En panoramavy över en stad vid solnedgång med berg i bakgrunden och en linbana i förgrunden.

Resguide till Brasilien

Fakta


  • Republica Federativa do Brasil

  • Brasilia (1.700.000)

  • 8.511.965 km²

  • Portugisiska

  • Katolicism

  • 172.860.370

  • Republik

  • I mitten av landet finns ett jättestort platt område, varifrån mindre bergskedjor reser sig här och där. Den 7500 kilometer långa kuststräckan är avskärmad från resten av landet av en mindre bergskedja och karakteriseras utav långa sandstränder, lugna bukter och en del små öar. Norrut finns 20 procent av världens färskvattenbehållning och 30 procent av jordklotets skogareal finns i Amazonasdjungeln.

Reseförberedelse

Bästa restid

I Brasilien är det vinter från juni till augusti och sommaren sträcker sig från december till februari. Det är dock endast i södra Brasilien, som skillnaden på årstiderna är väsentlig, när det gäller vädret. I sommarmånaderna stiger priserna på semesterorterna och stränderna blir överfyllda. De tropiska regnskurarna är vanligtvis inte något problem för reseplaneringen i Brasilien.

Lokala förhållanden

Valuta

REAL (R$), 1 Real = 100 centavos. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det är inget problem att hitta Internetcaféer i Brasiliens större städer. Många av de mindre städerna hänger emellertid med ganska så bra på den fronten, och om du befinner dig på ett ställe, där det finns mycket turister, kan du vara nästan säker på att du kan komma på nätet på en restaurang eller på ett hotell.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Brasilien, skall du ringa på följande nummer:
Polis: (190)
Ambulans (192)
Brandkår (193)
Bilolycka (194)

Dricks

Dricks är ett vanligt fenomen i Brasilien. På vissa ställen är dricksen redan lagd på notan (ungefär 10 procent). I allmänhet tjänar folk i Brasilien väldigt lite, och dricks är en välkomnad gest. När dricksen inte står på räkningen, bör man ge 10 procent. Även parkeringsvakter, skoputsare och gatusäljare förväntar sig att få dricks.

Tidszon

Brasilien har flera tidszoner.
När klockan är 12.00 i Sverige, är den 08.00 i öst, nordöst, syd och sydöst.
När klockan är 12.00 i Sverige, är den 07.00 i Västbrasilien.
När klockan är 12.00 i Sverige, är den 06.00 i de västligast belägna områdena.
Enstaka områden byter till sommartid.

Vikt och mått

I Brasilien använder man sig av följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter
I nordöstra Brasilien anger några brasilianare fortfarande avstånd i leguas i stället för i kilometer.

Fotografering

Brasilianarna är otroligt fotogena människor. Många utav de, njuter av att bli fotograferade, men inte alla. Fråga, om du tvekar, du kommer inte att få ett obehagligt svar i de flesta tillfällen. Undvik att ta kort i banker och nära militära områden. I vissa Candomblè-tempel (afrobrasiliansk religion) är det ej tillåtet att fotografera.

Dricksvatten

I vissa storstäder kan man dricka vattnet från kranen, men för att vara på den säkra sidan är det bäst att hålla sig till att dricka vatten på flaska.

Elektricitet

I Brasilien är elektriciteten inte standardiserad.
Bahia och Manaus
127 V AC, 60 Hz
Brasilia och Manaus:
127 V AC, 60 Hz
Rio de Janeiro och Sao Paulo:
110/220 V AC, 60 Hz

Uppförande

Punktlighet är inte en dygd i Brasilien. Bli inte förnärmad om en brasilianare kommer några timmar för sent till en träff och känn dig inte förlägen om du själv gör det. Brasilianarna hälsar på personer av det motsatt könet med ”luftkyssar” på båda kinder. Även om det är första gången man träffas. Det är inte förbjudet att vara klädd i badbyxor och badtofflor på staden, men en sådan klädsel kommer att stämpla dig som en simpel gringo. Att vara snyggt klädd respekteras mycket i Brasilien.

Öppettider

Banker har öppet från 10.00 till 16.30 (måndag-fredag), vissa banker stänger tidigare om fredagen.
Affärer har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag-fredag) och från 9.00 till 13.00 (lördag).

Mat och dryck

Matkulturen är påverkad utav den afrikanska kultur, slavarna tog med sig hit, och varierar från region till region. Det finns fantastiska fruktdrycker, gjorda av frukt som du inte ens har drömt om, och en grillad fisk i en strandrestaurang är också ett must. Glöm inte heller att prova böngrytan feijoada eller att dricka en caipirinha, som görs av lime och sockerrörsbrännvin.

Handikappade resenärer

Rullstolsbundna personer har det inte lätt i Brasilien. I de större städerna är det något lättare, men för övrigt är det svårt att begå sig.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1: a januari
Heliga tre kungar, 6. januari
Tiradentes dag (revolutionshjälte), 21: a april
Ledig dag, 1. maj
Självständighetsdagen, 7: e september
Vår Fru Aparecida, 12 oktober
Alla själars dag, 2. november
Republikens dag, 15:e november
Juldagen, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

På de mera avsides liggande platserna är camping oftast en utmärkt lösning. Även, när man färdas i en av Brasiliens många nationalparker, är en övernattning i tält en hit. I städerna måste man vara förberedd på, att campingplatserna, ifall det överhuvudtaget finns någon, ligger långt ifrån centrum.

Hotell

Ett hotell i Brasilien kan vara allt, från ett rum med en säng och ett handfat till en lyxsvit med utsikt över Rio. I lågsäsongen kan det löna sig att pruta, till och med på de dyra hotellen. Det är inte ovanligt att gå ner 25-30 procent i priset. På vissa ställen läggs det till 10 procent på notan för service.

Bed og breakfast eller pensionat

De flesta resande i Brasilien bor på pousada. Det är ett mindre guesthouse, ofta ett familjeföretag, som erbjuder övernattning och frukost. Även här kan det löna sig att pruta, när det är lågsäsong.

Vandrarhem

Det dyker upp fler och fler vandrarhem i Brasilien. Särskilt i storstäderna är det en bra och billig lösning.

Övrig övernattning

Motell i Brasilien är inte som i resten av världen. Rummen hyrs oftast ut per timme, till par som vill ha några timmar på tu man hand. Flera av rummen har en ganska fantastisk inredning, med marmorbadrum och en liten swimmingpool. De ligger med jämna mellanrum längs landsvägarna, men de är alltså inte till för att övernatta i.

Om man stannar över en längre period, kan det vara lönsamt att hyra en lägenhet eller ett hus. Särskilt om man er flera personer. I storstäderna kan turistkontoret hänvisa till uthyrningsställen och på mindre orter, kan lokalbefolkningen vara väldigt hjälpsamma med att berätta vem man skall gå till.

Lokal transport

Flyg

Inrikesflyget i Brasilien flyger ofta lite underliga rutter, innan de når deras destination. Oftast landar de på varenda liten flygplats som passeras. Flygning är inte billigt, men ofta är det en nödvändighet i ett så stort land. Ett såkallat airpass kan få ner kostnaderna en aning.

Buss

Busstrafiken i Brasilien tas omhand av privata företag och är av verkligt bra kvalitet. Det finns bussar till envar destination. Vissa bussföretag är billigare än andra, så det lönar sig att ta en runda på bussterminalen, innan du köper din biljett.

Tåg

Det finns några enstaka passagerartågrutter kvar i Brasilien. De är rätt så opålitliga, men ganska intressanta. Rutten från Curitiba till Paranagnua har till exempel fantastiska landskapsvyer att erbjuda.

Taxi

I de större städerna kör taxibilarna mestadels efter taxameter. I vissa städer visar taxametret ett antal enheter, och priserna läses av på tabeller. Se till att tabellerna är up to date, och acceptera inte fotokopior. Många taxibilar har inte taxameter. I ett sådant tillfälle bör man alltid bestämma ett pris med chauffören, innan man åker. Om du skall åka ensam och utan bagage, är motorcykeltaxi ett billigt och snabbt alternativ.

Biluthyrning

Det är dyrt att hyra bil i Brasilien, och det är inte alla körkort som gäller i Brasilien.

Båt eller färja

En hängmatta på en flodpråm, som sniglar sig upp för Amazonasdjungelns floder, är fortfarande ett dragplåster för äventyrslystna Brasilienresenärer. Billigt och spännande, men inte vidare lyxigt. Det går även båtar till många av de vackra små öarna längs kusten.

Särskilda förhållanden

Var uppmärksam på att vissa vaccinationer krävs och tillråds när man reser till Brasilien. Kom ihåg att diskutera detta i god tid innan avresan med din läkare.
Brasilien är i statistikerna ett land med hög kriminalitet. Men visst kan man resa i landet om man använder sitt sunda förnuft i stället för att uppsöka problem. En stor del av våldet i statistikerna är en del utav knarkmiljön, som finns i de större städerna. Polisen är inte överseende när det gäller droger, så försvinn så snabbt som möjligt, om du blir stoppad av en knarklangare.

Har du velat resa till Brasilien?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Charter (flyg+hotell)
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden