) Banker har öppet 8.00 till 16.00 (måndag-fredag), torsdag ofta till 17.30. Några få banker har middagsstängt.

Mat och dryck

Tyskarna har en lång och köttfylld mat tradition bakom sig. Går man på restaurang består menyn ofta av mycket kött, speciellt utbrett är svinkött. Om bratwurst, sauerkraut och wienerschnitzel blir för mycket, kan man söka hjälp hos de många etniska restauranger som har dykt upp i Tyskland de sista 20 åren. Man får heller inte glömma att öl är tyskarnas nationaldryck.

Handikappade resenärer

Under mottot, turism utan gränser, har Tyskland marknadsfört sig ett mycket handkappvänligt land. Det finns åtskilliga inkvarterings och transportmöjligheter för handikappade, och flera organisationer som hjälper handikappade turister på vägen.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari 1 maj Den tyska enhetsdagen, 3 oktober Juldagen, 25 december Annandag jul, 26 december Flyttbara helgdagar Bönedagen, 3 onsdagen i oktober Långfredagen, mars eller april Påskdagen, mars eller april Annandag påsk, mars eller april Kristi himmelfärdsdag Pingstdagen Annan dag pingst

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Det finns stora väletablerade campingplatser över hela Tyskland. Till och med de mest sparsamma campingplatserna har toaletter, badfaciliteter och en liten butik. De mer välutrustade campingplatserna kan nästan karakteriseras som open-air hotell med swimmingpools, och supermarkets. Priserna varierar efter läge och faciliteter, och de flesta är uppbokade mellan juni och september.

Hotell

Det finns ett stort urval av hotell i Tyskland. Gemensamt för dem alla är att de är rena, komfortabla och funktionella. Viktigt är att se upp för om det är mässa eller festival i staden för då kan hotellpriserna fördubblas.

Bed og breakfast eller pensionat

Kör man på de tyska landvägarna, stöter man ofta på skyltar med texten "Zimmer frei". Dessa skyltar hänvisar till några av de många privata gästhus, som ligger spridda över Tyskland. Dessa Bed & Breakfast/ Gästhus blir ofta billigare ju längre ut på landet man kommer.

Vandrarhem

I Tyskland är det sällan långt till närmsta "Jugendherberge", men de flesta är välfyllda, så det är en god ide att reservera plats i god tid. Dessutom ska man vara medlem i Deutschen Jugendherbergswerk för att ta del av vandrarhemmen.

Övrig övernattning

Semester på landet är en möjlighet om man önskar att komma bort från stadens stress och jagande.

Lokal transport

Top

Flyg

Inrikesflyget styrs av Lufthansa och en del regionala flygbolag. Flygplatsen i Frankfurt-am-Main är mittpunkt för inrikesflyget och alla andra stora flygplatser i Tyskland kan nås på cirka 50 minuter.

Buss

Bussarna i Tyskland är lika effektiva som tåget. Detta beror på att många bussbolag samarbetar med eller ägs av tyska järnvägen (Deutsche Bahn).

Tåg

Tåg är nog den mest effektiva transportformen i Tyskland. Som exempel kan man köra med ICE tågen som kör med 250 kilometer i timmen. De kör från Hamburg till München på sex timmar. Runt om de större städerna finns också pendeltåg.

Taxi

Det är lätt att få fatt i en taxi i Tyskland. Endast i Berlin finns det cirka 350 taxihållplatser.

Biluthyrning

Det är inte något problem att hyra en bil i bilarnas land Tyskland. Överallt finns kända och mindre kända biluthyrningsfirmor som står redo att hyra ut en bil just till ditt behov.

Båt eller färja

Regelmässiga färjeförbindelser kör på de flesta floder, sjöar och kuststräckor i Tyskland.

Övrig transport

Cykelsemester i Tyskland är inte en dålig ide. Åtskilliga turistbyråer säljer just cykelresor, där man får både kost och logi med i priset. De flesta tyska vägar har markerade cykelstigar både på landet och i staden. Dessutom kan man få fraktat sin cykel med tåg samt hyra cyklar på de tyska järnvägsstationerna.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Flygbiljetter t/r - Från 1 269:- -
Charter (flyg+hotell) Från 2 065:- Från 2 815:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.