Playa del Albir på Costa del Sol

8 vackra badorter på Costa del Sol – vilken ska du välja?

Anette Rolnæs

I tusentals år skötte invånarna på den spanska solkusten sig själva utan att bry sig om omvärlden – förutom när de invaderades eller själva drog ut på krig. Från mitten av 1900-talet ändras detta med stormsteg: avskilda byar och lugna fiskestäder förvandlas till sommardestinationer för en stor del av västvärlden. I de vackra badorterna på Costa del Sol hittar du bland annat härliga stränder och i genomsnitt 320 soldagar per år. Tänk att det tog så lång tid innan omvärlden fick upp ögonen för den spanska solkustens charm. Här hittar du även en lista över de billigaste charterresorna till Costa del Sol.

  • Inspiration och rådgivning
  • Charter och flyg erbjudande till Costa del Sol

Har du redan en tanke om vart på Costa del Sol du vill semestra?

Du kan läsa hela artikeln eller hoppa direkt till någon av badorterna nedan som tilltalar dig mest.

Läs även: De 100 billigaste charterresorna till Costa del Sol

Costa del Sol har en lång kustlinje på ca 200 km och det skapar kanske problem för dig när du ska välja badort. Här har du en presentation av 8 vackra badorter på Costa del Sol som bl.a. förtydligar vilken typ av resenärer som respektive stad främst riktar sig mot.

Utsikt över semesterhus i Torremolinos

Torremolinos – livlig stad och glada dagar

Det är länge sedan Torremolinos höjde sig över sin Monty-Python-burkkött-och-pommes-image och utvecklades till en attraktiv semesterort, känd för rena sandstränder, ett stort utbud av hotell, restauranger, aktiviteter och ett nattliv utan motstycke.

Stadens puls, Calle San Miguel, är reserverat för fotgängare och skär genom hela gamla stan. Där kan du shoppa, titta på människor och umgås i barer eller kaféer. I slutet av gatan finns en brant trappa som leder ner genom El Bajondillo, ett gammalt fiskeområde.

Allra längst ner hittar du Bajondillos strand. I utkanten av staden finns det skogsområden med vattenkällor och grillplatser; rekommenderas varmt när du behöver en paus från strandens sand- och vattenlekar.

Torremolinos stränder: Torremolinos har sex huvudsakliga stränder som, förbundet av en 7 km lång strandpromenad, skapar en sammanhängande linje från Los Alamos i öst till El Saltillo i väst. Ju längre österut du går, desto lugnare är stränderna. La Carihuela, en av favoriterna i den livliga ändan, har härlig utsikt, dramatiska klippformationer och ett gammalt fiskeläge med ålderstigna män som spelar domino och dricker anis under bougainvilleorna.

Passar bäst för: Under högsäsongen finns det många unga människor här som lockas hit av det hektiska nattlivet. Lågsäsongen ger orten en annan karaktär och den blir mycket mer spansk.

BLUESEA Al Andalus
TorremolinosBLUESEA Al AndalusSpanien (7 nätter)Standardrum
4 645:-Välj
Palm Beach Club Apartamentos
TorremolinosPalm Beach Club ApartamentosSpanien (7 nätter)Studio med balkong eller terrass
4 728:-Välj

Hitta en charterresa till Torremolinos i vår chartersökmotor här.

Benaldema på Costa del Sol

Benalmádena – attraktioner för hela familjen.

Benalmádenas stränder täcker en 10 km lång kustlinje mellan Torremolinos och Fuengirola.

Här finns det många långtidsbosatta britter och det avspeglas av ett stort antal engelska och irländska pubar. Här finns också ett stort utbud av internationell mat. Men det är fortfarande Spanien och du letar inte förgäves efter flamencoföreställningar eller medelhavsmat.

Av de mer ovanliga attraktionerna kan vi nämna Europas största fjärilspark, Mariposario de Benalmádena, med mer än 150 olika fjärilsarter från hela världen. Mittemot stadens fjärilscentrum ligger en buddhistisk stupa. Stupan är den största av sitt slag i västvärldens och skiljer sig från många andra stupas genom att ha en meditationssal.

Benalmádenas stränder: Carvajal är familjefavoriten med många människor, möjligheter och mycket rörelse. Här finns utmärkta faciliteter och den mycket rena stranden har fått ett välförtjänt erkännande med den europeiska blå flaggan. Arroyo är särskilt populär bland seriösa simmare. Även här vajar den blå flaggan. Bollspel och vattensporter? Då är det Torre Bermeja som du ska besöka.

Passar bäst för: Benalmádenas stränder har något för alla. Allt från aktiva familjestränder med vattensporter och volleyboll till lugna vikar och en strand för naturister.

Hitta en charterresa till Benalmádena i vår chartersökmotor här.

Fuengirola strand

Fuengirola – de vuxnas paradis

Fuengirola, en av den spanska solkustens klassiska och mest populära destinationer, ligger bara 25 kilometer från Malagas flygplats.

Där det tidigare låg en liten fiskeby, ligger nu en pulserande storstad som förenar natur och historia med en välutvecklad turistnäring.

Vid fästningen Castillo Sohail kan man spåra Fuengirolas ursprung med feniciska, romerska och arabiska rötter.

Den välskötta vita kyrkan på stadens största centrala plats, Plaza Constitución, är byggd i barockstil och fick sitt namn efter Fuengirolas skyddshelgon, Señora del Rosario.

Det finns många aktiviteter i och runt Fuengirola: Zoo, minigolf, ridanläggningar och allt som man kan önska sig av vattensport.

Fuengirolas stränder: Längst västerut, och längst bort från stadens centrum, ligger El Ejido strand. Tack vare dess läge, i närheten av El Castillo, lyser höghusen med sin frånvaro. Den breda stranden har trevliga barer och en första hjälpen-station. Los Boliches är troligtvis Fuengirolas mest populära strand med alla bekvämligheter som du kan förvänta dig att hitta på en modern strand (inklusive blå flaggan). Mitt i staden hittar du Santa Amalia – det är här som festen pågår.

Passar bäst för: Fuengirola är ett mecka för festglada personer och klubbesökare av alla åldrar.

Apartamentos Nuriasol
FuengirolaApartamentos NuriasolSpanien (7 nätter)Lägenhet
3 706:-Välj
Nuria Sol Hotel Apartamentos
FuengirolaNuria Sol Hotel ApartamentosSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
3 905:-Välj

Hitta en charterresa till Fuengirola i vår chartersökmotor här.

Hamnen i Marbella

Marbella – Solkustens lyxstad

Marbella betyder vackert hav och havet är vackert under solljuset med Sierra Blanca-bergen som en spektakulär kuliss.

Låt dig inte hållas tillbaka av Marbellas rykte som det glamorösa resmålet där de rika och berömda flockas. Här finns mycket att se och uppleva för vanliga människor som du och jag.

På gatorna runt Plaza de los Naranjos i gamla stan bidrar de vackra byggnaderna till en tydlig känsla av livet i Marbella under århundraden. Ta en promenad på Paseo Maritimo; Marbellas berömda strandpromenad med utsikt över kusten och käka paella på La Barca.

Har du en förkärlek för sport eller naturupplevelser? Här finns ett rikt utbud: Tennisbanor, ridskolor, surfing, segling eller vandring i bergen.

Marbellas stränder: 23 stränder spridda över en 27 km lång kustlinje – var ska man börja och sluta? Alicate strand gränsar till en ny exklusiv stadsdel med samma namn. Här bor några kändisar, bland annat Antonio Banderas vars hus ligger direkt på stranden. Real de Zaragoza strand är en stor strand med gyllene sand som ligger på ett bekvämt avstånd från staden och erbjuder en lugn plats. Alldeles intill ligger Nikki Beach, solkustens mest exklusiva strandklubb. Dyr men härlig.

Passar bäst för: Det är inte någon hemlighet att Marbella är en lekplats för de rika och berömda, men det finns plats för fler.

Pension Aduar
MarbellaPension AduarSpanien (7 nätter)Rum - 2 enkelsängar
4 381:-Välj
Apartamentos El Toro
MarbellaApartamentos El ToroSpanien (7 nätter)Lägenhet (1 sovrum)
4 892:-Välj

Hitta en charterresa till Marbella i vår chartersökmotor här.

Storstaden Malaga vid solnedgången

Malaga – solkustens huvudstad

Malaga är den spanska solkustens huvudstad. Här finns underbara gågator, innovativa restauranger, eleganta hotell och en uppsjö av udda museer.

Invigningen av Picasso-museet 2003 markerade startskottet för stadens kulturella återfödelse och besökarna strömmar till den andalusiska hamnstaden. Det senaste tillskottet är ett bil- och hattmuseum som inrättats i en tobaksfabrik från 1927.

Effekten är direkt: du ser dig själv susa iväg med en Rolls-Royce, dekorerad av Swarovskikristaller, i solglasögon, vintagehatt och en lång halsduk som blåser i vinden. Ja, du kan hyra en bil. Ska det vara en rosa Cadillac med chaufför eller en guldlackerad Bentley med leopardmönstrad klädsel?

Malagas stränder: El Palo är familjernas strand. Kustlinjen har omformats för att ge mesta möjliga utrymme och förbättra strandområdet. Bra faciliteter och populärt för dykning och fiske. La Malagueta är en stor konstgjord strand som man når från Picassopromenaden. Man har utsikt över fiskehamnen och kan se sjömännen när de reder ut sina nät. Åtkomst för funktionshindrade, varningsmeddelanden och bra bekvämligheter.

Passar bäst för: dig som vill ha både strand- och stadsliv.

Apartamentos Turisticos La Mundial
MalagaApartamentos Turisticos La MundialSpanien (7 nätter)Studio
5 423:-Välj
Malaga Nostrum
MalagaMalaga NostrumSpanien (7 nätter)Standardrum
5 735:-Välj

Hitta en charterresa till Malaga i vår chartersökmotor här.

Eller en billig flygbiljett till Malaga i vår flygsökmotor här.

Plads med trevliga caféer och restauranger i Estepona

Estepona – en avkopplande semester för alla

Estepona ligger i det lugna hörnet av solkusten och är kanske kuststaden som trots den massiva anstormningen av turister har lyckats behålla sin lantliga karaktär på bästa sätt.

De många trottoarkaféerna och tapasbarerna serverar fortfarande traditionella spanska delikatesser. Och de branta, kullerstensbelagda gatorna passar mycket bättre för hästskor än bildäck.

Estepona är en guldgruva av ovanliga butiker och vingårdar, mycket välkomnande, mycket trevlig och mycket billig.

Esteponas tjurfäktningsarena byggdes 1972 och rymmer tre offentliga museer: en för tjurfäktning, ett etnografiskt museum och ett av Europas största museer för fossiler.

Solkusten har många vakttorn – en del av moriskt ursprung, andra från den kristna återerövringen. Sju av dessa torn står vid Estepona.

Esteponas stränder: El Cristo strand ligger strax utanför staden, väster om hamnen, i en vacker skyddad vik, perfekt för familjer med barn. Här råder en skön stämning och musik strömmar ut från de två strandbarerna. Utmärkta faciliteter och rent vatten som har belönats med en blå flagga. Mitt i Estepona ligger stadens mest populära strand, La Rada. Mot väst avgränsas stranden av hamnen och fyren, mot öst av en udde, Punta de la Plata.

Passar bäst för: dig som gärna vill byta ut bullriga nattklubbar och höghus mot livliga fiskmarknader i arla morgonstund och gator som surrar av lokalbefolkningens glada samtal sent in på kvällen. Förmodligen har du familjen med på resan.

Ona Valle Romano Golf & Resort
EsteponaOna Valle Romano Golf & ResortSpanien (7 nätter)Lägenhet (2 sovrum)
3 553:-Välj
Ona Valle Romano Golf & Resort
EsteponaOna Valle Romano Golf & ResortSpanien (7 nätter)Trerumslägenhet
3 565:-Välj

Hitta en charterresa till Estepona i vår chartersökmotor här.

Flot utsikt över havet från Nerja

Nerja – Sydspansk idyll och utsökta stränder

Nerja, som är en av de vackraste städerna på Costa del Sol, ligger på den östra sidan, bara 50 kilometer från Malaga.

Detta resmål är mycket populärt tack vare dess många vackra stränder och den traditionella andalusiska atmosfären med låga vitkalkade hus, slingrande gator och en kyrka från 1600-talet. Mitt i centrum finns det även ett härligt gångstråk som sträcker ut sig längs kanten av en skyhög klippa. Där har du imponerande utsikt över havet, de små vikarna och stränderna som ligger nedanför.

Nerja har ett av de bästa klimaten i Spanien. Det är soligt och torrt under mesta delen av året. Och på grund av sitt läge är det alltid lite varmare i Nerja än i Malaga. Det är faktiskt möjligt att bli solbränd även under vintern.

Staden har också ett stort urval av restauranger och kaféer som serverar lokala specialiteter och internationella rätter.

Flygbussen till Nerja tar cirka 50 minuter. Men ett bra alternativ är att hyra en bil, eftersom det finns så många spännande resmål i närheten av Nerja. De urgamla grottorna, bara tre km från stadens centrum, är t.ex. den tredje största turistattraktionen i Spanien. Man kan även åka på utflykt till spännande städer som Malaga, Granada och Marbella

Nerjas stränder:
Nerja har 16 kilometer av vackra stränder som är fulla av mjuk sand och kristallklart, blått vatten. Flera av dem ligger inom kort gångavstånd från Nerja centrum. Här hittar du även en av de bästa stränderna på Costa del Sol, Playa de Burriana, med härlig gyllene sand och ett stort urval av chiringuitos (små restauranger eller strandbarer).

Andra fantastiska stränder är Playa de Maro och Playa de la Calahonda. Vill du uppleva en mer avskild strand, bör du besöka El Canuelo som ligger 13 km öst om Nerja. Men se till att ta med egen mat och dryck.

Passar bäst för: par och familjer som vill ha en avkopplande strandsemester i en vacker miljö, men samtidigt vill utforska något av det verkliga Andalusien.

El Capistrano Sur
NerjaEl Capistrano SurSpanien (7 nätter)Lägenhet (1 sovrum)
4 295:-Välj
Hostal Abril
NerjaHostal AbrilSpanien (7 nätter)Dubbelrum
4 412:-Välj

Hitta en charterresa till Nerja i vår chartersökmotor här.

De vackra vita husen i Torrox

Torrox – Europas bästa väder

Det finns Torrox Pueblo och det finns Torrox Costa. Torrox Costa är välsignad med Europas bästa klimat, 8 km vit sandstrand och en lång bred strandpromenad – här kallad Paseo Marítimo.

En bra orienteringspunkt är fyren från 1864 som tillsammans med de arkeologiska lämningarna av romersk fiskeindustri markerar klyftan mellan den östra och västra delen av stranden.

Torrox Pueblo, ett par kilometer inåt landet, är en vit stad av arabiskt ursprung med smala, labyrintiska gator. Här finns två vackra kyrkor och ett kloster från 1500-talet samt ett tullhus från 1700-talet. På stadens torg kan du ta en kopp kaffe eller några tapas, njuta av solen och beskåda stadens aktiva liv.

Torrox stränder: Väster om fyren sträcker strandpromenaden ut sig med barer, restauranger och uthyrning av parasoller. I öster hittar du orörd naturstrand och trevliga strandkaféer.

Passar bäst för: dig som gärna vill ha en tillbakalutad badsemester långt från västvärldens buller.

För tillfället finns det dessvärre inga charterresor till Torrox i Travelmarkets chartersökmotor. Vi rekommenderar att du sätter ihop en egen resa. Hitta billiga flygbiljetter till Malaga och boka en semesterbostad i Torrox här.

Hitta en charterresa till Torrox i vår chartersökmotor här.

Är du fortfarande osäker på vilken av de åtta badorterna i Costa del Sol som du ska välja mellan?

Läs mer om Costa del Sol i Travelmarkets chartersökmotor och leta sedan upp de billigaste och bästa resorna till Costa del Sol.

Läs även:
De billigaste charterresorna till Spanien – lågprisöversikt
Billiga 4-stjärnos All Inclusive-resor till Spanien
Billiga 2-veckors charterresor

I vår solguide kan du även se vädret i Costa del Sol för din resemånad.

Slutligen kan du välja ett billigt flyg till Malaga och själva boka hotell. Klicka på ett av de bra flygerbjudandena till Malaga här:

Stockholm Arlanda - MalagaFrån 1 217:-Välj
Stockholm Västerås (Hässlö) - MalagaFrån 1 662:-Välj
Köpenhamn - MalagaFrån 2 471:-Välj

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Du kan söka efter flygbiljetter till Malaga i vår flygsökmotor här.

Läs även: De 100 billigaste charterresorna till Costa del Sol

Foto av (c) istockphoto / OlafSpeier
Malaga (c) istockphoto / Sean Pavone
Torremolinos (c) istockphoto / JLHidalgo
Benalmádena (c) istockphoto / amoklv
Fuengirola (c) istockphoto / amoklv
Marbella (c) istockphoto / typhoonski
Estepona (c) istockphoto / typhoonski
Nerja (c) istockphoto / IvanBastien
Torrox Pueblo (c) istockphoto / © Ken Sorrie

 

Billiga solresor til Costa del Sol

Ona Valle Romano Golf & Resort
EsteponaOna Valle Romano Golf & ResortSpanien (7 nätter)Lägenhet (2 sovrum)
3 553:-Välj
Ona Valle Romano Golf & Resort
EsteponaOna Valle Romano Golf & ResortSpanien (7 nätter)Trerumslägenhet
3 565:-Välj
Pierre & Vacances Resort Terrazas Costa del Sol
ManilvaPierre & Vacances Resort Terrazas Costa del SolSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
3 585:-Välj
Apartamentos Nuriasol
FuengirolaApartamentos NuriasolSpanien (7 nätter)Lägenhet
3 706:-Välj
Apartamentos Doramar
BenalmadenaApartamentos DoramarSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
3 775:-Välj
Nuria Sol Hotel Apartamentos
FuengirolaNuria Sol Hotel ApartamentosSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
3 905:-Välj
El Capistrano Sur
NerjaEl Capistrano SurSpanien (7 nätter)Lägenhet (1 sovrum)
4 295:-Välj
Pension Aduar
MarbellaPension AduarSpanien (7 nätter)Rum - 2 enkelsängar
4 381:-Välj
Hostal Abril
NerjaHostal AbrilSpanien (7 nätter)Dubbelrum
4 412:-Välj
Olée Nerja Holiday Rentals by Fuerte Group
TorroxOlée Nerja Holiday Rentals by Fuerte GroupSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
4 435:-Välj
Manilva Sun Hotel Apartamentos
ManilvaManilva Sun Hotel ApartamentosSpanien (7 nätter)Lägenhet med terrass (1 sovrum)
4 448:-Välj
Colina del Paraiso
Costa del solColina del ParaisoSpanien (7 nätter)Lägenhet med balkong eller terrass (1 sovrum)
4 505:-Välj
Hotel Mainake Costa del Sol
Torre del MarHotel Mainake Costa del SolSpanien (7 nätter)Dubbelrum
4 510:-Välj
Olée Nerja Holiday Rentals
TorroxOlée Nerja Holiday Rentals Spanien (7 nätter)Comfort lägenhet (begränsad havsutsikt) med terrass (1 sovrum)
4 564:-Välj
Hotel Mainake Costa del Sol
Torre del MarHotel Mainake Costa del SolSpanien (7 nätter)Dubbelrum Twin (två sängar)
4 595:-Välj
BLUESEA Al Andalus
TorremolinosBLUESEA Al AndalusSpanien (7 nätter)Standardrum
4 645:-Välj
Palm Beach Club Apartamentos
TorremolinosPalm Beach Club ApartamentosSpanien (7 nätter)Studio med balkong eller terrass
4 728:-Välj
Pierre & Vacances Residence Benalmadena Principe
BenalmadenaPierre & Vacances Residence Benalmadena PrincipeSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
4 815:-Välj
Apartamentos El Toro
MarbellaApartamentos El ToroSpanien (7 nätter)Lägenhet (1 sovrum)
4 892:-Välj
Los Amigos Beach Club
Costa del solLos Amigos Beach ClubSpanien (7 nätter)Standard studio
5 145:-Välj
Apartamentos Turisticos La Mundial
MalagaApartamentos Turisticos La MundialSpanien (7 nätter)Studio
5 423:-Välj
Aqua Apartments Marbella
San PedroAqua Apartments MarbellaSpanien (7 nätter)Lägenhet med terrass (1 sovrum)
5 582:-Välj
Malaga Nostrum
MalagaMalaga NostrumSpanien (7 nätter)Standardrum
5 735:-Välj
Cortijo del Mar Resort
San PedroCortijo del Mar Resort Spanien (7 nätter)Lägenhet med balkong eller terrass (2 sovrum)
8 163:-Välj

Hitta fler charterresor till Costa del Sol

Billiga flygbiljetter til Malaga

Stockholm Arlanda - MalagaFrån 1 217:-Välj
Stockholm Västerås (Hässlö) - MalagaFrån 1 662:-Välj
Köpenhamn - MalagaFrån 2 471:-Välj

Inga erbjudanden eller fel avreseflygplats? Du kan söka efter flygbiljetter till Malaga i vår flygsökmotor här.

Andra relaterade blogginlägg:Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.