Teneriffa

Kanarieöarnas 4 mest populära öar – vilken ska du välja?

Birgitte Oxlund
Drygt 100 kilometer väst om Marocko ligger Kanarieöarna som är ett särskilt populärt resmål för oss svenskar. I den här artikeln får du en grundlig introduktion till de fyra mest populära öarna så att du kan hitta den ö som passar dig bäst. Du får också de bästa chartererbjudandena till Kanarieöarna med avresa inom de kommande två månaderna.

Har du redan en tanke om vart på Kanarieöarna du vill semestra?

Du kan hoppa direkt till någon av öarna nedan som tilltalar dig mest.

De fem viktigaste orsakerna till att vi svenskar dras till Kanarieöarna

De fem viktigaste – och speciellt goda – orsakerna till att vi svenskar dras till Kanarieöarna är:

– Bra garanti för sol och värme (augusti är inte stekhet)
– Bland Europas mest solrika vintrar (december bjuder på sol och omkring 20 grader)
– Det lägsta antal regnvädersdagar i Europa
– Fantastiska stränder
– Överkomlig flygtid (ca 6 timmar)

TUI Blue Village Playa Feliz
Bahia FelizTUI Blue Village Playa FelizSpanien (7 nätter)Tvårummare
3 602:-Välj
Norcopia
San AgustinNorcopiaSpanien (7 nätter)Trerumslägenhet med 4 ordinarie bäddar i Casamonte, stor terrass under markplan
3 645:-Välj
Rocamar
Puerto RicoRocamarSpanien (7 nätter)Enrummare
3 769:-Välj
Dona Elvira
Puerto RicoDona ElviraSpanien (7 nätter)Tvårummare
3 811:-Välj
Coral Teide Mar
Puerto de la CruzCoral Teide MarSpanien (7 nätter)Enrumslägenhet
3 945:-Välj
Masaru
Puerto de la CruzMasaruSpanien (7 nätter)Enrumslägenhet
3 945:-Välj

Den vulkaniska ögruppen omfattar en rad öar varav fyra är de mest kända för svenskarna: Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote och Fuerteventura. Varje ö har sin helt egen charm så det är bara att välja.

Läs mera: De 100 billigaste solresorna till Kanarieöarna

Teneriffa – den största och vackraste ö

Chartersemester på TeneriffaTeneriffa är inte bara den största av Kanarieöarna, det är också den grönaste och vackraste. Oberoende om du vill vandra, shoppa, bada, golfa eller slappna av så kan du hitta allt detta på Teneriffa.

På södra delen av ön kan du njuta av det soliga klimatet, de många fina sandstränderna, vattensport och ett livligt nattliv. Om du behöver en paus från turistområdena kan du åka till den gröna norrsidan av ön och utforska den naturliga skönheten och det äkta kanariska bylivet.

Var ska du bo på Teneriffa?

Drömmer du om en semester med både sol, strand och shopping ska du välja Santa Cruz som är huvudstaden på Teneriffa.

Om du är ute efter en romantisk semester kommer du att älska den charmerande staden Puerto de la Cruz, som ligger längst ner i den vackra Orotava-dalen. Här får du en äkta kanarisk stad med en pittoresk gammal stadsdel och fantastiska tapasbarer och restauranger.

I den sydliga och mest soliga delen av ön hittar du Playa de las Américas med ett hav av olika vattensportaktiviteter såsom windsurfing, kajaking och snorkling, medan lugna Los Christianos är mer för barnfamiljer. Här handlar det mest om mysiga promenader vid hamnen eller strandpromenaden och ren avslappning.

Kuststaden Callao Salvaje är platsen med flest soltimmar. Här får du utsikt till Teide och grannön La Gomera och spansk stämning på de lokala restaurangerna och tapasbarerna.

De bästa upplevelserna på Teneriffa

Teide-vulkanen på Teneriffa

Teide nationalpark

Mitt på ön hittar du Teide nationalpark med vulkanen med samma namn, som med sina 3 718 meter är det högsta berget i Spanien. Om du klättrar upp på den sovande vulkanen kan du få ta del av den mest fantastiska utsikten över Teneriffa.

La Laguna

La Lagunas gamla stadskärna finns på UNESCO:s världsarvslista. Här går du igenom vinkelräta gator med historiska byggnader och klosterkyrkor, varav några kan dateras helt tillbaka till Columbus tid.

Lokala marknader

Några av de bästa marknaderna är torsdagsgatumarknaden i staden Morro Jable, den dagliga marknaden i Corralejo, samt konst- och hantverksmarknad varje lördag i staden Lajares.

Valsafari

Här får du möjlighet för att se valar och delfiner.

Teneriffas svarta jungfru

Kanarieöarnas skyddshelgon i den stora basilikakyrkan i Candelaria.

Teneriffas bästa stränder

Teneriffa är den ö av Kanarieöarna som är känd för att ha minst antal sandstränder.

För småbarnsfamiljer och soldyrkare: Playa Las Vistas – Los Christianos mest populära strand med avslappnad stämning, fin ljus sand och lugnt vatten samt massor av restauranger och butiker längs strandpromenaden.

För den exklusiva soldyrkaren: Playa del Duque med grå sand, möjlighet för thaimassage och bastparasoll helt ut till de blågröna altlantvågorna. Läcker, lite exklusiv strand, mest för att den ligger nära ett lyxhotell och flera exklusiva barer och caféer. Men stranden är tillgänglig för alla.

För surfare: Playa El Médano är en blåsig och litet rå men vacker sandstrand med en rödaktig vulkanbacke i bakgrunden. Här hålls ofta internationella surftävlingar men också Teneriffa-familjer semestrar här.

Teneriffas läge

Teneriffa ligger mellan Afrikas västkust och Gran Canaria, med 100 km mellan varandra.

Teneriffa passar bäst till

Här finns något för varje smak. Så ön passar både till barnfamiljer, till dig som är ute efter det livligaste nattlivet och till dig som älskar utflykter och vanding.

Familjesemester på Teneriffa

Även om Teneriffa är känd som den livligaste av Kanarieöarna så är ön också otroligt barnvänlig. Här finns flera olika vattenland, djurparker och en medelåldersborg med barnaktiviteter.

Coral Teide Mar
Puerto de la CruzCoral Teide MarSpanien (7 nätter)Enrumslägenhet
3 945:-Välj
Masaru
Puerto de la CruzMasaruSpanien (7 nätter)Enrumslägenhet
3 945:-Välj
Sunwing Fañabé Beach
Playa de las AmericasSunwing Fañabé BeachSpanien (7 nätter)Classic Suite 1 rum, terrass mot trädgården. Passar för rörelsehindrade
4 395:-Välj
Apartamentos Playa de Los Roques
Los RealejosApartamentos Playa de Los RoquesSpanien (7 nätter)Lägenhet (havsutsikt) med balkong eller terrass
4 457:-Välj
Virginia II
Los CristianosVirginia IISpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet med begränsad havsutsikt
4 595:-Välj
Don Jose
Los CristianosDon JoseSpanien (7 nätter)Trerumslägenhet med tre ordinarie bäddar
4 795:-Välj

Hitta fler charterresor till Teneriffa.

Gran Canaria – ön som har allt

Mysig hamn på Gran Canaria

Gran Canaria är ögruppens mest kända ö, men bara den 3:e största ön efter Teneriffa och Fuerteventura.

Det är den tätast befolkade ön och det är här du hittar flest städer och hotell att välja mellan och ett stort utbud av shopping, nöjen, restauranger och nattklubbar samt många sportaktiviteter, både på land och till havs.

Med sina 350 soldagar om året och fyra olika klimatzoner är Gran Canaria närmast en kontinent i miniatyrformat och nog den mest paradisaktiga ön med frodig, tropisk skog, vulkanlandskap, exotiska dalar, palmlundar, ökenlandskap och naturligtvis långa sandstränder.

Ön är därför som skapad för utflykter till vackra bergsbyar, bananplantager och fascinerande kustlandskap.

Var ska du bo på Gran Canaria?

I Gran Canarias huvudstad Las Palmas, som ligger på norra Gran Canaria, får du både pulserande storstadsliv, kilometervis av fina stränder och en autentisk upplevelse av det kanariska vardagslivet.

Katedralen i Las PalmasPå den sydliga delen av ön hittar du Gran Canarias största turistområde, som är känt för sina sanddyner och fantastiska sandstränder. Playa del Inglés har ett stort utval av butiker och restauranger och ett hav av barer och diskotek som gör nattlivet populärt bland unga.

Maspalomas är den lugna och lite mer exklusiva del av området, som vänder sig till barnfamiljer. I San Agustín bor du både nära stranden, centrum och det stora utbudet av restauranger.

Playa Amadores hittar du en av Gran Canarias absolut bästa stränder med den karaktäristiska kritvita, karibiska sanden. Vattnet är ljummet och kristallklart och perfekt för snorkling.

Det varmaste och mest soliga området på Gran Canaria är Puerto Rico, som ligger på Gran Canarias sydvästliga kust. Den mysiga staden ligger i en vacker dal med en fantastisk utsikt över Atlanten.

På den sydligaste delen av ön hittar du den lilla eleganta semesterbyn Meloneras. Vid den trevliga strandpromenaden ligger de exklusiva hotellen, de finare restaurangerna, en massa barer och ett förstklassigt kasino.

Önskar du en lugn semester i pittoreska omgivningar ska du välja den mysiga byn Puerto Mogan. Här kan du släntra runt mellan kanaler, fiskebåtar vid kajen och små vackra hus.

Läs mera: 13 badorter på Gran Canaria – vilken är bäst och billigast?

De bästa upplevelserna på Gran Canaria

Sanddyner vid Maspalomas

Sandöken i Maspalomas: Ett stort ökenlandskap i den sydliga delen av ön.

Guayadeque-dalen

Här bor människor i primitiva klipphålor med kabel-tv!

Puerto Mogan

En mysig by som påminner om Venedig tack vare sina små broar.

Westernbyen Sioux City

– med saloons, shows, barbeque och mycket mer. Ta barnen med och pröva att rida på hästar eller skjuta med lösa skott.

Seglats längs kusten

Du kan ha tur och se delfiner i deras rätta element. Utflyktsbåtar hittar du i de flesta hamnar.

Teror

Betraktas av många som Gran Canarias vackraste stad.

Gran Canarias bästa stränder

Familjesemester på Kanarieöarna

Stora eller små, klippor eller sand – stränderna på Gran Canaria är en av orsakerna till att så många människor gång på gång väljer att återvända till Gran Canaria på deras årliga badsemester.

Playa del Ingles har en enorm strand, som har fina faciliteter för barnfamiljer och som är populär bland de unga bland annat på grund av de otaliga vattenaktiviteter.

Stränderna i Maspalomas och Puerto Rico är mycket barnvänliga med massor av aktiviteter.

Las Canteras är fyra kilometer lång och här hittar du öns klaraste badvatten och ett naturligt rev dämpar vågorna som rullar in.

Playa de la Verga är en liten, men populär strand med Gran Canarias finaste vitaste sand, som är importerad från Bahamas i Karibien.

Gran Canarias läge

Gran Canaria är en av de sydligaste öarna och ligger 210 km från Afrikas västkust.

Passar bäst till

Du kan göra allt på Gran Canaria. Du kan vandra i en del av världens mest fascinerande natur, dyka bland stora fiskstim, utöva alla former av sport — eller bara dåsa på stranden. Därför kan både soldyrkare, barnfamiljer, unga nattdjur, sportentusiaster och kulturälskare gilla denna ö.

TUI Blue Village Playa Feliz
Bahia FelizTUI Blue Village Playa FelizSpanien (7 nätter)Tvårummare
3 602:-Välj
Norcopia
San AgustinNorcopiaSpanien (7 nätter)Trerumslägenhet med 4 ordinarie bäddar i Casamonte, stor terrass under markplan
3 645:-Välj
Rocamar
Puerto RicoRocamarSpanien (7 nätter)Enrummare
3 769:-Välj
Dona Elvira
Puerto RicoDona ElviraSpanien (7 nätter)Tvårummare
3 811:-Välj
Jardin del Sol
Playa del inglesJardin del SolSpanien (7 nätter)Tvårummare
4 067:-Välj
Las Arenas
Playa del inglesLas ArenasSpanien (7 nätter)Studio
4 406:-Välj

Hitta fler charterresor till Gran Canaria.

Lanzarote – den överkomliga och stilfulla ön

Mysig hamn på LanzaroteLanzarote är den fjärde största av Kanarieöarna och kanske den mest stilfulla ön. Här finns nämligen genomtänkt arkitektur i harmoniska färgskalor.

På många ställen kan du njuta av synen av pittoreska vita hus med gröna eller blå jalusier framför fönstren och trevliga omgivningar med prydliga planteringar.

På Lanzarote kan du även på en kort semester uppleva mycket av öns många sevärdheter och dess spektakulära skönhet.

Söderut hittar du de vidunderliga stränderna och mitt på ön tornar det mångfärgade vulkaniska månlandskapet upp sig, som är kännetecknet för ön.

Cykeltur på LanzaroteÖn har i många år varit mest känd som idrottutövarnas paradis och du hittar ett stort urval av möjligheter när det gäller sportsliga aktiviteter och attraktioner.

Bland möligheterna är: Aqua Park (vattenrutschbana och pool), seglatser och djuphavsfiske, go-karting, golf (18 hål designade av John Harris), ridning, spa och surfing.

Var ska du bo på Lanzarote?

Puerto del Carmen är huvudturistorten på Lanzarote och ligger bara 10 km från flygplatsen. Staden ligger i ett fantastiskt område med en flott strandpromenad. Den fina stranden är lugn och perfekt till dig som reser ensam eller med barn. Här finns massor av shoppingmöligheter, bra restauranger och ett pulserande nattliv.

Nära Lanzarotes sydspets ligger Playa Blanca i lugna omgivningar – perfekt till barnfamiljer. Staden har ett bra utbud av restauranger, shoppingmöjligheter och stränder. Från den charmerande strandpromenaden har du en utsökt utsikt till den närliggande ön Fuerteventura.

Mitt på östkusten hittar du Costa Teguise, ett nyare semesterområde med fina sandstränder, windsurfing i toppklass och aktiviteter för barnfamiljer.

De bästa upplevelserna på Lanzarote

Lanzarotes vingårdar

Timanfaya nationalpark: En stor nationalpark med åtskilliga fina vulkankratrar med lava i olika färger och ställen var jorden fortfarande är varm.

Besök på vingårdar: På Lanzarote gräver vinbönderna ner vinrankorna i jorden och täcker dem med lavajord, som suger till sig fukt och ger det vidare till vinrankorna. För att beskydda vinrankorna mot de kraftiga vindarna är de omgivna av vackra ”lästängsel” av lavasten. Och så smakar vinet i övrigt förträffligt.

Mirador del Rio: Fantastisk beliggande utkikspost varifrån besökarna har en fenomenal utsikt över ögruppen Chinijo.

Vulkaniska grottor: Jameos del Aqua, en vacker grotta, som sträcker sig ner till havet. Cueva de los Verdes, en naturlig grotta som tidigare användes av aboriginerna från Gran Canaria som gömställe från pirater.

Hyr en bil och kör norrut till kusten, där är det ofattligt vackert.

Lanzarotes bästa stränder

Playa Blanca-stranden på Lanzarote

På Lanzarote hittar du fina, vita sandstränder på norrsidan av ön och mörka stränder med vulkanisk sand vid Puerto Del Carmen, och här finns stränder för varje smak.

Playa Blanca: En lång gyllene strand med solstolar, strandbarer och olika former av vattensport.

Playa Chica: En liten vik var man kan dyka.

Playa Flamingo: Fantastisk långgrund sandstrand med solstolar, restauranger, barer och olika vattensporter.

Papagayo: Nio små strandvikar som är klassificerade som naturpark. För att komma in i parken med bil måste man betala en mindre avgift. Nudistbad förekommer.

Playa de las Chucharas: Ljus sandstrand med solstolar och strandbar. Windsurfing och dykning.

Lanzarotes läge

Lanzarote är den mest östliga av Kanarieöarna och ligger på mindre än 100 kilometers avstånd från Afrika.

Lanzarote passar bäst till

Barnfamiljer och sportidkare. Men du kan också festa till sent om natten på Lanzarote.

Apartamentos Lanzarote Paradise
Costa TeguiseApartamentos Lanzarote ParadiseSpanien (7 nätter)Studio med balkong eller terrass
8 129:-Välj
Sands Beach Resort
Costa TeguiseSands Beach ResortSpanien (7 nätter)Economy lägenhet med balkong eller terrass (1 sovrum)
8 413:-Välj
Bungalows Playa Limones
Playa BlancaBungalows Playa LimonesSpanien (7 nätter)Bungalow med terrass (1 sovrum)
8 705:-Välj
Apartamentos LIVVO Morromar
Puerto Del CarmenApartamentos LIVVO MorromarSpanien (7 nätter)Lägenhet (1 sovrum)
9 489:-Välj
La Casona de Yaiza
YaizaLa Casona de Yaiza Spanien (7 nätter)Familjerum
9 509:-Välj
THB Tropical Island
Playa BlancaTHB Tropical IslandSpanien (7 nätter)Premium lägenhet
9 849:-Välj

Hitta fler charterresor till Lanzarote.

Fuerteventura – Europas Hawaii

Vacker strand på FuerteventuraÄven om Fuerteventura är den näststörsta av Kanarieöarna så är det den minst befolkade och framstår som mindre exploaterad än sina grannöar.

Ön besöks av färre turister och det gör att stämningen är skönare och mer avslappnad här.

Fuerteventura, som också blir kallad Europas Hawaii, är känd för sina starka vindar som lockar surfare från hela världen och för sina gigantiska betagande sandstränder med kristallblått vatten.

På grund av Fuerteventuras torra och soliga klimat är ön klädd i matta nyanser av varma jordfärger och milda gul-gröna färger. Här och där avbryts landskapet av konstgjorda vattnade oaser med palmer och fruktodlingar.

Fuerteventura är ett av få ställen i världen var möjligheten för att pröva på surfing är så bra och det finns otaliga ställen var du kan testa surfing och en mängd olika surfbutiker överallt. Och om du föredrar golf hittar du också några fina golfbanor på ön.

Eftersom ön är lite förbisedd så är Fuerteventura nog också den mest romantiska av Kanarieöarna. Med sin avslappnade stämning är ön nämligen som skapad för att njuta av varandra, vattnet, solnedgången och restaurangerna som fyller menyn med en stor del fisk.

Var ska du bo på Fuerteventura?

Corralejo, som ligger på öns nordspets med utsikt till Lanzarote och den lilla ön Los Lobos, är en av de mest charmerande semesterorterna på Kanarieöarna. Här hittar du det största utvalet av butiker, många mysiga restauranger och aktiviteter på stranden.

På östkusten, inte långt från flygplatsen, ligger Caleta de Fuste som är barnfamiljernes favoritställe på Fuerteventura. Det beror främst på den trevliga stranden som är långgrund och finkornig och därför perfekt för barn. Orten har också öns bästa golfbana.

Par som går vid stranden på FuerteventuraOm romantiken är i fokus så passar den lite mer avsidesbeliggande staden Tarajalejo bättre. Stranden är oftast tom på badleksaker och solstolar och du och din älskade kan njuta av livet i den lilla mysiga orten med en betagande utsikt och små lokala restauranger som mer eller mindre ligger direkt på stranden.

På södra Fuerteventura hittar du Jandia, en trevlig modern semesterort med sol, en lång sandstrand och en livlig strandpromenad. Här håller många wind- og kitesurfare till.

De bästa upplevelserna på Fuerteventura

Rundtur till fots eller med bil

Med bil kan du utforska bergslandskapet och längs de vackra vägarna finns det många utsiktsplatser med fantastisk utsikt. Om du väljer att gå ön runt kommer du att vara med om en speciell upplevelse eftersom ön bjuder på både fantastiska vita sandstränder och råa svarta lavastränder.

Nationalparken Las Dumas

Det är en rolig känsla gå runt i de imponerande sanddynerna och stränderna som egentligen är en del av Sahara (genom många årtusenden har sanden kommit med de kraftiga vindarna från Västsahara, som öarna ju ligger utanför). Kom dock ihåg att lägga på minnet var ni parkerade bilen.

La Oliva

En liten charmerande stad var arkitekturen vittnar om kolonialtiden och stormaktstider. I staden hittar du dessutom Centre de Arto Canario som ställer ut konst från öns mest berömda nutidskonstnärer.

Den stora temaparken Oasis Park

Utöver en kamelsafari i det betagande ökenlandskapet kan också du uppleva krokodiler, apor och ett stort antal fåglar.

Fuerteventuras bästa stränder

Vindsurfing på Fuerteventura

På Fuerteventura hittar du några av Europas absolut bästa stränder, som sträcker sig i stort sett hela vägen runt ön. Öns 152 stränder bjuder på upplevelser för varje smak.

För småbarnsfamiljer och romantiska par: Playa de Cotillo, var du hittar lugna laguner med gyllene sand.

Strand med kilometervis av strand, solstolar och havsvatten: Playa de Jandia.

Vattensportutövare: Stränderna vid orten Corralejo, var du bland annat kan snorkla, dyka och surfa; här finns flera bra surf- och dykcenter.

Det är också ganska lätt att hitta din egen strand och gå längs stranden kilometer efter kilometer nästan utan att se andra människor.

Fuerteventuras läge

Fuerteventura är den nästöstligaste av Kanarieöarna och ligger mellan Afrikas västkust och Gran Canaria, med 100 km mellan varandra. Den närmaste grannön är Lanzarote, som ligger inom kort avstånd. Fuerteventura ligger på samma breddgrad som Florida och Mexico och kan därför skryta med att ha samma sköna klimat.

Fuerteventura passar bäst till

Barnfamiljer, par på romantisk resa, professionella atleter eller glada amatörer som söker efter en aktiv semester. Och du som älskar windsurfing.

Coral Cotillo Beach
FuerteventuraCoral Cotillo BeachSpanien (7 nätter)Dubbelrum
4 395:-Välj
Playitas Resort
Las PlayitasPlayitas ResortSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
5 235:-Välj
Las Marismas
CorralejoLas MarismasSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet
6 538:-Välj
Barcelo Corralejo Sands
CorralejoBarcelo Corralejo SandsSpanien (7 nätter)Svit
6 808:-Välj
LACASA Cotillo
FuerteventuraLACASA CotilloSpanien (7 nätter)Tvårumslägenhet Superior
6 920:-Välj
Pierre & Vacances Resort Fuerteventura OrigoMare
LajaresPierre & Vacances Resort Fuerteventura OrigoMareSpanien (7 nätter)Comfort Studio
8 427:-Välj

Hitta fler charterresor till Fuerteventura.

Värt att veta! Kanarieöarna är:
– 1 timme efter Sverige. Man ska alltså ställa klockan 1 timme tillbaka vid ankomst.
– ett frihandelsområde och därför möjligt att spara många pengar på lyxvaror som klockor, parfymer, sprit och elektronik.

Toppfoto (c) istockphoto / Khrizmo
Teneriffa (c) istockphoto / manwolste
Teneriffa, Teide (c) istockphoto / Maridav
Gran Canaria, Puerto De Mogan (c) istockphoto / Mlenny
Gran Canaria, Las Palmas (c) istockphoto / PeterHermesFurian
Gran Canaria, Maspalomas (c) istockphoto / ManuelVelasco
Kanarieöarna, far och dotter (c) istockphoto / BeautifulLotus
Lanzarote, Playa Blanca (c) istockphoto / repistu
Lanzarote, cykeltur (c) istockphoto / kotangens
Lanzarote, vinmarker (c) istockphoto / StockPhotoAstur
Lanzarote, strand (c) istockphoto / Khrizmo
Fuerteventura, strand (c) istockphoto / eyewave
Fuerteventura, Betancuria (c) istockphoto / eyewave
Fuerteventura, vinmarker (c) istockphoto / StockPhotoAstur
Fuerteventura, öde strand (c) istockphoto / ManuelVelasco
Fuerteventura, windsurfing (c) istockphoto / runamock



Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Integritetspolicy
Läs vår integritetspolicy.