Lyxigt semesterort med simbassäng omgiven av palmträd och solstolar under parasoller.

Resguide till Fiji

Fakta


  • Viti

  • Suva

  • 18.270 km2

  • Engelska

  • Kristendom. Ytterligare finns det en del hinduer och en mindre grupp muslimer.

  • 832.494 (2000)

  • Republik

  • Fiji fördelar sig på 322 öar i det sydliga Stilla havet öster om Australien. Många av de små atollerna och korallöarna är obebodda. De största öarna domineras av utsläckta vulkaner, som reser sig skarpt från havsytan. Öarna är frodiga och gröna, vattnade av de många bäckar, åar och vattenfall som sprudlar genom den bergsfyllda terrängen.

Reseförberedelse

Bästa restid

Det tropiska klimatet gör, att temperaturerna är höga hela året runt. Regntiden sträcker sig från december till april.

Reselitteratur

Lonely Planet Fiji
Lonely Planet Diving and Snorkelling Fiji

Lokala förhållanden

Valuta

Fiji-dollar, 1 dollar = 100 cents. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I Lautoka, Nadi och Suva finns det internetcaféer, men annars är landet inte speciellt bra uppkopplat. En del av de största hotellen erbjuder också tillgång till internet.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla första hjälp på Fiji, skall man ringa på följande nummer:
Polis, ambulans och brandkår (000).

Dricks

Man förväntar inte dricks på andra ställen än i de mest turistspäckade områdena, var västliga manèer håller på att inhämta befolkningen. På de allra flesta ställen anses det att vara ohövligt och nedlåtande att ge dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 22.00 på Fiji.

Vikt och mått

På Fiji använder man följande måttenheter:
Vikt: kilo
Temperatur: celsius
Avstånd: kilometer
Rymd: liter

Fotografering

I alla de mindre bysamhällen är det hövligast att fråga en av invånarna, om de vill följa med på fototuren så att man undgår att förnärma någon. Generellt sett är det alltid viktigt att fråga om lov innan man börjar fotografera lokalbefolkningen.

Dricksvatten

Vattnet är mycket klorrikt på Fiji, vilket i sig själv inte är farligt, men omtåliga magar kan vara överkänsliga för den behandligen. Därför rekomenderas det att hålla sig till vatten på flaska, i varje fall den första tiden. I de små ösamhällena skall man vara försiktig med att dricka vattnet. Det skall helst kokas om man vill vara säker på att det inte skall slå magen ur kurs.

Elektricitet

På Fiji använder man sig av följande strömkälla:
240 V AC, 50 Hz

Uppförande

I de små landsbyarna ute i ösamhällena förväntas det, att turister inte bara kommer rusande. Turistkontoret på Fiji rekommenderar att man väntar i utkanten av landsbyn tills man blir kontaktad av en av ställets invånare, som kan fråga i vilket ärende man besöker staden. Så blir man visad in till landsbyns överhuvud, som värderar om man är värdig ett uppehälle i staden. Om man blir accepterad, anvisar han en värd, som man kan bo hos. Gästfriheten bör belönas med en gåva till värden och en betalning för kost och logi. Besöknade bör klä sig ordentligt och tala med dämpade röster. Det är viktigt att inte prisa andras ägodelar för mycket, för de lokala kommer att känna sig pressade till att ge det till den, som beundrar det så mycket.

Öppettider

Bankerna har öppet från 9.00 till 15.00 (måndag-torsdag) och från 9.30 till 16.00 (fredag).
Butiker har öppet från 8.00 till 17.00 (måndag-fredag) och från 8.00 till 13.00 (lördag). Endel butiker håller stängt onsdag eftermiddag.

Mat och dryck

Det goda fiskeförhållanden har sitt sin prägel på det lokala köket, men detta är också anmärkningsvärt rikt på exotiska frukter och grönsaker. Det mesta tillreds med massor av kryddor, kokosmjölk och det lokala ölet Cartton dricks till, Nationaldrycken kava framställs av roten från en pepparart, och den njuts för att markera speciella festigheter.

Handikappade resenärer

Fiji-öarna är fört det mesta mycket spartanska samhällen, och det är inte lätt att vara beroende av rullstoö eller liknande, när man kommer hit. Vissa av de väletablerade resorts har faciliteter, men det är inte normen. Huvudregeln är alltid att kontakta de ställen som man åker till, för att vara säker på de är överkomliga.

Helgdagar

Helgdagar
Nyårsdagen, 1 januari
National ungdomsdag, 7 mars
Profetens födelsedag, 17 juli
Grundlagsdagen, 28 juli
Diwali, 31 oktober
Juldagen, 25 december

Flyttbara helgdagar
Långfredag, mars eller april
Annandag påsk, mars eller april
Ratu Sir Lala Sukuma Dag, slutet av maj
Hennes majestät Drottningens födelsedag, andra lördagen i juni

En del av helgdagarna på Fiji öarna fastläggs av regeringen från år till år. Därför är det klokt att konsultera en lokal kalender för att vara säker på att datumarna är korrekta

Övernattning / Hotell

Camping

Det är olagligt att campa utan tillstånd, men det finns vissa platser var det är möjligt att ligga i tält eller kasta en sovsäck på marken. Det kan bland annat göras i Ovalu, vid Siatoka, på Kadavu och Taveuni.

Hotell

Hotellen indelas i tre kategorier markerat med stjärnor. Det finns en del lyxhotell i förbindelse med stränderna, men det finns också massor av möjligheter att bo helt billigt på små hotell runt omkring på öarna.

Bed og breakfast eller pensionat

De lokala gästhusen kallas Budgetels och är billiga, rena och behagliga.

Vandrarhem

Det finns ett enstaka vandrarhem i Suva, men det finns många billiga sovsalsarrangemang runt omkring på öarna.

Lokal transport

Flyg

Air Fiji, Air Pacific och Sunflower Air flyger mellan de största av öarna. Det är möjligt att få en Discover Fiji-biljett hos Air Fiji, var man kan resa obegränsat mellan öarna i 30 dagar.

Buss

De största av öarna har bussförbindelser mellan städerna i upplandet. Det kan vara ett blandat nöje att åka i bussarna, vilka ofta är i dåligt skick, bullrande och utan fönster. Det finns lyxbussar med aircondition, som åker mellan de största städerna på huvudön, men här finns det en mycket liten chans för att möta de lokala.

Tåg

På Viti Levu finns det ett gammalt tåg, som förr användes till att frakta sockerrör, och som nu är ombyggt till passagerartåg. Det kör från Coral Coast till Natadola Beach.

Taxi

Taxina är mycket billiga, och det går att betala sig till att inte själv behöva köra långa resor. Det kör taxin i städerna, och ett speciellt system gör att det bara är tillåtet för chaufförerna att kräva fullt pris på vägen ut. Om man finner en taxi, som är på väg hem, skall man bara betala en bråkdel av taxan. Till gengäld kan man riskera att den är fullproppad med människor för att kompensera för den låga taxan.

Biluthyrning

Det är möjligt att hyra bilar många ställen på öarna, och de flesta hotell har biluthyrningsservice, men fordonen kan vara av varierande standard. Det rekommnderas att man tar en provtur, innan man säger ja till för mycket.

Båt eller färja

Transport med båt mellan öarna är rätt så essentiellt i detta område, men det kan också vara en något förvirrande affär. Det finns färjor mellan de flesta av de större öarna, bland annat mellan Suva och Labasa och till Ovalau och Koro Island. En del av transporten försiggår med fraktbåtar till de yttre destinationerna i öriket. Dessutom finns det möjlighet för att hyra båtar i flera storlekar, så att man själv är herre över, vilka delar av öparadiset man vill till.

Särskilda förhållanden

En statskupp i Fiji sommaren 2000 har lett till en del oroligheter, speciellt i huvudstaden Suva. Turister råds till att utvisa stor försiktighet och till att bli i de större turistområdena. Det rekommenderas från det danska utrikesministeriet, att man kontaktar de lokala myndigheterna för att höra nytt om situationen. Djungelturer kan inte rekommenderas, eftersom man säger att upprorsmakare gömmer sig där ute. Det är utegångsförbud mellan 22.00 och 05.00 i Suva och de större städerna.

Reseerbjudanden