Röd jordväg som sträcker sig mot ett berg under en blå himmel, med varningsskylt för känguru.

Resguide till Australien

Fakta


  • Australia

  • Canberra (308 000)

  • 7 682 300 kvadratkilometer

  • Engelska

  • Kristendom är den största religionen i Australien med cirka 75 procent. Därutöver är alla större religioner representerade i landet. Kyrkor, moskéer, tempel och synagoger finns i alla större städer.

  • 19 000 000 (augusti 2000)

  • Konstitutionell monarki

  • Australien är ett av världens plattaste länder. Landets högsta punkt är 2 229 meter (Mt. Kosciusko) och den lägsta är 15 meter (Lake Eyre). Annars består landet mest av stora platta slätter. De tätast befolkade områderna finns på slätterna i öst, sydöst och sydväst.

Reseförberedelse

Bästa restid

Australien kan besökas året runt. Man skall dock tänka på att Australien ligger på södra halvklotet och att årstiderna därför är motsatta de europeiska. Från november till mars är det varmt över hela landet. Den norra delen av landet är tropisk och det kan bli mycket varmt. Från april till september har den norra delen av landet klara, varma dagar med kalla nätter. Den södra delen har kallare dagar med regn ibland, men det är dock fortfarande en del sol. Från april till september är det ofta snö i bergen i landets södra del. Så det kan vara möjligt att tillbringa julen på en strand, medan man i augusti kan åka skidor.

Reselitteratur

Lonely Planet Australia

Lokala förhållanden

Valuta

Dollar (AUD). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Australien gäller följande telefonnummer:

Polis, ambulans, brandkår 000

Dricks

Att ge dricks är inget som allmänt förväntas eller praktiseras i Australien. Men på första klassens restauranger är det normalt att ge kyparen upp till tio procent vid god service.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid) är den 20.00 i Australien.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 21.00 i Australien.
Några av staterna i Australien använder sommartid och vintertid, men det är inte allmänt för hela landet.

Vikt och mått

Följande mått- och viktenheter används i Australien:

Längd: meter
Vikt: kilogram
Temperatur: celsius

Fotografering

Normalt är det tillåtet att fotografera överallt i Australien. Önskar du att fotografera personer är det dock bäst att fråga först.

Dricksvatten

Australien har en hög hygienisk standard och du kan utan problem dricka kranvatten.

Elektricitet

I Australiens använder man följande strömkällor:

220-240 volts, AC 50Hz. I Australien används tre-bens-kontakter och man ska därför använda en adapter.

Uppförande

Generelt bör du uppföra dig som i andra västländer. De flesta australiensare är oformella och mycket vänliga.

Öppettider

Bankerna är öppna kl 09.30-16.00 måndag-torsdag och kl 09.30-17.00 fredag. I vissa stater har några banker ytterligare öppet lördag förmiddag.

Butikerna är öppna kl 09.00-17.30 måndag-onsdag, kl 09.00-21.00 torsdag, fredag och kl 09.00-17.00 lördag. Butikerna i de större städerna är ofta öppna söndagar kl 10.00-16.00.

Kontor är öppna kl 09.00-17.00 måndag-fredag.

Mat och dryck

Maten i Australien är färsk och hygienisk. Barbecue är mycket populärt i Australien och den tillbereds såklart under öppen himmel. Dessutom är Australien känt för restauranger med läckerheter från havet. Här kan du få massor av frukt och ha tur att smaka på lokala delikatesser, till exempel känguru, buffel, krokodil eller emu. Australien är ett multikulturellt land och det finns därför möjlighet till att hitta många olika typer av restauranger. Öl är nationaldrycken, men det finns också många fina australienska viner.

Handikappade resenärer

Handikappanpassningen har blivit mycket bättre de sista åren. De flesta hotell, flygbolag, attraktioner och större transportmöjligheter har möjlighet för att ta emot handkappade. Det tillråds dock att kolla om denna service är tillgänglig innan man beslutar sig för att resa eller besöka en bestämd attraktion.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Australien-dagen, 26 januari
ANZAC-dagen, 25 april
Drottningens födelsedag, andra måndagen i juni (bortsett från staten Werstern Australia)
Juldagen, 25 december
Andra juldagen (boxing day), 26 december (bortsett från staten Southern Australia)

Övernattning / Hotell

Camping

Man kan hitta campingplatser i stort sett alla städer i Australien även till de verkligt små städerna med få invånare. Det kan vara skillnad på kvaliteten av de olika platserna, men som huvudregel har alla en hyfsad standard. Information om campingplatser kan man få på alla större turistkontor i landet.

Hotell

I Australien finns det i alla stater stora hotell som drivs av internationella kedjor. Tycker du bättre om mindre, mera avslappade, lokala hotell finns det goda möjligheter till sådana. Hotellen i Australien betygsätts efter ett femstjärnsystem där fem stjärnor markerar det bästa.

Bed og breakfast eller pensionat

Bed & Breakfast kan du hitta över hela Australien och ofta till lågt pris. Möjlighet för att övernatta i privathem är inte ovanligt. Gästhus finns det gott om även i områden
som inte är så tillgängliga och de kan variera från stora gästhus på stora gårdar till de anställdas byggnader på mindre gårdar. Vid övernattningar som dessa får gästerna ofta lov att komma in i privata hem, ett bra sätt att lära om det australienska folket och deras livsstil.

Vandrarhem

Vandrarhem kan man hitta över hela landet och de är koncentrerade i områden med tät bebyggelse. Vandrarhem med märket YHA uppfyller internationella krav om vandrarhem och vill du vara på säkra sidan kan du alltid leta efter YHA-märket. Allmänt är det lätt att hitta ett vandrarhem i Australien.

Lokal transport

Flyg

Flygsträckorna i Australien omfattar i stort sett hela landet och både första och andra klass biljetter kan köpas. Ibland är det en fördel att flyga i Australien på grund av de stora avståndena. Priserna varierar och det finns ofta möjligt att köpa flygpass, vilket är ett ganska billigt alternativ.

Buss

Australien har ett välutbyggt busstransportsystem. Buss är en av de billigaste transportmöjligheterna och bussarna är allmänt i bra skick med komfortabla säten och aircondition. Det vanligaste för den resande är att köpa ett busspass som ger möjlighet för att gå av och på när det passar. Busspassen kan för det mesta köpas i hemlandet. Utöver den vanliga bussen kan du mellan Sydney och Cairns även resa med Oz Experience. Det är en kombination mellan ett busspass och en guidad tur. På turen kommer du ut i ”the outback” och i nationalparker. Samtidigt kommer du med på det vilda nattlivet och får information om vad som finns att uppleva i de olika städerna. På denna tur kan du också gå av och på när du vill.

Tåg

Den enda tågsträcka i Australien som är från kust till kust går ifrån Sydney till Perth och resan tar ungefär tre dagar. Dessutom går det tåg till och från de flesta större städerna med möjlighet till både första och andra klass. Tågen är i bra skick och det går att få en sovkupé. Det är viktigt att reservera plats på längre sträckor, detta kan göras upp till sex månader före avresa. Man kan köpa köpa ett tågpass som gäller i ungefär fyra veckor, men detta pass måste köpas utanför Australien.

Taxi

Taxi finns nästan i alla städer, vid transportterminaler, större hotell eller shoppingcentrar och det går också få tag på en taxi på gatan eller ringa efter en. Man får betala en liten avgift vid uppkörning och om man ringer och beställer en taxi.

Biluthyrning

Det finns möjligthet att hyra bilar i alla större städer för personer som fyllt 21 år. Ett internationellt och ett nationellt körkort krävs .

Båt eller färja

Australien med över 36 000 kilometer kustlinje har stora möjligheter tilll båtturer och djuphavsfiske. Det går regelbundet bilfäjor mellan Victoria och Tasmanien.

Övrig transport

Reser man flera tilsammans kan det ibland löna sig att köpa en begagnad bil och det ger frihet att själv bestämma tempot. I Sydney finns det goda möjligheter för att köpa och sälja begagnade bilar. Vägsystemet är välutbyggt.

Reseerbjudanden