Resguide till Zimbabwe

Fakta

Top
Lokalt namn
Republic of Zimbabwe
Huvudstad
Harare
Areal
390.580 km2
Huvudspråk
Huvudspråket i Zimbabwe är engelska men befolkningen talar i långt högre grad shona eller sindebele.
Största religion
Kristendom och Zimbabwes urpsrungliga gudabilder.
Invånare
11.163.160 (1999)
Regering
Parlamentarisk demokrati.
Geografi
Zimbabwe har höga berg i öst och sumpområden i väst medan de sydliga savannområdena bjuder på ett helt annat landskap. Zambezifloden med Victoriafallen utgör den naturliga gränsen mot Zambia medan Zimbabwe avskiljs från Sydafrika av den grågröna grumliga Limpopofloden. Några av Afrikas vackraste nationalparker ger fina möjligheter att observera det stora utbudet av rovdjur och deras byten som kan påträffas här.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

För de safariintresserade är det bäst att besöka Zimbabwe under de torra vintermånaderna maj-oktober när djuren samlas vid vattenhålen. I de våta sommarmånaderna är det i gengäld mer grönt och frodigt och något varmare.

Reselitteratur

Lonely Planet Zimbabwe, Botswana & Namibia

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Zimbabwe Dollars (Z) 1 Dollar = 100 cents

Internetkaféer

Det finns möjlighet att gå på Internetcafé i de flesta större städer.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Zimbabwe ska du ringa följande nummer: Nödsituationer generellt (999) Polis (995) Ambulans (994) Brandkår (993)

Dricks

Det är normalt att ge mellan 10-15 procent i dricks men på några ställen har de börjat lägga på 10 procent själva. I så fall är det skrivit på notan.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 12.00 i Zimbabwe. När klockan är 13.00 i Sverige (vintertid), är den 13.00 i Zimbabwe.

Vikt och mått

I Zimbabwe använder man följande mått- och viktenheter: Vikt: kilogram Temperatur: °Celsius Avstånd: kilometer Volym: liter

Fotografering

Undvik att ta bilder av militäranläggningar, offentliga byggnader, utländska ambassader eller flygplatser.

Dricksvatten

Vattnet från kranarna är inte drickbart innan det kokats.

Elektricitet

I Zimbabwe utnyttjar man följande strömkällor: 220 V AC, 50 Hz

Uppförande

Det är olovligt att införa pornografi i Zimbabwe. Dessutom föredrar en del av de finare restaurangerna att männen har kavaj och slips på sig.

Öppettider

Banker har öppet mellan 8.00 till 15.00 (måndag, tisdag, torsdag och fredag), från 8.00 till 13.00 (onsdag) och från 8.00 till 11.30 (lördag). Affärer har öppet från 8.00 till 17.00 (måndag-fredag) samt från 8.00 till 13.00 (lördag).

Mat och dryck

Majs är en mycket värdefull gröda i Zimbabwe och en av nationalrätterna är sadza, en tjock majsgröt som ätes tillsammans med sås eller kött. Därtill drickes majsölen whawha.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 Januari Självständighetsdagen, 18 April 1 Maj Afrikadagen, 25 Maj Hjältedagen, 11 Augusti Försvarsstyrkornas dag, 12 Augusti Juldagen, 25 December Annandagjul, 26 December Flyttbara helgdagar Påsk, mars, eller april

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Det finns möjlighet att campa i alla de största nationalparkerna och längs floden.

Hotell

Det går att finna hotell i de flesta städerna i landet. De riktigt stora lyxhotellen finns dock primärt i de större städerna. Hotellen är indelade i fem kategorier.

Bed og breakfast eller pensionat

Vid turistorterna och i nationalparkerna finns det gästhus. Dessutom finns det möjlighet att hitta B&B i en del städer/samhällen.

Vandrarhem

Det finns billiga vandrarhem på en del platser i Zimbabwe

Lokal transport

Top

Flyg

Air Zimbabwe handhåller inrikesflygningarna mellan Harare och bland annat Bulawayo och Victoriafallen, Kariba, Hwange, Gweru, Maswingo och Buffalo Range. Det finns 457 landningsbanor i Zimbabwe. Dessutom är det möjligt att chartra flyg för att transportera sig till nationalparkerna.

Buss

Det finns bussförbindelser mellan alla de större städerna. Information om avgångar, rutter och tider kan fås på turistkontoret i Harare.

Tåg

Det finns tågförbindelse mellan Plumtree, Bulawayo, Victoria Falls, Harare, Mutare och Triangle. Det är oftast billigare att ta tåget än bussarna.

Taxi

De flesta taxibilar i Zimbabwe har inte någon taxameter så det är förnuftigt att avtala ett pris på förhand innan man sätter sig i bilen. Det finns taxiföretag i alla de större städerna.

Biluthyrning

Det finns biluthyrningsservice på de större hotellen, flygplatserna samt på kontor i de större städerna. Det är som regel rätt dyrt att hyra bil, speciellt de nödvändiga fyrhjulsdrivna bilarna som oftast krävs för att ta sig fram i terrängen.

Särskilda förhållanden

Top
Kamouflagekläder är olovliga i Zimbabwe. För utländska besökare är det inte möjligt att betala hotellvistelser i Zimbabwe Dollars. Betalningen ska ske antingen med kreditkort eller med utländsk valuta som regel US Dollars.
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.