Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Venezuela

Fakta


  • Republica Bolivariana de Venezuela

  • Caracas (5.000.000)

  • 912.050 km2

  • Spanska är huvudspråket men runt omkring i landet hittar man fortfarande en del indianska språk.

  • Katolicism

  • 23.500.000

  • Republik

  • Venezuelas kust mot det Karibiska havet är ett paradis av kritvita sandstränder i skuggan av tornhöga palmer. I väst reser sig de nordligaste delarna av Anderna och i söder, mot gränsen till Brasilien, domineras landskapet av tät tropisk regnskog. Nordöstra Venezuela kännetecknas av floddeltat omkring Orinoco floden medan de sydöstra provinserna huvudsakligen består av ett högland med stora öppna savanner.

Reseförberedelse

Bästa restid

Temperaturerna är i stort sett de samma året runt. Ska man resa runt i Venezuela är den torra perioden från december till april helt klart att föredra. Dock förekommer en av huvudattraktionerna, vattenfallet Angel Falls, inte så sprudlande och spektakulärt som under regnperioden som varar under resten av året.

Lokala förhållanden

Valuta

Bolívar (Bs), 1 Bolívar = 100 céntimos. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det har efterhand startats riktigt många Internetcaféer i huvudstaden Caracas och i de flesta andra större städer. Kommer man lite längre ut på landet ska man inte räkna med att hitta ett ställe där man kan skicka e-post.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Venezuela ska du ringa följande nummer.
Polis (169)
Ambulans (545-4545)
Brandkåren (166)

Dricks

Dricks har lagts till på räkningen. Det är bara på de finaste hotellen som det är normalt att ge extra dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige är den 06.00 i Venezuela.

Vikt och mått

I Venezuela använder man följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter
Volym: liter

Fotografering

Speciellt naturen och djurlivet inbjuder till fotografering. Man ska dock ha en bra fotoutrustning för att lyckas fånga den fantastiska naturen och alla de vilda djuren. Ärligt talat så är en dyr fotoutrustning en stor frestelse för småtjuvar men om du vill ta med den så låt bli med att bära den i en snygg kameraväska som bara drar till sig onödig uppmärksamhet.

Dricksvatten

Det är inte att rekommendera att dricka vattnet från kranen. Köp istället vatten på flaska.

Elektricitet

I Venezuela använder man följande strömkälla:
110 V AC/60 Hertz.

Uppförande

Venezuelanernas uppfattning om begreppet tid är sällan den samma som hos en västerlänning. Det är normalt att komma ett par timmar för sent till avtal och om du blir bjuden på middag till ett ställe kommer du att uppleva att värden blir arg om du dyker på den tidspunkt som ni hade avtalat. I städerna klär man sig fint och inte alltför avslappnat.

Öppettider

Affärer har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag till fredag).
Banker har öppet från 8.30 till 11.30 och från 14.00 till 16.30 (måndag till fredag).
Kontor har öppet från 8.00 till 12.00 och från 14.00 till 18.00 (måndag till fredag).
Offentliga kontor har öppet från 8.00 till 12.00 och från 14.00 till 16.00 (måndag till fredag).

Mat och dryck

Venezuelas matkultur är starkt påverkad av den i västvärlden och mycket av den mat som blir serverad, kommer att vara inspirerad av USA. Man hittar dock fortfarande ursprungliga rätter som till exempel nationalrätten pabellón crillo med oxkött, ost, bönor och ris eller en parillada, en orgie av välsmakande grillat kött. Kaffet i Venezuela är utomordentligt och rommen är stark. Pröva också de friska välsmakande fruktjuicerna

Handikappade resenärer

Det är bara några få ställen som kan prestera faciliteter som underlättar förhållandena för handikappade. Generellt ska man förbereda sig på att det är mycket vanskligt, men inte omöjligt, att resa i Venezuela som handikappad.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
San José, 19 mars
Dagen för självständighetsförklaringen, 1 maj
Slaget vid Carabobo, 24 juni
Självständighetsdagen, 5 juli
Dagen för Simon Bolívars födelse, 24 juli
Bankerna har stängt, 15 augusti
Día de la Raza – Amerikas upptäckt, 12 oktober
Alla helgons dag, 1 november
Religiös helgdag, 8 december
Juldagen, 25 december

Flytande helgdagar
Heliga tre kungars dag, måndagen närmast 6 januari
Påsken, mars eller april
Kristi korpus, maj eller juni

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns i stort sett inga auktoriserade campingplatser i Venezuela. Är man ute i naturen finns det däremot många ställen som lämpar sig som tältplats.

Hotell

Hotell finns i alla prisklasser. Från dåliga rum utan fönster till femstjärniga lyxhotell. Varmt vatten är inte standard på så många hotell i de områden där det är hög temperatur. Kolla rummet innan du bestämmer dig för att ta det. Några venezuelanska hotellrum kan gömma på otrevliga överraskningar.

Bed og breakfast eller pensionat

Posadas är den bästa övernattningsmöjligheterna i denna kategori. Det är små familjedriva ställen som regel brukar vara väldigt trevliga och ger en mer personlig betjäning än hotellen.

Vandrarhem

Det finns inga vandrarhem i Venezuela.

Övrig övernattning

Campamentos ligger som regel en bra bit bort från allting. De kan användas som bas när man ska utforska lite mer avsides liggande natur och de har vanligtvis övernattningsmöjligheter, en restaurang och en liten butik. Uppehälle på campamentos säljs ofta som en del av en tämligen dyr organiserad tur.

Lokal transport

Flyg

Det går flyg mellan alla de större städerna i Venezuela. Ska du flyga mycket kan det löna sig att köpa ett flygpass som gör biljetterna billigare.

Buss

Bussturer är billiga men kvalitén på servicen växlar. Några bussar är mycket gamla medan andra är toppmoderna. Servicio ejecutivo är dyrast, snabbast och mest komfortabel medan servicio normal kan vara allt annat än normal men billig.

Tåg

Tågen i Venezuela kör idag endast med gods.

Taxi

Taxi har en TAXI eller en LIBRE skylt på taket. De är billiga men om det inte finns någon taxameter bör man avtala priset på förhand.

Biluthyrning

Det är dyrt att hyra bil men bensinen är i gengäld mycket billig. Minimumåldern för att hyra bil är 21 år och du hittar alla de större internationella biluthyrningsfirmor på de större flygplatserna. Venezuelanska uthyrare är dock oftast lite billigare.

Båt eller färja

Färja som transportmedel är begränsat till ön Isla Margaritas till Puerto la Cruz och Cumaná.

Särskilda förhållanden

Bortser man från huvudstaden Caracas är Venezuela en förhållandevis säker plats att resa till. Kriminaliteten ökar dock i alla större städer och turister är upplagda offer. Håller du dig borta från öde platser och undgår att färdas ensam på kvällarna är risken för att bli rånad dock minimal.

Reseerbjudanden