En panoramavy över en stad vid solnedgång med berg i bakgrunden och en linbana i förgrunden.

Sevärdheter Brasilien

Amazonas

Djungelutflykt

Som turist är det svårt att röra sig i delstatens huvudstad Manaus, utan att få erbjudande om turer i djungeln, till höger och vänster. De många snygga och färgrika broschyrerna håller sällan allt de lovar. I stället, bör du upp till minsta detalj försäkra dig om vad turen innebär. Insistera även på att få träffa guiden innan du betalar. En endags utflykt är inte nog om du vill se djungeln, eftersom transporttiden blir allt för lång och man inte alls kommer långt nog in i djungeln, för att den skall kunna bli intressant. Fyra dagar är ett rekommenderat minimum för en tur. Det är inte billigt att besöka djungeln i Amazonas och du har ingen garanti för att du kommer att se de djur du vill se, men på en längre tur är det nästan säkert. Ett billigare sätt att se djungeln på är att hyra en guide från Associacao dos Canoeiros (kanotguidernas förening). Turerna är primitiva i förhållande till turarrangörernas, men många föredrar dem, eftersom de är mera autentiska.

Flodbåtstur

Den oframkomliga terrängen i djungeln resulterar i att den effektivaste transportformen är via floderna. De fallfärdiga pråmarna, som går på det komplicerade nät utav floder, är det ända sättet att komma fram på för lokalbefolkningen, medan det för turisterna, som ligger utsträckta i sina hängmattor, medan pråmen stilla puttrar framåt genom djungeln, har blivit en attraktion i sig själv. Från båtarna kan man iakttar livet vid flodstränderna, medan man ändå är nära lokalbefolkningen. I båtresorna inkluderas vanligtvis mat och dryck i priset. Det dyraste sättet att göra turerna på, är att ta en turistbåt, medan det är långt billigare att gå ombord på en fraktbåt och slå upp sin hängmatta där. Om du går en runda på hamnen i Manaus, kommer du nog att hitta en båt, som kan ta med dig mot Colombia eller Peru.

Belo Horizonte

Marknad för konst och konsthantverk (Feira de Arte e Artesano)

Varje söndag förmiddag avhålls den underbara marknaden Avenida Afonso Pena. Här kan man köpa konsthantverk av hög kvalitet och smaka på de lokala specialiteterna inom mat och dryck. Även om man inte har tänkt sig att köpa något, bör man i alla fall ta en sväng förbi, eftersom stämningen verkligen är angenäm, och det finns massor att se på.

Parken i Belo Horizonte

Parken är ett enormt grönt och fridfullt område mitt i staden. Hit kommer Belo Horizontes invånare och för att ta en paus ifrån storstadens vibrerande puls. Palacio da Artes, som är en scen för olika kulturella arrangemang, är parkens absoluta höjdpunkt.

Staden Sabarà

Endast 25 kilometer sydost om Belo Horizonte ligger staden Sabarà, som under guldfebern var en av världens rikaste städer. Även om det inte finns skuggan av den rikedom i staden nu för tiden, avspeglas den svunna storheten fortfarande i hus, kyrkor, statyer och springbrunnar. Sabarà är en bild på den vansinniga guldfeberns flyktighet och är en intressant endagsutflykt från Belo Horizonte. Staden har även ett väldigt intressant guldmuseum (museu do ouro) med föremål från guldtiden.

Brasília

Metropolitan katedralen

Ceradral Metropolitana är inte som de flesta kyrkor, men absolut värt ett besök. Katedralen ligger på Eixo Monumental och är utsmyckad med aluminiumsniglar. Kyrkans grundram är 16 böjda pelare och inne i kyrkan finns några fantastiska glasmålningar.

Naturområdet Estància de Agua de Itiquira

Estància de Agua de Itiquira är ett naturskönt område, ungefär 110 kilometer från Brasilia. Från en 170 meter hög utsiktspunkt, skådar man ut över en dal med skog, naturens egna kristallklara simbassänger och ett par barer och restauranger. Stället är perfekt, om man är trött på den metalliska och sterila huvudstaden.

TV-tornet

För att få en överblick över stadens unika planering är tv-tornet, som är öppet hela veckan, för de, som vågar ta turen 75 meter upp i luften. Härifrån kan man få en känsla av, att staden har blivit anlagd och inte har utvecklat sig på ett naturligt sätt. Om man ser efter noga, kan man se, att Brasilia har form av båge och pil.

Brasilien

Emilio Goeldi museet

Museet ligger i staden Belem i delstaten Parà. Det är ett av de bästa i Brasilien och det ger en otroligt bra insyn i livet i Amazonasdjungeln. Museet har utmärkta utställningar om djur och plantor, men även om indianstammarna som lever i djungeln. Museet har utöver den traditionella utställningen även ett färskvattenakvarium och Sydamerikas bästa zoo med bland annat apor, jaguarer och gigantiska floduttrar.

Iguacu vattenfallen

De gigantiska vattenfallen på gränsen mellan Argentina och Brasilien ligger lite bortom den normala gringorutten som går längs kusten, men är inte desto mindre en fantastisk upplevelse. Vattenfallen är placerade i den frodiga, tropiska regnskogen och vattnet forsar ner i alla vinklar så det hela tiden bildas små regnbågar. Fallen kan utforskas både från den brasilianska och den argentinska sidan och nationalparken, som de omges av, är tusentals färgrika fjärilars habitat. Porten till vattenfallen är byn Foz do Iguacu, varifrån det även är möjligt att ta en dagtrip till Paraguay. Det är bäst att besöka Iguacu mellan augusti och november. Mellan maj och juli är det så mycket vatten, så att det kan vara svårt att komma nära inpå vattenfallen.

Karneval i Brasilien

Har man upplevt karneval i Brasilien en gång i sitt liv, kommer man att vara påverkad av den vansinniga, kraftfulla urladdning som är resultatet av denna ragnarök, resten av livet. Allt exploderar i dans och musik, en hel nation stannar upp för ett tag och sätter sig själva in i en annan dimension. Karnevalen i Rio är den kändaste utav dem, och utan tvekan den mest överväldigande och färgrika av sin sort. I Bahia är karneval ett evenemang, som alla dras in i, även de, som bara har kommit för att titta. Olinda som ligger nära Recife har också en fantastiskt fin karneval och flera utav öarna utanför kusten förvandlas också till karnevalsoaser i Atlanthavet. De historiska städerna i Minas Gerais firar också karneval, men inte helt så villt som i städerna vid kusten.

Nationalparken Aparados da Serra

Denna nationalpark som ligger i det södra Brasilien är tillgänglig från staden Porto Alegere i delstaten Rio Grande do Sul. Parkens huvudattraktion är Canyon do Itaimbèzinzho, en djup klyfta med branta klippväggar och två vattenfall som forsar ner i denna moder jords jättespricka. Även Canyon da Fortaleza kan ta andan från de flesta. Denna, nästan en kilometer djupa klyfta, sträcker sig över 30 kilometer genom parkens storslagna landskap. Om man lyfter blicken från det fantastiska djupet, har man en oförglömlig utsikt över havet.

Nationalparken Chapada Diamantina

Parken ligger i delstaten Bahia väster om staden Salvador. Både för de garvade vandrarna och för de, som frestas mera av endagsturer i minibuss, har parkerna mycket att erbjuda sina gäster. I det frodiga bergslandskapet finns det både naturliga swimmingpools, mystiska grottor och djurlivet i parken är rikt och varierat. Området blev ursprungligen använt till minarbete och minarbetarna har anlagt en massa krokiga stigar, som gör det relativt enkelt att utforska ett imponerande och alldeles storslaget landskap.

Nordöstra Brasilien sandstränder

Visserligen är Copacabana och Ipanema världens mest kända stränder. Men i staterna Ceara, Rio Grande do Norte och Maranhao finns det milslånga obefolkade sandstränder, som till och med kan få den största stadsbo till att glömma civilisationen för en stund. De små fiskebyarna, de sirligt konstruerade fiskebåtarna och sanddynerna i olika nyanser bidrar till strändernas härliga atmosfär och måleriska stämning. Jericoacoara och Canoa Quebrada är utmärkta ställen att börja på, om du vill utforska de ändlösa sträckorna av orörd sand. Och på Praia da Pipa, nära Natal, kan du vara 99 procent säker på att få en simtur med en flock leksjuka delfiner.

Sockertoppen

Sockertoppen (Pao de acucar) är ett absolut måste i Brasilien. De mjukt rundade bergen är avbildade på miljontals vykort och utsikten från toppen är inget mindre än praktfull. En kabinbana för upp besökande till toppen av berget, varifrån Rio utan tvekan är världens vackraste stad. Sockertoppen kan besökas hela dagen, men att se dag bli till natt däruppifrån är en oförglömlig upplevelse. Man bör inte åka upp mellan klockan 10 och 11 om förmiddagen och klockan 14 och 15 om eftermiddagen, eftersom det är då de flesta turistbussar anländer och det är vanligtvis överfullt.

Staden Caxambu och vattenparken

Caxambu i den södra delen av Minas Gerais är ett äventyrsland för de, som föredrar de rekreativa områdena. Även folk, som vanligtvis inte utövar den sortens fritidsaktiviteter, kommer med säkerhet att tycka om stället. Staden i sig själv är rätt så behaglig, men huvudorsaken till att folk vallfärdar till orten, är de naturliga spa-poolerna, Parque das Aguas. Den närliggande staden Sao Lourenco har också en park med spa bad, medan den lilla orten Sao Tomè das Letras snarare ät till för de, som dyrkar mystik och övertro.

Staden Ouro Preto

Staden i sig själv är en av Brasiliens stora turistattraktioner. De krokiga gatorna är omgivna av vackra kyrkor och hus från kolonialtiden som skruvar en några hundra år tillbaka i tiden. Många av byggnaderna är utsmyckade av konstnären Aleijandinho, som är en av Brasiliens största konstnärer någonsin. En krympling utan händer som med hammare och mejsel fastbundna vid armstumparna, skapade några av de vackraste linjerna och kurvorna i barockens konst. Alla byggnaderna är faktiskt sevärda, men var säker på inte att missa kyrkorna Santa Efigênia dos Prêtos och Igreja de Sao Francisco de Assis. Även under karnevalen strömmar folk till Ouro Preto, som blir väldigt livlig.

Staden Sao Joao del Rei

Sao Joao del Rei är en av de ursprungliga ”guldbyarna” i Minas Gerais. Staden har förträffliga konstverk och otroligt vackra kyrkor, bland annat Igreja de Sao Francisco de Assis, som av många anses vara Brasiliens vackraste kyrka. Från Sao Joao finns det möjlighet för att åka till orten Tiradentes med Maria Fumaca-tåget, som kör genom ett måleriskt landskap, eller man kan besöka den tidigare guldgruvan Mina de Ouro-Tancredo de Neves.Det finns nästan alltid en eller annan festival i Sao Joao del Rei. Och staden är alltid livlig. Karneval är också en tradition som firas mycket och konsekvent.

Vattnens möte (Encontro das aguas)

En märkvärdig syn i Amazonasdjungeln är platsen, där den brungula Rio Solimoes möter den mörkbruna Rio Negro. De är båda bifloder till Amazonasfloden, och även om de två biflodernas vatten rinner tätt intill varandra, blandas de två färgerna, mystiskt nog, inte. De flesta små turer i båt, som avgår från Manaus, passerar stället, och om du går ner till hamnen, är det lätt att komma dit.

Ver-o-peso marknaden

Överallt i Brasilien är det en helt speciell upplevelse att gå på marknad och se, hur de högröstade och våldsamt gestikulerande brasilianarna handlar och spiller. Marknaden Ver-o-peso är den mest spännande utav de. Den ligger vid hamnen i staden Belèm på Brasiliens nordliga kust och här säljs allt, från mindre fiskar som fångas i den grumliga Amazonasfloden till religiösa amuletter och redskap för folk från den mystiska macumba-sekten. Det bubblar och surrar av liv bland de färgrika marknadsstånden, och det kliar i fingrarna av alla de kort man kan ta. Man bör vara försiktig, eftersom skumma typer smyger runt vid hamnen både om dagen och om natten. Som huvudregel, undvik att ta med dig kameran, så kan du lättare njuta av den otroliga stämning, som härskar här.

Ön Ilha Grande

Utanför Brasiliens ca 8000 kilometer långa atlanthavskust ligger ögruppen Fernando de Noronha. De 21 öarna är omgivna av kristallklart vatten, som har en genomsnittstemperatur på 24 grader, vilket gör området till ett perfekt ställe för dykning och snorkling. Det finns även arrangerade turer till orterna Recife och Natal i det nordöstra Brasilien.

Manaus

Marknaden i Manaus

Den enorma marknaden med dens kraftiga järnkonstruktion är ett fantastiskt spännande och levande ställe att strosa runt på, medan man iakttar människor och det färggranna varuutbudet. Alla möjliga märkliga frukter och grönsaker, utrustning till djungelexpeditioner och annorlunda kryddor och örter finns att få tag på här. Marknaden är verkligen ett upplagt ställe att hitta en originell souvenir på.

Mindu nationalpark

Den lilla nationalparken består av en liten regnskog innanför Manaus stadsgräns. Parken husar blommor och djur och kan utforskas via ett finurligt stigsystem. Särskilt orkidéträdgården är verkligt vacker. Av och till finns det underhållning i parkens fina amfiteater.

Operahuset

Manaus stora operahus är själva symbolen på den rikedom, Amazonas upplevde, då gummifebern rasade. Det byggdes sent på 1800-talet och både de material som användes och de konstnärer som uppträdde, importerades från Europa. Tiden har satt sina spår på teatern, men den överdådiga stilen är fortfarande väldigt imponerande. Teatern husar fortfarande både baletter och operaföreställningar.

Pantanal

Fiske

Pantanal har även en stor tilldragningskraft på sportfiskare. Om du kommer för att fiska efter piratfisk, dourado och bagrar då är det i april och maj det försiggår. Från november till januari är det förbjudet. Fisketillåtelse fås i Cuiabà hos organisationen IBAMA, så packa metspöt och ge dig ut på floderna för att dra jättefiskarna iland. Om du inte har med dig din egen utrustning, kan man både hyra och köpa i Cuiabà. Men här är det rätt så dyrt och av tveksam kvalitet.

Pantanal området

Pantanal har en attraktion och en enda anledning till att turisterna forsar dit. Det fantastiska djurlivet. Tursällskap och oberoende guider arrangerar turer ut i vildmarken. Priset för turerna är väldigt olika, men alla turer inkluderar mat, guide och transport. På vissa ställen övernattar utflyktsgrupperna på gårdar, andra gånger övernattar man på hotell och andra övernattar under öppen himmel. En sak är säker; du kommer att se massor av vilda djur. Det finns två huvudstäder i Pantanal. Ciuabà och Corumbà. Det är härifrån de flesta turer tar sitt utgångspunkt. Två dagar i vildmarken är ett minimum, om du vill uppleva djurlivet, men de flesta kan lätt få flera veckor till att gå under den öppna himmeln.

Transpantaneira vägen

Transpantaneira är namnet på Pantanals enda väg, som borrar sig genom landskapet. Det är en grusväg. Om man inte har lust eller råd att kasta sig ut i det vilda livet i bushen, behöver man endast att köra längs med Transpantaneira. Det är helt enkelt en omöjlighet att missa fåglar, capivarer, hundratals krokodiler och massa andra mer eller mindre identifierbara djur. Vägen utgår från Cuiabà i delstaten Mato Grosso och går sydligt in i Pantanal. Det finns gott om biluthyrare i Cuiabà och de är absolut till att förhandla med.

Rio de Janeiro

Berget Corcovado

På det puckelryggade berget Corcovado står den 30 meter höga kristusfiguren och skådar ut över Rio. Statyn har blivit en utav Rios kännetecken och är med sin placering på det 710 meter höga berget ytterst vördnadsbjudande. Toppen kan nås i bil, men den största upplevelsen är att ta det lilla, skramlande tåget, som åker genom nationalparken Tijuca. Den fantastiska utsikten är bäst, om man sitter i tåget högra sida. Tåget avgår varje halvtimme från Rua Cosme Velho.

Museet Folclorico Edson Carneiro

Museet Folclorico Edson CarneiroÄven om det här museet inte är stort och prålande, är det i alla fall bland stadens allra bästa. Här finner man en fantastisk samling av brasilianskt konsthantverk genom tiderna. Konsthantverket är en av landets stoltaste konstnärliga traditioner och museet är helt säkert värt ett besök. Här finns även en liten affär, där man kan köpa konsthantverk utav verkligt bra kvalitet.

Slumkvarteret (Favela)

Favela är brasilianska för ordet slumkvarter, vilka i Rio ligger utspridda över bergssluttningarna (liksom i alla andra större brasilianska städer). En enorm del utav den brasilianska befolkningen bor i favelas, och en tur i en så annorlunda värld, är en stor upplevelse. Men gå för allt i världen inte in på egen hand. Det finns olika guider, som arrangerar turer i Rios favelas. Marcelo Armstrong talar engelska och är har absolut mest erfarenhet på området. Telefon: 322-2727 eller 989-0074.

Salvador

Kyrkan Sao Francisco

Den här kyrkan är, utöver att vara storslagen i sin utförning, intressant, för att slavarna tvingades bygga den. Det var förbjudet för slavarna att utöva sin egen Candomblè religion och i trots och vrede utstyrde de figurerna som skulle pryda kyrkan, med bisarra uttryck och kroppsformer. Änglarnas ansikten är förvridna, och vissa är gravida eller har stora könsorgan.

Museet för afro-brasiliansk kultur och historia

Museet ger en verkligt bra insyn i de starka rötter, Salvadores invånare har i afrikansk kultur. Ett besök är ett strålande supplement till den fantastiska och annorlunda stämning, som härskar i staden.

Stadsdelen Pelourinho

I den här stadsdelen finns Salvadors äldsta och mest välbevarade byggnader från kolonialtiden. Platsen Largo do Pelourinho var slavmarknad förr i tiden, och man behöver inte mycket fantasi för att flyga flera hundra år tillbaka i tiden, när man promenerar längs de vackra byggnaderna. Det är också i Pelourinho, som många kulturella evenemang arrangeras.

Sao Paulo

Butanta ormfarm

Ormfarmen i universitetsparken har genom de senaste åren blivit väldigt populär hos turister, som kommer till Sao Paulo. Butanta institutet har över 1000 ormar i alla färger och former. På institutet utvinner man deras gift, som används för motgifter och andra läkemedel. Utöver att se på krypdjur, kan man njuta av den vackra parken, som ormfarmen ligger i, eller man kan besöka ett av de två krypdjursmuseer, som även ligger här.

Museet för modern konst

Museu de Arte Contemporanea i Sao Paulo har inte bara en samling, som ger ett fint intryck av nyare brasiliansk konst. Museet har också en betydlig samling av internationella konstnärer. Utställningen finns i Biennalen, som har några helt enorma utställningssalar. Vartannat år är Biennalen värd för en av världens största återkommande konstutställningar. Missa den inte, om du skulle ha turen att vara i Sao Paulo just vid det tillfället.

Stadsdelen Liberdade

Stadsdelen Liberdade är många asiatiska emigranters hemvist. Sao Paulo är faktiskt den staden, utanför Japan, som har störst antal invånare med japansk bakgrund. Tunnelbanan stannar mitt i Liberdade, och man kan lätt få en eller två dagar till att gå i bara den här stadsdelen. Det är som att komma in i en annan värld att plötsligt stå mitt i den här helt igenom orientaliska stadsdelen. Här finns även goda och bra japanska, koreanska och kinesiska restauranger. Söndag är marknadsdag för matvaror och konsthantverk på Praca Liberdade.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här