Sevärdheter Finland

Sevärdheter Finland

De Södra Sjöområdena

Aulanko Nationalpark

Vid staden Hämeenlinna (Tavastehus) ligger den stora Aulanko Nationalparken, som rymmer allt som en vandrande turist kan önska sig av stora skogar, idylliska sjöar och romantiska borgruiner. Området rymmer dessutom den spektakulära ”Björngrottan”, vars stenbjörnar uppfördes under 1800-talet av en excentrisk rikeman.

Finland

Aavasaksa-fjället

Besöker man Finland omkring midsommar bör man avlägga ett besök på Aavasaksa-fjället. Det 242 meter höga fjället ligger vid staden Ylitornio tätt på gränsen till Sverige och har i århundraden utgjort stommen för en ritual där folk på midsommaraftonen strömmar mot toppen för att se midnattssolen dansa.

Helsingfors

Helsingfors’ domkyrka

Helsingfors’ domkyrka är från 1852 och fungerar i dag som stadens symbol. Domkyrkan är fylld med pelare och kupoler och från sin plats i änden av en bred trappa, skådar den majestätiskt ut över staden.Kyrkan ligger på Senatstorget, som har flere byggnader och dessa är liksom kyrkan ritade av arkitekten C.A. Engel. Detta har givit platsen ett mycket genomfört och ganska enastående utseende.

Museet för modern konst

Helsingfors’ museum för modern konst ligger i ett nyuppfört hus, Kiasma, som har tilldragit sig stor uppmärksamhet sedan invigningen. Byggnaden är också en attraktion i sig själv och innanför visas finsk och internationell konst av hög klass.

Tempelkyrkan

Tempelkyrkan i Helsingfors är helt enastående och drar också till sig stor uppmärksamhet från stadens turister och detta är helt berättigat. Kyrkan är insprängd i en väldig klippa och de råa väggarna ger tillsammans med en stor kopparkupol kyrkorummet ett helt speciellt utseende.

Hämeenlinna

Staden Hämeenlinna

Staden Hämeenlinnas långa historia gör sig påmind genom stadens stora slott, arkeologiska utgrävningar och många museer och kyrkor. Stadens historia sträcker sig tillbaka till vikingatiden, men eftersom man har förmått följa med i tiden, är en tur genom Hämeenlinna som en tur genom tiden.

Kristinestad

Staden Kristinestad

Staden Kristinestad, som ligger ca 10 mil söder om Vaasa, är ett stycke finsk historia. Den överordentligt charmerande kuststaden rymmer en lång rad mycket gamla hus och spännande museer.

Lahti

Staden Lahti

Staden Lahtis är känd för sin utmärkta längdåkningsterräng. Staden har flera gånger varit värd för VM i längdåkning och det arrangeras också en stor internationell skidtävling varje år. Staden kan dessutom skryta med sina imponerande skidhoppbackar.

Lappland

Höglandet

Lapplands högland täcker området norr om Polcirkeln och innehåller höga fjäll, brusande älvar (med massor av fisk) och en stor naturpark. Området lämpar sig väl för skidsport på vintern, men på hösten, när myggen har försvunnit, utövar dessa öde vidder en magnetisk dragningskraft på vandringsentusiaster.

Naturområdet Kuusamo

Östra delen av Sydlappland utgörs av naturområdet Kuusamo. Området täcker omkring 6.000 km2, men är stort sett öde. Kuusamo-området täcks av snö varje vinter och därför ligger det en rad välbesökta vintersportställen med riktigt bra faciliteter i området. På sommaren är Kuusamo perfekt till vandringsturer och rafting på områdets många brusande älvar.

Staden Rovaniemi

Staden Rovaniemi fungerar som Lapplands huvudstad. Staden, som ligger på kanten av Polcirkeln, förstördes under andra världskriget, men återuppbyggdes av den berömda finska arkitekten Alvar Aalto.I Rovaniemi finns flera sevärdheter, bland annat Polcirkelstugan och Jultomtens verkstad, finnarna hävdar ju att Juletomten bor i Finland.

Oulu

Kunskapscentret Tietomaa

Oulu kan som center för teknologi brösta sig med det imponerande kunskapscentret Tietomaa där besökarna kan få inblick i olika vetenskapers förundransvärda och många gånger oöverskådliga värld.

Ön Hailuoto

Ön Hailuoto som ligger ett stycke utanför Oulu i Bottenviken är en fascinerande ö, om man önskar få en inblick i Finlands urgamla fiskeritradition. Ön har dessutom utmärkta stränder med goda möjligheter för ett raskt dopp.

Ön Turkansaari

Ön Turkansaari i Ule älv rymmer ett fascinerande friluftsmuseum med en massa gamla finska trähus och gårdar.

Saimaa området

Punkaharju-åsen

Vid Punkaharju, som i stort sett ligger på gränsen till Ryssland, börjar Punkaharju-åsen. Åsen är ett fantastiskt naturområde, som formades under istiden. Åsen fungerar i dag som nationalpark och utgör en perfekt ram omkring en god vandringstur.

Staden Savonlinna

Staden Savonlinna har vuxit upp på en lång rad av Saimaa-systemets öar och holmar.I staden finns en fantastisk borg, som hör till Nordens bäst bevarade och så är Savonlinna känt för Savonlinna Opera Festival, som varje sommar lockar både turister och områdets egna befolkning till staden.

Saaima-kanalen

Den 43 kilometer långa Saaima-kanalen förbinder detta stora sjöområde med Finska viken.På kanalen far handelsfartyg och vanliga lustbåtar och många turister utnyttjar möjligheten att ta en båttur på kanalen, som var stängd under stora delar av det kalla kriget. Saimaa-kanalen går genom ryskt territorium varför man skall ansöka om tillåtelse till att fara på kanalen, liksom pass också är nödvändigt.

Seinäjoki

Alvar Aaltos vackra teater

Inne i landet ett stycke öster om Vasa ligger staden Seinäjoki, vars stolthet är en fantastisk teaterbyggnad som är ritad av den världsberömda finska arkitekten Alvar Aalto. Teatern är värd ett besök både för skådespelet och byggnadens skull.

Tampere

Hämeensilta-bron

Från Tamperes Hämeensilta-bro, som går över stadens vattenfall, är det en imponerande utsikt till stadens gamla industrikvarter. Många av de gamla fabriksbyggnaderna har i dag byggts om till bostäder och kulturhus, men från bron kan man bilda sig en uppfattning om hur den gamla industristaden såg ut förr i tiden.

Kalevakyrkan

Tamperes så kallade Kalevakyrka är en imponerande modern kyrkobyggnad. Kyrkan uppfördes i slutet av 1960-talet och kombinerar modern finsk arkitektur (kyrkan kan med lite god vilja liknas vid en gigantisk Aalto-vas) och klassisk katedralkonst. Från toppen av katedralen har man en ofattligt god utsikt.

Mumindalen Museum

Mumindalen är ett unikt museum. Samlingen bygger på författaren/bildkonstnären Tove Janssons muminproduktion; muminböcker, sagoillustrationer och tredimensionella tablåer.

Vasa

Ruinerna från gamla Vaasa

Ursprungligen låg Vaasa ett par kilometer längre in i landet än vad den gör i dag, men efter att en våldsam brand i mitten av 1800-talet hade totalförstört staden, återuppbyggde man den igen tätt på havet. Det är en fascinerande upplevelse att besöka det gamla nedbrunna stadsområdet där det bara en liten kyrka står oskadd. Hela området är fullt av ruiner.

Åbo

Slottet i Turku

Slottet i Turku grundlades på 1200-talet och har byggts om riktigt många gånger genom tiderna. Slottet blev svårt skadat under andra världskriget, men är i dag restaurerat och vackert. På slottet uppförs ofta konserter.

Turkus 1300-talsdomkyrka

Domkyrkan i Turku kan dateras till år 1300, men den har byggts på flera gånger. Kyrkan är krönt av ett 92 meter högt torn. I kyrkan ryms ett museum med bland annat en 600 år gammal nattvardskalk. På det hela taget utstrålar den gamla byggnaden historia genom alla sina många sprickor.

Turkus levande stadsmuseum

När man under uppförandet av ett nytt museum i Turku stötte på en rad osedvanligt välbevarade rester av medeltidshus och -gator, beslutade man sig för att göra hela detta stadsområde till ett utomhusmuseum. Museet fick namnet Aboa vetus – Ars nova. Förutom den moderna konst som bygget egentligen skulle ge plats till och som nu kan ses i en byggnad i området, kan man också då och då följa riktiga utgrävningar på platsen.

Ålandöarna

Ålands sköna natur

På Åland finns det bara en riktig sevärdhet och det är naturen. Det spelar ingen roll hur väl man talar om öarnas små charmerande samhällen, slott, ruiner och kyrkor eftersom det alltså är naturen, som är öarnas absolut största tillgång. Här finns klippor, blomsterängar, stränder, åkrar och så vattnet naturligtvis. Vattnet som omringar De 6000 Öarnas Land, som lanskapet också kallas.

Charter (flyg+hotell)
Från 3 275:-
Flygbiljetter t/r
Från 3 562:-
Priserna är givna per person

Hitta resan till Finland här

Hitta inspiration till Finland här

Boka dina sevärdheter här