En kvinna med en stråhatt står inför ett turkost hav och en klar himmel.

Sevärdheter Filippinerna

Filippinerna

Den dolda dalen

I Alaminos, på botten av en 90 m djup krater, ligger Hidden Valley, som är en rad källor rika på mineraler. Där finns dammar av varierande temperatur här i den vilda regnskogen. Ett vackert vattenfall ligger i närheten.

Luneta Park

I den vackra gröna Luneta Park finns en skulptur, rest till ära av en filippinsk intellektuell från artonhundratalet, som var nationalhjälte. Rullskridskolöpare, lekande barn och tai chi-utövare utför var sitt görande mellan springvatten och blommer i ett av storstadens andhål.

Malacanang Palatset

Här uppbevarede Imelda Marcos sin enorma samling av skor, när hon och Ferdinand Marcos bodde där. Namnet kommer från det filippinska ”may lakan diyan”, som betyder ”här bor en adelsman”. Numera finns här en historisk och kulturel utställning, som ger inblick i familien Marcos’ extravaganta livsstil.

Mindoro ön

Det finns fantastiska möjligheter för att dyka vid korallreven utanför Mindoro Island. Ön är känd för sin vackra natur, sina fantastiska vita sandstränder och otroligt vänliga invånare. Stränderna anses att vara Filippinernas bästa.

National Museet

På detta museum i Manila är utställt en del konst gjord av det filippinska folket. Dessutom finns det utställningar om den filippinska kulturarven och om den fantastiska naturen, där bland annat några av de mer än 9000 växtarter på ön beskrivs.

Samar ön

Filippinernas tredjestörsta ö ligger i den sydöstliga delen av landet. Förutom sina fantastiska stränder kan ön erbjuda besök i spännande grottor, uppehåll i Sohoton National Park eller vid de varma källorna. Blanca Aurora vattenfallet, som betyder den vita gryningen, är värd ett besök.

Staden Vigan

På det norra Luzon ligger staden Vigan, som är en lämning från de spanska conquistadorerna. Fantastiska kolonibygnader skapar en atmosfär, som var man i Spanien på 1600-talet. Dessutom finns många spännande museer i staden.

Luzon

Banaue området

På Luzons avlägsna norra trakt ligger Cordillera Mountains i ett frodigt grönt område. För 2000 år sedan högg Ifagaos-folket ut terasser till odling av ris, och avsatserna tornar upp sig i över 1500 meters höjd. Om risåkrarna placerades på en rad vid sidan om varandra, ville de kunna nå halvvägs runt jorden. Synen är helt fantastisk, och trakten figurerar på UNESCO’s världsarvlista.

Pinatubo vulkanen

Denna vulkan var i utbrott så sent som 1991, då den amerikanska basen i området täcktes av aska, och då det mycket våldsamma naturfenomenet efterlämnade ett fantastisk lavalandskap, som det numera är möjligt att utforska.

Manila

Manila Cathedral

Sex olika katedraler är byggt på detta ställe. Den första restes i 1571 och var gjord av den filippinska palmsorten ”nipa”. Sedan dess har naturkatastrofer, bränder och Andra Världskriget förstört de 5 andra. Den nuvarande katedralen ligger på Plaza Roma, som har en vänskapsplats i Rom i form av Piazzale Manila.

Ruinerna av Fort Santiago

De spanska koloniherrarna tog 149 år på sig att bygga detta fort, som sedan blev kolonimagtens huvudsäte. Nu finns det möjlighet att gå mellan de bevarade ruinerna, att besöka minnesmuseet för nationalhjälten José Rizal eller att se på teaterföreställninger i ruinerna.

Stadens gamla centrum Intramuros

Förr i tiden låg stadens centrum innanför bymurarna, och det är kärnan i det gamla Manila, som man ser här i dag. Murarna bygdes av spanjorerna på början av 1500-talet, och delar av dem är fortfarande intakta. Innanför murarna ligger gamla hus i spansk stil från kolonitiden, parker, platser och kyrkor.

Mindanau

Davao Museum

På museet i Mindanaos huvudstad Davao kan man hitta många utställningar om de olika folkslagen i området. Festklädsel, vapen, instrument och andra viktiga redskaper från de olika folkslagen utställes här.

Sebu sjön

I de sydliga Tiruray Highlands ligger en sjö på 300 meters höjd. I området ligger småsamhällen, där det lokala folket, T’bolierna, bor. Den lokala marknaden är mycket livlig, och här säljs hantverk från trakten, som blandt annat är känd för sina vackra vävda tyger.

Ön Island Garden of Samal

Denna ö har vunnit Kalakbaypriset som årets turistdestination på grund av sina vackra stränder, goda ställen att dyka och sin fantastiska natur. Ön, som ligger bara 5 minuter seglats från Davao, har också ett stort spelcasino, och här ligger också Mindanaos största kongresscenter.

Visayas

Bohol ön

I det centrala Visayas, inte långt från Cebu, ligger Bohol Island, som hyser hundratals kalkstenskullar. Trakten kallas Chocolate Hills, då de nära 30 meter höga stenarna täcks av tunnt gräs, som bliver brunt i sommarvärmen, så det liknar stora stycken choklad.

Boracay ön

Ön är bara 7 kilometer lång och en kilometer bred på det smalaste stället. Olika reseguider har genom många år ansett stränderna för att vara världens bästa, och de mer än 300 övernattningsställen från campingplatser till superlyx ser till, att det finns plats för alla de turisterna, som ett sådant omnämnande medför.

Cebu ön

Cebu är den mset befolkade av alla de filippinska öarna, och Cebu City är landets andrastörsta stad. Här är mycket att se, bland annat Magellan’s Cross, som är ett träkors, som Magellan lämnade kvar på ön för mer än 450 år sedan. Här ligger också Fort San Pedro bygd 1565, som är det minsta och älsta fortet i landet.

Boka dina sevärdheter här