Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Venezuela

Caracas

Central parken

Vill man ha ett intryck av det högmoderna Caracas, är denna park ett bra ställe att starta. Parque Central är faktiskt inte en park, utan ett stort område som huvudsakligen är utfört i betong och järn och med några byggnader, som är så moderistiska, att platsen får karaktär av en scen från en science fiction film. Dessa byggnader är dock också imponerande på sitt eget speciella sätt, och i bristen på träd och buskar, så blomstrar kulturlivet innanför parkens murar.

Venezuela

Angel vattenfallet

Vattenfallet har fått sitt namn efter den amerikanske piloten Jimmie Angel, som 1935 upptäckte det under sitt sökande efter guld. Det är världens högst belägna vattenfall och har samtidigt det längst obrutna fallet av vatten. 807 meter faller vattnet från Ayantepuiberget och ned i djävulsklyftan. Det är en mycket imponerande syn, som görs ännu vackrare av de många små regnbågar, som bildas av vattnet.

Bergen omkring Mérida

Naturen omkring den behagliga staden Mérida är ett mecka för klättrare och vandrare, och möjligheterna är obegränsade. Bergsbestigare kan ta upp kampen med Venezuelas högsta berg Pico Bolívar, medan oerfarna vandrare kan ta den nästan lika så spektakulära turen till bergsbyn Los Nevados. Åker man till Venezuela bara för att besöka Méridas vackra landskap, kommer det att vara hela resan värd.

Bolívar platsen i Barinas

Huvudtorget i staden Barinas kan presentera imponerande arkitektur från kolonialtiden, bäst illustrerat vid den vackra kyrkan, som nyligen blev renoverad och nu praktiskt taget ser ut som den gjorde för hundratals år sedan. Palacio del Marques är stadens mest pråliga byggnad från dåtiden.

Den gamla staden Coro

Coro är den enda av Venezuelas städer, som finns på UNESCOS lista över skyddsvärda platser runt om i världen. Det är också fantastiskt hur skarpa kvarlämningarna från kolonialtiden är på de gatustens belagda gatorna, som för tankarna tillbaka i tiden. Kolonialkyrkan och de vackra vitkalkade husen har nyligen blivit renoverade på ett mycket lyckat sätt, och idag står Coro som Venezuelas bästa fönster mot dåtiden.

Den gamla stadsdelen i Carora

Carora har en vacker historisk stadsdel, som nyligen blev restaurerad och som är otroligt välbevarad. Det är också på vinslotten (bodegas) nära Carora, som du kan smaka på ett glas av Venezuelas mycket unga vinkultur.

Djävulsdans

Landets mest spännande ritual är djävulsdansen, som symboliserar det godas kamp mot det onda. Dansare iför sig demoniska, färgstrålande masker och dansar genom byn till afrikanskinspirerad musik, för att till slut stanna vid byns kyrka och överge sig till ”det goda”. Ritualen sker i juni i många byar i landets centrala norra delar, och ingen, som reser till Venezuela under denna tidspunkt, bör missa det.

Droppstensgrottan Cueva del Guácharo

Ingen vet precis hur djup denna enorma, och väldigt imponerande droppstensgrotta, är, men det är möjligt att komma hela 1200 meter in i mörkret. Grottan utgör sitt egna lilla kompletta ekosystem och bebos av fladdermus, spindlar, fiskar, krabbor och andra kryp. Den lite uggleliknande fågeln guáchoro, som har gett namn till platsen, har också sitt hem bland de många vackra droppstenarna.

Fortet San Carlos Borromeo

Fortet vid staden Pampatar är ett klassiskt exempel på en spansk militäranläggning från kolonialtiden. Byggnadsverken är imponerande, och i förbindelser med besöket kan man se utställningar med vapen och annan militärutrustning från den gången som spanjorerna intog den nya kontinenten.

Höjdsträckningen Cerro Perico

Från höjdsträckningen lite utanför Puerto Ayacucho, har man en förträfflig utsikt över staden, floden och den gröna Amazonasdjungeln. De vackraste utsikterna får man vid solnedgången eller soluppgången. Längre bort från staden ligger också en annan höjdsträckning El Mirador, där utsikterna är minst lika storslagna.

Indianmarknaden

Det bor många indianstammar i djungeln omkring Puerto Ayacucho, och var morgon är det marknad där indianerna säljer sina hantverk. Du kan också köpa färska och förunderliga frukter som du aldrig har sett förut, eller bara njuta av den intensiva marknadsstämningen.

Kolonialkyrkan i San Miguel

Anderna är berömda för sina fantastiska landskap, men i byn San Miguel hittar man en gömd pärla bland Sydamerikas många kyrkor från kolonialtiden. Utifrån är det dess särpräglade konstruktion som fångar ens blick, men det är det färgglada och mycket vackra altaret inuti kyrkan, som gör den helt fantastisk.

La Gran Sabana området

Området i det östra Venezuela är ganska enastående. På savannen ligger de såkallade tepuis, berg med platta toppar, och varje topp har sitt speciella djur- och växtliv. Isolerade från varandra har dessa berg utvecklat sina egna ekosystem, och på några på dem lever djur som man annars bara hittar som fossiler. Utforska det mystiska landskapet, som också kan erbjuda massor av vackra vattenfall.

Linbanan

Linbanan, som är 12 kilometer från staden Mérida till toppen av berget Pico Espejo på nästan 5 kilometers höjd, är världens högsta och längsta. På vägen upp får man några av Sydamerikas mest spektakulära utsikter över Anderna. Banan stannar flera gånger, och går man av och fortsätter till fots, så väntar en fantastisk vandringstur.

Maracaibo-ljuset

Detta otroligt vackra naturfenomen Faro de Maracaibo, som bara kan ses om natten, uppstår vid Catacumboflodens mynning. På grund av elektriska spänningar skiner ett klart ljus, som kan ses flera hundra kilometer bort, upp från flodens vatten. Man känner sig ganska salig när detta ljus lyser upp den venezuelanska natthimlen.

Museet för kolonialkonst

Museet i Caracas för kolonialkonst, är ett av landets bästa. Det ligger i en stor vacker kolonialbyggnad omgiven av små trädgårdar. Konstföremålen från kolonialtiden utgör huvuddelen av utställningen, men också andra föremål från livet, då spanjorerna kom till landet, kan ses. Hitta ytterligare information på:

Nationalparken El Ávila

Med ett fantastiskt nät av stigar, spår och bra campingplatser, är parken norr om Caracas verkligen attraktiv för vandrare. Den bästa turen genom de frodiga bergen, går till toppen av Pico El Avila, varifrån du kan suga åt dig av de vackra utsikterna över Caracas och det Karibiska havet.

Nationalparken Henri Pittier

Landets äldsta nationalpark är fortfarande en av de bästa. Den avgränsas i syd av bergskedjan Cordillera de la Costa och faller sedan i höjd tills den når den exotiska karibiska kusten med en mängd sköna stränder. I parken kan man se ett otal olika djurarter, bland annat pumor, myrslokar och nyfikna apor. Parken är likaledes hem för hela 7 procent av världens alla fågelarter, de flesta väldigt vackra.

Nationalparken Laguna de la Restinga

Parken befinner sig på öns västra del och har ett allsidigt fågelliv, bland annat med en flock pelikaner. I de små kanalerna, som skär igenom parken, simmar sköldpaddor runt, och området är på det hela taget en skön avstickare från Margaritas hektiska strandliv.

Nationalparken Mochima

Parken vid den karibiska kusten har allt man kan be om och lite till. De långa sandstränderna och alla småöar, varifrån man kan dyka ner till de vackra korallreven, är ett perfekt ställe att slappna av på och bada i det lugna vattnet. Parken är bra under veckosluten och ännu bättre på vardagarna, då du lätt kan hitta din egen lilla bountystrand.

Nationalparken Morrocoy

Parken täcker en av Venezuelas alla vackraste kuststräckningar. Utanför de vita stränderna ligger en massa småöar, och utrustad med snorkel och dykmasker kan man se undersjöiska korallrev tätt vid kusten. Både pelikaner och flamingos finns i rikliga mängder i parken.

Naturen

Även om Venezuelas regnskog är full av både apor, jaguarer, myrslokar och anakondor, så ska du ha tur om du ska få se dem i den täta djungeln. Men det är absolut inte omöjligt. Ofta beror det på guidernas kunskap om området. Där i mot är det oerhört intressant att få en inblick i regnskogsväxternas funktioner. Några är febernedsättande, andra läker ormbett och åter andra har flera liter med friskt vatten i sig. De lokala guiderna är omkringvandrande lexikon på det här området.

Området vid Caripe

Det finns områden omkring denna stad en bit in i landet, som gör den värd ett besök. Landskapet är prytt med sprudlande vattenfall och ett frodigt kullandskap. Den största turismmagneten i området är den enorma droppstensgrottan Cueva de Guáracho. Tar man en tur upp till toppen på Cerro Negro, har man en storslagen utsikt över hela området. Hitta ytterligare information på:

Roraima berget

På gränsen till Brasilien och Guyana ligger berget med den platta toppen, som bjuder på den kanske mest fascinerande trekkingturen i Venezuela. Det är inte utan ansträngning som du tar dig fram genom den säregna naturen, upp till toppen, men når du väl dit kommer du inte att ångra dig. Ett mystiskt månlandskap med speciella klippformationer och blommor du aldrig sett förut, breder ut sig runt omkring dig. En tur till toppen glömmer du aldrig.

Safari

Los Llanos är rikt på djur och det organiseras safaris ut på de öppna savannerna, där man kommer mycket tätt på de enorma hjordarna av vilda djur. Basen för expeditionerna är en av de många stora rancher, där de lokala cowboys föder upp Venezuelas slaktboskap. Det finns krokodiler i floderna, jaguarer i buskaget och många andra kända och okända djur. Även fågellivet är mycket beundransvärt. Många av fåglarna i Los Llanos har praktfulla fjäderdräkter i de mest otroliga färger. En safari varar normalt i tre till fyra dagar, och det är tillräckligt för att hinna stifta bekantskap med de många vilda djuren.

Saltbrottet på Araya

Salt så långt ögat når. Detta enorma saltbrott på Arayahalvön är Venezuelas största. De gigantiska salinas fylls med saltvatten och torkar sedan ut i den stekande solen, varefter saltet bryts loss i block. Saltet får några surrealistiska färgnyanser i det starka solljuset, och ibland kan det vara svårt att avgör om det är brunt eller rosa. Några gånger är det guidade turer i Salinas de Araya, men annars är det en strålande utsikt över anläggningen från höjden El Mirador.

Stränderna

Stränderna är öns absolut största dragplåster, men om man föredrar natursköna, öde palmständer ska man undgå dem. Om man där i mot gillar att varar bland en massa glada människor kommer man att älska Isla de Margaritas stränder med de många faciliteterna. Playa al Agua och Playa Cruz är bland öns bästa stränder.

Tjurfäktning

Det är inte bara i Spanien som matadorernas kamp mot frustande tjurar är populärt. De flesta större städerna har en tjurfäktningsarena (några har plast för över 20.000 åskådare), där jublande åskådare kan beskåda de två kämparna. Omkring karneval kommer Spaniens bästa tjurfäktare till landet och fyller platserna på de stilfulla arenorna.

Venezuelas Skyddshelgon Virgen de Coromoto

Ikonen för självaste Venezuelas officiella skyddshelgon är placerat i staden Guanare. Själva statyn och det blekta målningen av den heliga jungfrun är inte speciellt sevärda, om man inte är starkt troende katolik. Men den vackra kyrkan, som är rest till hennes ära, och den respekt lokalbefolkningen och tillresande pilgrimer visar ikonen av deras skyddshelgon, säger mycket om vad religionen betyder i Venezuela.

Boka dina sevärdheter här