En hjord av elefanter vandrar över savannen i det gyllene solljuset.

Resguide till Botswana

Fakta


  • Botswana

  • Gaborone (150 000)

  • 600 370 kvadratkilometer

  • Engelska är huvudspråket i Botswana, men 90 procent av invånarna talar setswana.

  • Botswanas invånare avgudar sina förfäder. Missionärer har under tidens lopp haft uppgörelser med de animistiska rörelserna, vilket har resulterat i att 30 procent av invånarna är kristna.

  • 1 464 167 (1999)

  • Konstitutionellt demokrati

  • Botswana är det vilda och råa Afrika. Instängt mellan Sydafrika, Zimbabwe, Zambia, Angola och Namibia ligger ett rikt varierat område, som bjuder på både öken, savann och våtområden. Det ideella stället för safari, för det finns möjlighet att påträffa alla zoo’s viktiga invånare i dom stora nationalparkerna, som täcker 17 procent av Botswanas areal. Geparder, elefanter, giraffer, leoparder, flodhästar, zebror, lejon och över 70 olika ormarter strider om platsen i det varierade landet.

Reseförberedelse

Bästa restid

Den bästa tiden på året att se Botswana är på vinteren (från maj till augusti), när vädret är milt med en genomsnittstemperatur på 25 grader, och det finns möjlighet att se många vilda djur vid vattenhålen. Sommartiden i Botswana (november til mars) är inte ideel för turister, på grund av den enorma fuktigheten, en temperatur runt 40 grader och stora mängder regn som oversvämmar vägar och får djuren att sprida ut sig.

Reselitteratur

Lonely Planet Zimbabwe, Botswana & Namibia

Lokala förhållanden

Valuta

Pula (P),1 pula = 100 thebe. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Botswana har en tämligen utbyggd tillgång till Internätet i alla stora städer. I Gaborone finns det bland annat tillgång till internätet på universitetsbiblioteket.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Polis (999)
Ambulans (977)
Brand (998)

Dricks

Service är inkluderat i priset, men det är vanlig schick att lägga till ungefär 10 procent, om det ges bra service på restauranger och hotell.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 12.00 i Botswana.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 13.00 i Botswana.

Vikt och mått

Vikt: kilo
Temperatur: grader Celsius
Afstånd: kilometer
Volym: liter

Fotografering

Det kan inte rekommenderas att börja fotografera flygplatser, försvarsanordningar eller myndigheternas huvudsäten, och vanlig bra uppförsel innebär, att man frågar invånarna om tillåtelse, före man förevigar dom och eventuelt ger en slant för oläget.

Dricksvatten

Vatten från kranen är i principet drickbart, men det tillråds att sterilisera eller koka vattnet utanför dom stora stadsområderna.

Elektricitet

220V/50Hz.

Uppförande

I Botswana omges dom äldre med stor respekt. Det är alltid hövligast att låta den äldsta tala först.

Öppettider

Butikerna är öppna från 8.30 till 13.00 och från 14.00 till 17.00 (måndag-fredag). Lördag är det öppet från 8.30 till 13.00.
Kontor är öppna från 7.30 till 16.30 (måndag-fredag).

Mat och dryck

En speciell delikatess i Botswana är den lilla mopane-larven, som kan tillberedas på många interessanta sätt. Man kan möta den tillberedd i varm aska, kokt eller torkad och frityrstekt. Om man inte tycker om sådant, finns det fast food-restauranger i alla dom stora städerna.

Handikappade resenärer

Det görs inget specifikt för att ta hänsyn till de handicappades behov i Botswana.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Presidentens dag, 1. juli
Sir Seretse Khama Dag, 15.-16. juli
Oberoedesdagen, 30. september
Jul, 25. och 26. december
Långfredag, påskdagen och 1. Påskdagen, normalt i mars eller april
Kristi Himmelfärdsdag

Övernattning / Hotell

Camping

Det är varken tillrådligt eller tillåtet att campera utanför dom markerade platserna. Det finns vilda djur i området, och dom kan vara hungriga. Det finns campingpladser i alla nationalparkerna, men det är en bra idé att ringa före man anländer, för det finns inte obegränsad plats.

Hotell

Som huvudregel är hotellen i Botswana av bra kvalité, men å andra sidan är dom ochså relativt dyra.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns ett par B&B i Botswana, dom flesta i anknytning till dom stora nationalparkerna i närheten av Gaborone.

Vandrarhem

Det finns vandrarhemsliknande faciliteter i en del av nationalparkerna.

Lokal transport

Flyg

Det är relativt dyrt att resa med inrikesflyg, men det finns förbindelser mellan alla stora städerna. Det nationala flygsällskapet heter Air Botswana och flyger inom Afrika. Der finns flygplatser i Kasane, Maun, Francistown, Selebi-Phikwe, Ghanzi, Point Drift och Jwaneng. Der finns landingsbanor 92 ställen i landet, och även om 80 av dom inte är asfalterade, är det lättaste sättet att ta sig runt till nationalparkerna på.

Buss

Der finns stora bussleder, som går mellam Francistown, Nata, Maun och Gaborone. Dessutom binder enstaka leder ihop Botswana med dom omkringliggande länderna.

Tåg

Den viktigaste tågsträckan går mellan Ramatlhabama och Francistown. Barn under 7 år kan resa gratis, och tills dom är 11 år, behöver dom bara betala halva priset. Det finns regelbundna avgångar till grannländerna.

Taxi

Det finns taxibyråer i alla dom stora städerna.

Biluthyrning

Det är möjligt att hyra bilar i alla storlekar, minibussar och fyrhjulsdragna fordon, som antingen kan leveras till den internationella flygplatsen i Gaborone eller kan hyras i alla stora städer. Det är ochså möjligt att hyra en chaufför.

Övrig transport

Det är mycket lättare att åka på tummen än att använda den offentliga transporten, som ofta är oregelbunden och opraktisk. Om man beger sig långt bort från dom stora städerna, kan det rekommenderas att alltid ha med sig mat och dricka till ett par dagar, pga. att några delar av Botswana är mycket glest trafikerat. Der finns en avgift på cirka 0,05 dollars per 10 kilometer för att åka på tummen, som har vidtagits av staten, på grund av att det är så vanligt.

Särskilda förhållanden

Även om det kan vara frestande att klä sig i kompletta camouflagekläder innan safarin, är det bättre att använda vanliga kläder. Hattar, byxor och tröjor i camouflagefärger är olagliga i Botswana.

Reseerbjudanden