Roadtrip i Skottland

Roadtrip i Skottland – Se alla mina favoritsevärdheter

Annika-Myhre
Att åka på roadtrip i Skottland är en upplevelse alla bör göra någon gång i livet. Att bila genom vidsträckta vyer över skotska hedar och sagoslott ger en frihetskänsla som är oemotståndlig.

Därför älskar jag Skottland

Väg och bergen i Skottland

Jag kommer att vara min storasyster evigt tacksam för att hon blev kär i en skotte och flyttade till hans hemland. Det gav mig anledning att åka dit och hälsa på, för att sedan återvända gång på gång. Vid det här laget har jag besökt Skottland 6-7 gånger och numera ser jag landet som en av mina absoluta favoritdestinationer. Vyerna, slotten, sagokänslan och inte minst de trevliga skottarna är några av anledningarna till att jag ständigt längtar tillbaka och på allvar funderar på att flytta dit. Här är några av mina restips till en roadtrip i Skottland.

Innehåll för en ultimat roadtrip i Skottland

Skottland är som skapat för att åka runt på en roadtrip. Under vår senaste resa hyrde vi bil och körde genom den storslagna nationalparken Loch Lomond & The Trossachs National Park för att sedan ta oss vidare mot snötäckta bergstoppar i området runt Skottlands högsta berg Ben Nevis. Under bilresan såg vi också ivriga vattenfall och nyklippta får på Isle of Skye, dramatiska kustremsor längs västkusten, sandstränder vid St Andrews på östkusten, lochs (sjöar) i oräkneliga antal, uråldriga kyrkor i pittoreska gamla byar och så en rejäl dos av sagoslott i alla möjliga former och utföranden.

Det är inga enorma avstånd i Skottland, men å andra sidan är det vänstertrafik och många av vägarna små och slingriga. Det tar med andra ord tid att ta sig fram, vilket också ger mer tid att njuta av de vackra vyerna.

Favoritstäder i Skotland

St Andrews stad nära havet i Skottland

Edinburgh är en promenadvänlig stad och definitivt värd ett besök. Med sina sju kullar, stadspulsen och det berömda slottet kommer Edinburgh högt upp på svenskarnas önskelista över weekendresmål.

Se de billigaste flygbiljetterna till Edinburgh just nu.

Min absoluta favoritstad oavsett årstid är dock den mindre universitetsstaden St Andrews. Kustpärlan är känd som golfens hemstad och har en oslagbar strandpromenad.

Eilean Donan Castle i Skottland på natten

Sevärdheter: mina favoriter i Skottland

  • Dunottar Castle: Det här slottet ligger i närheten av Stonehaven och är något alldeles extra. Slottsruinerna tronar på toppen av en klippa, som i sin tur som stupar rätt ner i Nordsjön. Se till att pricka in ett besök lagom till solen går ner, det är något av det mäktigaste jag har sett.
  • Eilean Donan Castle: Beläget på en liten ö vid inloppet av Loch Duich, i närheten av Isle of Skye, ligger drömslottet Eilean Donan Castle. Den här silhuetten glömmer man inte i första taget!
  • Ben Nevis: Hela vägen upp mot Skottlands högsta berg är som tagen ur en filmscen från filmen Braveheart.
  • Isle of Skye: Det finns flera omtalade öar att välja på, den ena vackrare än den andra. Själv blev jag tagen av den lilla ön Isle of Skye och dess lantliga charm.

Mina bästa upplevelser i Skottland

Fotografi vid solnedgången nära Cairn O'Slotten: Jag kan aldrig få nog av slotten som ligger utspridda som lysande stjärnor på en natthimmel. Min dröm är fortfarande att övernatta på ett av dem, men fram tills dess nöjer jag mig med att åka på egenhändigt hopknåpade slottssafarin runt landet.

Havet: Var jag än befinner mig i världen lockar havet mer än något annat. I Skottland är det Nordsjön som får mitt hjärta att slå några extra slag. Dramatiskt och virvlande, många av mina finaste minnen från våra roadtrips innehåller saltstänk!

Utsikterna och vyerna: Skottlands natur lämnar ingen oberörd, det går inte att åka hit utan att bli hänförd av naturens storslagenhet. En personlig favoritvy ligger vid Cairn O’ Mounth, som ligger mittemellan Dundee och Aberdeen på Skottlands östra sida. Resan på slingriga småvägar tar oss upp genom ett bergspass i Aderdeenshire. Den högsta punkten mäter nästan 500 meter över havet och under en solig dag går det att se ända bort till Nordsjön härifrån.

Nationalparkerna: Skottland bjuder även på nationalparker med oändligt vackra vyer. Missa inte CairnGorms nationalpark i centrala Skottland och Loch Lomond & The Trossachs National Park.

Barnens bästa upplevelser i Skottland

Våra barn har alltid varit intresserade av kungligheter och riddare, vilket gör slottsbesöken extra spännande.

Roadtrip i SkottlandEtt uppskattat stopp går såklart till Loch Ness för att spana efter det berömda sjöodjuret. Vår mellandotter är fortfarande helt övertygad om att Nessie simmar runt i det mörka vattnet – och med tanke på alla vittnesmål som finns är hon inte ensam!

I övrigt är barnen väldigt nöjda med besöket i CairnGorms nationalpark, som är känd för sitt urval av spännande friluftsaktiviteter. Vi hade siktet inställt på linbanan, men eftersom det blåste för mycket fick vi istället hålla till godo med höghöjdsbanan strax intill linbanan. Det blev succé!

Bilder (c) Annika MyhreLämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.