Resguide till Belgien

Fakta

Top
Lokalt namn
Royaume de Belgique, Koninkrijk België.
Huvudstad
Bryssel (950 000)
Areal
30 500 kvadratkilometer
Huvudspråk
Flamländska, franska och tyska
Största religion
Romersk-katolsk
Invånare
10 020 000 (1992)
Regering
Monarki
Geografi
Även om Belgien inte har så stor areal, kan landet presentera en anmärkningsvärd geografisk variation. Från det platta Flandern i norr med sina badstränder och heder åt det frodiga Vallonien med de natursköna Ardennerna i söder.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Det belgiska klimatet påminner mycket om det nordeuropeiska men är en smula mildare och det betyder, att landet kan besökas året om.

Reselitteratur

The rough guide Belgium & Luxembourg Belgien

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I Belgien kan man finna flera välutrustade Internetcaféer i alla landets större städer.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Belgien gäller på följande telefonnummer: Ambulans 100 Brandväsen 100 Polis 101

Dricks

Restauranger och hotell inkluderar normalt dricks i notan. Detta gör taxichaufförer också, men man får betala extra för sitt bagage på söndagar och på natten.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 12.00 i Belgien

Vikt och mått

I Belgien använder man metersystemet.

Fotografering

Visa vanlig hövlighet och fråga alltid om lov innan du fotograferar.

Dricksvatten

Man kan utan problem dricka vattnet överallt i Belgien.

Elektricitet

I Belgien använder man följande strömkälla: 220V AC, 50 Hz och på vissa ställen 110.

Uppförande

Som i de flesta övriga romersk-katolska länder bör man vid besök i kyrkor, kloster och andra religiösa ställen visa respekt och undvika att klä sig i shorts, korta kjolar och bara axlar. Med vanlig hövlighet och respekt för lokalbefolkningen kan man i övrigt nå långt i Belgien.

Öppettider

Bankerna har öppet kl 09.00-16.00 måndag-fredag, några banker har dock lunchstängt. Affärerna har öppet kl 09.00-18.00 måndag-fredag. I större städer har affärerna öppet kl 09.00-20.00. Små familjeägda affärer har ofta öppet längre och det är inte ovanligt att man har kvällsöppet minst en gång i veckan.

Mat och dryck

Belgien är mest känt för sitt öl och sin choklad, men faktiskt är hela det belgiska köket ganska enastående. Restaurangerna i Bryssel betecknas av många vara bland världens bästa. Det gäller för hela landet att kvaliteten är i topp även om man inte går på lyxrestaurang. Av lokala specialiteter kan nämnas kuststädernas fiskrätter och Ardennernas paté.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari Arbetarnas dag, 1 maj Belgiens självständighetsdag, 21 juli Marias inträde i himlen, 15 augusti Allhelgonadagen, 15 augusti Vapenstilleståndsdagen, 11 november Juldagen, 25 december.

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Belgien lämpar sig gott för campingsemester eftersom man har en lång rad utmärkta campingplatser. De flesta av dessa är koncentrerade omkring Ardennerna i söder och vid stränderna i norr.

Hotell

Utbudet på hotellövernattning i Belgien sträcker sig från lyxhotell till små pensionat och krogar, kategoriserade från en till fem stjärnor.

Vandrarhem

Det finns två youth hostel-sammanslutningar i Belgien: Vlaamse Jeugdherbergcentrale (VJHC) samt Centrale Wallonne (CWAJ).

Övrig övernattning

Flera bondgårdar, speciellt omkring Ardennerna, lockar med möjlighet till boende mot en mindre betalning och aktivt deltagande i det dagliga arbetet.

Lokal transport

Top

Flyg

Det finns inget inrikesflyg i Belgien.

Buss

Förutom stadsbussar finns det i Belgien flera långfarts- och regionalbussar som kör i fast trafik mellan landets städer. Men utan SABENAs nonstopbusslinje mellan Bryssel och Antwerpen finns det inte några deciderade expressbussar.

Tåg

Belgien har ett välutbyggt järnvägsnät med timavgångar på de flesta linjerna. På huvudlinjerna kör tågen ännu oftare. Barn mellan sex och elva år betalar halva priset.

Taxi

Taxi är ett utbrett fenomen i de belgiska städerna och det skulle således inte vara någon större svårighet att få tag på en taxibil. Dricks är inkluderat i priset.

Biluthyrning

Biluthyrningsfirmorna i Belgien är många och spridda över hela landet. De har både bilar med och utan chaufför.

Särskilda förhållanden

Top
I Belgien hålls på våren de klassiska cykelloppen Flandern Runt och Liege-Bastogne-Liege och i tiden omkring fastlagen arrangeras det en rad spektakulära karnevaler runt om i landet.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 1 735:- Från 4 155:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.