Ett vinterlandskap på natten med norrsken som lyser i gröna och gula nyanser över snötäckta träd.

Resguide till Finland

Fakta


  • Suomi / Finland

  • Helsingfors (532.053)

  • 338.000 km2

  • Finska, men även svenska är officiellt språk.

  • Evangelisk-luthersk och Ortodox

  • 5.000.000

  • Republik

  • Finland kallas ibland de 1000 sjöarnas land och 33.522 km2 av landets areal är också täckt av sammanlagt 187.888 sjöar . Landets inre är fullt av fjäll och skogar, men östra Finland består av fruktbara slätter. Även om landet är mycket stort, uppgår befolkningen till endast fem millioner människor.

Reseförberedelse

Bästa restid

Finland visar sina bästa sidor under de varma sommarmånaderna fram till september, men skall man till Lappland, bör man emellertid vänta tills myggsvärmarna har försvunnit, dvs omkring september.
Skall man utöva vintersport i Finland, bör man resa mellan januari och mars, medan skidsport i Lappland på grund av solens frånvaro först kan rekommenderas när säsongen slutar i södra delen av landet.
Om sommaren är solen stort sett konstant på himlen, medan vinterhalvåret är mycket mörkt. Under denna årstid kan man emellertid se norrsken.

Reselitteratur

Lonely Planet Finland

Lokala förhållanden

Valuta

Euro Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internetcaféer i alla större städer i landet.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Finland skall man ringa följande nummer:
Polis, ambulans och brandväsen (112).

Dricks

Generellt förväntas det inte att man ger dricks i Finland, men det är okej att avrunda uppåt på notan för att belöna god service på t ex en restaurang.

Tidszon

När klockan är 12:00 i Sverige, är den 13:00 i Finland.

Vikt och mått

I Finland använder man följande vikt- och måttenheter:
Längd: meter
Vikt: kilo

Fotografering

Uppvisa vanlig hövlighet och fråga alltid innan fotografering.

Dricksvatten

Man kan lugnt dricka kranvatten i Finland.

Elektricitet

I Finland använder man följande strömkälla:
230V AC, 50 Hz.

Uppförande

Med vanlig hövlighet och respekt för lokalbefolkningen kan man komma långt i Finland.

Öppettider

Bankerna håller öppet från 9:00 till 16:15 (måndag-fredag).
Butikerna håller öppet från 9:00 till 17:00 (måndag-fredag) och från 9:00 till 14:00 (lördag).
Livsmedelsaffärerna håller dessutom ofta öppet till klockan 20.

Mat och dryck

Ren och älg hör till de finska nationalrätterna och detta serveras året om i stort sett överallt. Utöver detta är sötvattensfisk från Finlands otaliga sjöar ett mycket utbrett fenomen på landets menyer.
Av drycker kan man nämna det finska ölet samt landets många olika likörer och vodkasorter.

Helgdagar

Nyårsdagen, den 1 januari
Trettondagen, den 6 januari
Arbetarnas dag, den 1 maj
Självständighetsdagen, den 6 december
Jul, den 25 och den 26 december.

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns nästan 400 campingplatser i Finland och de håller vanligtvis riktigt bra standard. Platserna ligger oftast i närheten av vatten, väg eller stad och håller öppet från omkring maj till september, i norra Finland är säsongen dock lite kortare. Den finska campingorganisationen kan kontaktas på: mailto: camping@matka.pp.fi
Önskar man att övernatta för sig själv kan man göra det efter svenskt mönster eftersom allemansrätten också gäller i Finland och den ger en bland annat rätt till att slå upp ett tält var man vill, så länge man inte stör människor eller natur.

Hotell

Finlands hotell delas in i tre priskategorier och de dyraste finns i Helsingfors och i Lappland. Många av de finska hotellen har bastu och ofta även swimmingpool. I sommarhalvåret görs flera studenthem om till hotell.

Bed og breakfast eller pensionat

Det finns en del privata Bed and Breakfast över hela Finland. Barn under fyra år bor gratis, medan barn upp till 11 år betalar halvt pris.
Rummen kan vara i privata hus eller i små stugor.

Vandrarhem

Finska vandrarhem klassificeras från en till fyra stjärnor och på flera ställen kan man genom sitt vandrarhem hyra både cyklar och kanoter.

Övrig övernattning

Bondgårdssemester är ett utbrett fenomen i Finland och upplysningar om detta kan man få genom sin turistbyrå. Ungdomshostels finns också i Finland, men de flesta håller bara öppet under sommarhalvåret eftersom de ofta används som skolor eller studenthem utanför säsongen.

Lokal transport

Flyg

Det finns 23 flygplatser runt om i Finland och flygbolaget Finnair knyter ihop stort sett hela landet med en lång rad inrikeslinjer.

Buss

I stort sett hela Finland är förbundet med busslinjer och det finns rabatter för studerande och pensionärer. Kontakta turistbyrån för att få tidtabell och rabattinformation.

Tåg

I Finland har man ett riktigt bra järnvägsnät som dessutom också är förhållandevis billigt. På flera linjer har det satts in höghastighetståg. Barn under sex år reser gratis, medan barn upp till 16 år reser för halva priset.

Taxi

Man kan få tag på en taxi i de flesta finska städer. Man betalar inte dricks till chauffören, men priserna stiger under kvälls- och nattimmarna samt under helgen.

Biluthyrning

Man kan hyra bil i de flesta av Finlands större städer. Man skall ha haft körkort i ett år för att få lov till att köra hyrbil.

Har du velat resa till Finland?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden