Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Zimbabwe

Bulawayo

Kulturcentret Mzilikazi Arts and Crafts Centre

Lite utanför staden ligger detta kulturcenter, där de lokala konstformerna är representerade i form av vackra skulpturer, flätade korgar, keramik, pärlsmycken och träarbeten bearbetade av lokalbefolkningen. Om det ska tas med lite lokalhistoria hem som minne, är det här man ska göra sina inköp.

Matobo National Park

Inte långt från Bulawayo ligger denna nationalpark, där det är möjligt att se spännande klippformationer med förhistoriska grottmålningar. Cecil Rhodes, som gav namn till Rhodesia, vilket Zimbabwe hette fram tills landet frigjorde sig från Storbritannien, ligger begravt i området på en granitklipptopp som heter Malindidzimu. Ordet betyder utsikt till världen och toppen betraktas som den bästa utkikspunkten i landet.

Harare

African Unity Park

I denna park är det möjligt att köpa en mängd tropiska blommor till förnuftiga priser av de många försäljarna. Tillsammans med köpet får man massor av sinnesintryck från de fantastiska färgsammansättningarna av blomster och växter vid blomsterförsäljarnas stånd.

Mbane Musika Market

En marknad som har allt man kan begära av matvaror, kläder, örter, medicin och lokala konstverk till lägre priser än i butikerna

National Gallery of Zimbabwe

Detta museum är ett av de bästa ställena att se Zimbabwes kulturhistoria och konstverk. Där finns också en del målningar och skulpturer från kolonialtiden.

Zimbabwe

Chinhoyigrottan

Lite utanför byn Chinhoyi i Zimbabwes nordliga del, ligger det en djup grotta som slingrar sig ned mot en underjordisk sjö. Mer än 50 meter ned gömmer det sig kristallblått vatten som ibland lyser upp när en solstrimma finner en väg ned i djupet.

Djurliv i Hwange National Park

Det rika djurlivet och de 27.000 elefanterna är de största attraktionerna i området.

Great Zimbabwe National Monument

Efter Egyptens pyramider är detta Afrikas största samling av ruiner på ett och samma ställe. Det är resterna av en stad som hette Munhumatapa, vilken blomstrade i perioden mellan det trettonde och femtonde århundradet. Handeln skedde under denna tidsperiod med guld. Ruinerna är stora stenbyggnader, vilka glimrar av sina hantverksmässiga utsöktheter.

Kariba sjön

Denna underliga sjö uppstod då en fördämning blev byggd i området 1958. Nu är landskapet fyllt av små öar, som ger ideala levnadsbetingelser för djurlivet. Flera hundra flodhästar och krokodiler gör vattnet mindre säkert för simning och andra badaktiviteter, men det är goda fiskemöjligheter i området.

Mount Selinda

Ovanför kaffeplantagerna i det östliga höglandet, ligger Chirinda Forest Reserve, vilket är den sydligast belägna regnskogen i Afrika. The Big Tree Route är den mest populära vandringsleden, som passande nog besitter Zimbabwes största träd. Detta träd är över 1000 år gammalt och mäter mer än 66 meter på höjden och 15 meter på bredden.

Nyanga National Park

I denna park ligger Mount Nyangani, vilket är en av de högsta utkikspunkterna i Zimbabwe. Grässtäpper, skogsområden, klippor och vattenfall gör Cecil Rhodes gamla lantställe till ett ypperligt turistmål. Parkens stora sjö är ett perfekt ställe för öringsfiske.

Området omkring Gweru

I höglandet, runt staden Gweru i mitten av landet, finns det en mängd gamla ruiner. Nalatale-ruinerna och Dhlo-ruinerna ligger i närheten. I området ligger också flera nationalparker med vilda djur, farlig natur och vackra klippformationer.

Området vid Mutirikwi Game Reserve

Sydpå ligger ännu en underlig sjö, där den nordliga sidan av vattnet angränsar mot en nationalpark, där tre meter stora ödlor lever sida vid sida med stora mängder giraffer och vita noshörningar. Bushman-grottmålningarna, som föreställer en stor jaktscen, ligger i området.

Tengenenge Farm

Tom Blomefield skapade denna farm i det nordliga Zimbabwe med de pengar han fick ut från sin del av Zimbabwes kromgruvor. Som stor konstintressent samlade han under sin levnadstid över 17 000 olika skulpturer i en park på sin mark. Därutöver finns det många nutida afrikanska konstverk på farmen, och den upprätthålls av konstnärer som lever i området. Det är möjligt att bo på farmen, men det är tämligen dyrt.

Victoriafallen

Världens största vattenfall ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia. Mäktiga naturkrafter pumpar ut 550 miljoner liter vatten i minuten i ett fritt fall på över 100 meter, vilket bildar vattenånga som kan ses i en radie av 30 kilometer. Det är möjligt att se fallen från många olika vinklar på bron mellan de två länderna, där bungee-jumpers utan dödsångest kan uppnå ett fritt fall på 100 meter.

Boka dina sevärdheter här