En kvinna med en stråhatt står inför ett turkost hav och en klar himmel.

Resguide till Filippinerna

Fakta


  • Republika ng Pilipinas

  • Manila

  • 300.000 km2

  • Det officiella språket är engelska, men det mesta av befolkningen talar pilipino.

  • Romerskkatolsk

  • 81.159.644 (2000)

  • Republik

  • Mellan Taiwan och Borneo ligger Filippinerna. Landet utgörs av 7107 öar, av vilka bara de 2773 har namngivets. De flesta av de bebodda öarna är rika på berg, och 18 av landets 37 vulkaner är fortfarande i aktivitet. Yviga gröna trakter prytt med vattenfall och tropiska växter gör det filippinska landskapet till en vacker upplevelse.

Reseförberedelse

Bästa restid

Det tropiska klimatet gör, att det aldrig blir kallt på Filippinerna. Från juni till och med september är det regntid, och det är också i den perioden, att de flesta tyfoner drabbar landet, vilket händer ungefär 15 gånger om året. Från oktober till februari är det förhållandevis kyligt och torrt, och från mars till maj är det mycket varmt och företrädesvist torrt.

Reselitteratur

Lonely Planet Philippines

Lokala förhållanden

Valuta

Filippinsk peso, 1 peso = 100 centavos. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internetcaféer i de flesta mellanstora städerna, och det finns bra möjligheter att koppla sig på internettet också utanför Manila.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp på Filippinerna skall du ringa fölgande nummer:
Polis (116)
Brandkår och ambulans (911 5061)

Dricks

Man betalar ungefär 10 procent i dricks. Om det redan är lagt på 10 procent på räkningen, bör man i alla fall lägga lite extra till tjänaren. På de flesta hotellen läggs i förväg på 15 procent.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 18.00 på Filippinerna.

Vikt och mått

På Filippinerna används fölgande måttenheter:
Vikt: kilo
Temperatur: celsius
Avstånd: kilometer
Rymdmått: liter

Fotografering

Filippinarna njuter att vara kamerans blickfång, och det finns många vackra motiv att välga på. Om bara man frågar först, finns det normalt mycket välvilja hos lokalbefolkningen.

Dricksvatten

Det är inte lämpligt att dricka vattnet från kranen på Filipinerna, om det inte har blivit kokt eller steriliserat innan. Det kan köpas vatten på flaska på de flesta ställen.

Elektricitet

På Filipinerna använder man fölgande strömstyrka:
220 V AC, 60 Hz, men det finns 110 V stick på de flesta hotellen.

Uppförande

Ögonkontakt under en längre tid mellan två män betraktas som en aggressiv gest. I de muslimska delarna av landet måste man täcka till sig.

Öppettider

Banker har öppet från 9.00 till 15.00 (måndag-fredag).
Affärer har öppet från 10.00 till 20.00 (måndag-lördag), en del stora livsmedelsaffärer och varuhus har också öppet söndag.

Mat och dryck

Ösamhället kan hämta en del av deras köks huvudbeståndsdelar i det kringliggande havet. Fisk och skaldjur i rå eller grillat form är en viktig del av den filippinska gastronomien. Vid festliga tillfällen steks griskulting, och annars finns det en spännande rätt med oxsvans i jordnötsås, som kallas kava-kava. Den filippinska rommen är mycket god.

Handikappade resenärer

Det är viktigt att fråga i förväg om det finns de faciliteter, man har användning för på hoteller, gästhus, båtar eller liknande.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. Januari
EDSA revolutionsdag, 22. Februari
Bataan-dag, 9. April
Oavhängighetsdagen, 12. Juni
Manila-dagen, 24. Juni
Nationalhjältedagen, 31. Augusti
Alla Helgonsdag, 1. November
Bonifacios Dag, 30. November
Juldagen, 25. December
Rizal-dagen, 30. December

Flyttbara helgdagar
Skärtorsdagen, mars eller april
Långfredagen, mars eller april
Påsksöndagen, mars eller april

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns några få ställen, där det är möjligt att campa på öarna. Bara en timme från Manila kan man sätta upp tält vid Taal Lake, men det är inte överallt, att man får lov att slå ner pluggarna. Man måste stanna innanför de avmärkta campingplatserna och aldrig sätta upp tält på privata tomter utan innan att be om lov.

Hotell

Hotellerna indelas av turistdepartementet i fyra kategorier: economy, standard, first class och deluxe.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns ”bed and breakfast” i landet i bland annat Coron och Puerto Galera, men de gästfria filippinarna brukar gärna hyra ut ett rum till en främmad i nöd.

Vandrarhem

Det finns en del vandrarhem på olika ställen på flera av öarna.

Lokal transport

Flyg

Philippine Airlines är det nationala flygbolaget, men det finns en del andra bolag, som alla tillvaratager inrikesflygningar i landet. Det avgår flyg från Manila till ungefär 50 destinationer ute på öarna.

Buss

Det kör bussar mellan städerna, men det är också möjligt att åka med de så kallade jeepneys. Det är deltaxi, som kan köra med ungefär 14 passagerare på en gång. Den allmäna transporten kör med någorlunda jämna mellanrum från tidig morgon till omkring midnatt.

Tåg

Det är bara på Luzon, som det finns järnväg. Det tar lång tid och det kostar ungefär lika mycket som att åka med bussen.

Taxi

Det finns bara taxi i städerna. Det är vigtigt att säkra sig, att taxametret fungerar, då man annars kan bli krävat på en mindre förmögenhet. Å andra sidan är det generellt billigt att åka med taxi på Filippinerna även på lite längre utflykter.

Biluthyrning

Det finns bilythyrning i Manila och en del andra större städer. Det är förhållandevis billigt att hyra en bil, och det är möjligt samtidigt att hyra en chaufför. Detta kan rekommenderas, speciellt om man har tänkt sig att åka inne i Manila, vilket kan vara en utmaning för personer, som inte är vana vid att köra bil i ett anarki.

Båt eller färja

De största hamnarna är förbundna med färjor. Det finns normalt möjlighet att resa på tre olika klasser. Man måste dock vara uppmärksam på, att det händer över 100 olyckor med färjorna mellan öarna om året, och många omkommer på vattnet. Om man tvivlar på kvaliteten av den båt, man har utsett sig, är det klokt att välga en annan eller hitta ett flygplan.

Reseerbjudanden