Bergslandskap med snötäckta toppar, en sjö i förgrunden, och spridda byggnader under en molnig himmel.

Resguide till Chile

Fakta


  • Republica de Chile

  • Santiago (5.000.000)

  • 756.626 km²

  • Spanska

  • Romersk katolsk

  • 14.419.000 (1996)

  • Republik

  • På grund av Chiles långa form, finns alla sorters landskap i landet. De höga Anderna, snötäckta vulkaner, massor av floder, djupa klyftor, ökenområden, is fjordar, glaciärer och vita sandstränder. Landet sträcker sig från den tropiska norden, med öken och vulkaner, till den arktiska söder, med sina glaciärer och isberg.

Reseförberedelse

Bästa restid

Chile kan besökas året runt på grund av dets varierande geografi. Om sommaren är kustlinjen och de många sjöområdena populära, medan bergen omkring Santiago har en dragningskraft på skidsportsintresserade om vinter. I den norra delen av landet med ökenområden kan det bli väldigt kallt om vintern, minus 20 grader, medan det om dagen är 25 grader plus.

Lokala förhållanden

Valuta

Peso (Ch$). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Chile, skall du ringa på följande nummer:
Polis (133)
Brandkår (132)

Dricks

På hotell och restauranger är det vanligt att ge 10 procent i dricks. Det är rätt så vanligt att ge taxichaufförer dricks, men det är inte påkrävt.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 08.00 i Chile.
När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 06.00 i Chile.
(De har sommartid, när vi har vintertid.)

Vikt och mått

I Chile använder man följande måttenheter:
Vikt: kilo
Längd: meter
Volym: liter

Fotografering

Det finns inga speciella regler för fotografering, men du bör vara försiktig med att fotografera militära anläggningar och religiösa byggnader.

Dricksvatten

Allt vatten som man har tänkt sig att dricka, borsta tänder i, eller göra istärningar av, skall kokas innan. Drick ej vatten direkt från kranen.

Elektricitet

I Chile använder man följande elkälla:
220V, 50 Hz

Uppförande

Det finns inga särskilda regler för uppförande.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 21.00 (måndag-fredag).
Affärer har öppet från 10.30 till 19.30 (måndag-fredag) och från 9.30 till 13.30 (lördag).
Offentliga kontor har öppet från 8.30 till 12.30 och från 14.00 till 18.00 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Chile är med sin långa kuststräcka känd för framstående fisk och skaldjur. Deras tillberedning av fisk och skaldjur hör till bland de bästa i världen. Som resande bör man nog försäkra sig om att maten koks väl innan man äter den, på grund av maginfektioner. En annan rätt, man bör stifta bekantskap med i Chile, är Lomo a lo pobre. Det är en enorm stekt biff med stekt ägg på och till det får man massor med pommes frites. Chile har många vinproducenter, som är kända för att göra verkligt framstående viner. Utöver vin dricks det mycket Pisco i Chile. Det är sprit, som de föredrar att blanda upp med cola. Den kan vara lite sur, men smakar lite som rom och cola.

Handikappade resenärer

Det finns inte bra faciliteter för handikappade i Chile. Det finns faktiskt aldrig hjälpmedel till förfogande, och de är ej vana vid att hjälpa handikappade.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1:a januari
Arbetarnas internationella dag, 1:a maj
Slaget vid Iquique, 21:a maj
St. Peter och Poul, 28:a juni
Virging Mary, 15:a augusti
Nationaldagen, 6:a september
Oavhängighetsdagen, 18:a september
Army day, 19:a september
Dia de la Raza, 12:a oktober
Alla helgona dag, 1:a november
Bebudelsesdagen, 8:a december
Juldagen, 25:a december
Nyårsdagen, 31:a december
Reconciliation day, första måndagen i september

Övernattning / Hotell

Hotell

Fler och fler hotell dyker upp i Chile. Landet är så småningom vältäckt, och man kan hitta hotell från fem till två stjärnor nästan överallt.

Bed og breakfast eller pensionat

Guesthouses finns primärt omkring the Lake District, särskilt om sommaren erbjuder många familjer billiga rum med kök och tvättfaciliteter.

Vandrarhem

Vandrarhem/hostels finns primär i Chiles större städer. Här hittar man en något så när standard till ett rimligt pris. Eftersom det med tiden finns fler och fler vandrarhem i Chile, börjar de dyka upp även på mindre orter.

Lokal transport

Flyg

Det finns goda möjligheter för att flyga inrikes i Chile, till och med för ett rimligt pris. Det flygs till alla större städer i landet, och på grund av långa distanser kan det vara ett bra sätt att komma runt på.

Buss

Bussnätet täcker största delen av landet och de går till alla större städer. Bussarna framstår som nya och är väldigt bekväma. Priserna är relativt låga och det blir vanligtvis en väldigt behaglig tur.

Tåg

Det kör tåg mellan alla större städer i landet. Man kan resa för väldigt billiga pengar i ekonomiklass, men det innebär dåliga säten. Man kan få salong plats, som är bekvämare. Tågnätet har försummats de senaste 20-30 åren, och man bör nog räkna med dålig standard och förseningar.

Taxi

Det kör taxibilar i alla städer, av en viss storlek. Det är lätt att hyra taxi på gatan, men man kan även ringa och beställa en taxi. Det är en bra idé att handla om priset, innan man påbörjar sin resa.

Biluthyrning

Man kan hyra bilar i alla större städer i Chile. Resenärer bör vara uppmärksamma på, att det inte är överallt, som man kan hyra bil utan chaufför.

Båt eller färja

Det går färjor från fastlandet till många utav öarna utanför Chiles kust, bland annat till Easter Island och Robinson Crusoe Island. Man bör vara uppmärksam på, att båtarna inte går ofta, och man kan inte alltid lita på tidtabellen. Kolla upp detaljerna i den lokala turistbyrån.

Reseerbjudanden