Resguide till Israel

Resguide till Israel

Fakta


  • Medinat Israel

  • Jerusalem

  • 28.000 km2

  • Hebreiska och arabiska

  • Judendom och Islam

  • 6.030.000 inklusive Gaza och Västbanken (2000)

  • Republik

  • Israel är till areal jämnstort med Belgien, men bjuder på det mest otrolige landskap. Den södra delen av landet är på grund av Negevöknen hackigt och ofruktbart. Norr om Jerusalem är klimatet subtropiskt och landskapet ganska plant, grönt, men lätt bränt. Den norra delen av landet är däremot ovanligt vacker med höga och inte minst frodiga berg. Särskilt Golanhöjderna utmärker sig i det avseendet.

Reseförberedelse

Bästa restid

Värmen ligger som ett täcke över Israel hela sommaren. I Tel Aviv är den fuktig, i Eliat är den torr som en bakugn, medan den i Jerusalem och i de norra delarna av landet är mer europeisk, när det gäller fuktighet. Men temperaturerna ligger likväl på den mycket ljumma sidan om 30. Från november till mars faller det mellan 80 och 150 millimeter regn per månad. I gengäld faller temperaturen till mellan 10 och 15 grader. Israel är därför som mest behagligt under hösten och våren.

Lokala förhållanden

Valuta

Shekel (NIS). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internetcaféer över hela Israel, men särskilt i de större städerna. De sätter inte ut stora skyltar på gatan för att göra reklam för sig, så fråga dig fram.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Israel skall man ringa följande nummer:
Ambulans: (101)
Polis: (100)

Dricks

Medan resten av världen är på väg bort från drickssystemet, har Israel just börjat. Det märks tydligast på restauranter, där betjäningen oblygt kan skriva ”service NOT inluded” nederst på räkningen. Taxichaufförerna har insett att man inte kommer någon vart med den slags valfrihet för kunden. Chaufförerna beräknar därför vanligtvis rikligt med dricks åt sig själva, när priset avtalas för en taxiresa. Därför bör man som huvudregel aldrig betala mer är 20 NIS för att bli körd någonstans innanför Jerusalem.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 13.00 i Israel.

Vikt och mått

Man använder sig av följande vikt- och måttenheter i Israel:
Längd: meter
Vikt: kilo
På vissa ställen kan man se miles eller pound användas, men det är oftast ackompangerat av måttet i meter eller kilo.

Fotografering

Man får mer är gärna ta bilder runt om i Israel. Man skall dock respektera skyltar vid religiösa platser, och detsamma gäller för folk som är i färd med att be, eller är iförda religiösa dräkter. Det är heller inte någon god idé att ta allt för många närbilder av militära uppställningar.

Dricksvatten

Vattnet kan i de flesta städer drickas direkt från kranen. Men det smakar inte alltid så gott och för säkerhets skull kan man lika gärna köpa de billiga vattenflaskor, som finns till salu överallt. Så kan man också med säkerhet undgå dålig mage.

Elektricitet

I Israel använder man följande strömkällor:
220 volt, AC/ 50 Hz.

Öppettider

Butiker har öppet från 8.00/9.00 till 13.00 och från 16.00 till 19.00 (söndag-torsdag) och 8.00/9.00 till 14.00 (fredag).
Banker har öppet från 8.00/9.00 till 12.30 (söndag-fredag) och ytterligare från 16.00 till 18.00 (söndag, tisdag och torsdag).

Mat och dryck

Israelisk matkultur är en underlig sak och i stort sett obefintlig. Landet har existerat i lite mer än 50 år och matkulturen bär därför prägel av de traditioner och kulturer invandrarna har tagit med sig hemmifrån. Därför kan man finna resturanter från alla tänkbara land med menyer inspirerade av regionen och andra invandrare. Det är ett för stort projekt att framhäva några rätter framför andra, men ingen bör dock lämna Israel utan att ha smakat pitabröd med falafel eller schawarma från en av de små butikerna med blinkande neonrör och en mängd plastskålar med grönsaker och dressingar.

Handikappade resenärer

De allra flesta sevärdigheter och de flesta hotell har ramper och handikapptoaletter förberedda på att ta emot handikappade gäster. I vissa särskilt arabiskt dominerade områden är förhållandena mindre goda. Fråga på hotellet eller ring i förväg, innan du beger dig av i den riktningen.

Helgdagar

Både judar, muslimer och kristna har en mängd helgdagar, som firas eller respekteras i större eller mindre grad. Förändringar i butikers och sevärdigheters öppettider beror därför fullständigt på vilken del av andet man befinner sig i. Generellt kan man dock säga at de judiska helgdagarna trots allt har störst betydelse för resenärer, då de flesta butiker och sevärdigheter drivs av judar. Men det betyder också att man som regel kan ha tur och finna en arabisk butik, som har öppet, om man har glömt att köpa in varor innan en helgdag.

Övernattning / Hotell

Camping

Campingplatser är ganska vanliga i Israel. Men prismässigt har de svårt att konkurrera med de många vandrarhemmen. Alternativ till campingplatser är stränderna vid och söder om Tel Aviv, Haifa och Eilat. På andra platser kan man komma i konflikt med myndigheterna, så fråga på förhand.

Hotell

Israel har ett enormt antal sängplatser på lyxhotell och nästan lika många amerikanska gäster, som gärna betalar ”amerikanska priser” för uppehället. Det finns också billigare hotell i de större städerna, men alternativet till de dyra hotellen är vanligtvis B&B, härbärgen eller hostels.

Bed og breakfast eller pensionat

De flesta kibbutzer har härbärgen med tillhörande faciliteter som pool eller strand och olika sportaktiviteter. Kibbutzerna ligger ofta i natursköna omgivningar och om man stannar över här får man samtidigt en god bild av livet på de världsberömda kibbutzerna.

Om man kontaktar den lokala turistinformationen kan man finna utmärkta B&B på många platser i Israel. Priserna är, liksom standarden, över lag goda. Man kan också finna B&B genom att se efter anslag på gator eller busstationer, eller genom att låta sig kontaktas av ”spejare” på samma platser. För att bli kontaktad är det en god idé och ta med sina väskor, så att man signalerar att man söker logi.

Vandrarhem

Det finns många vandrarhem/hostels i Israel. De finns i stort sett över hela landet, och är en billig form för övernattning.

Lokal transport

Flyg

De israeliska inrikesflygbolaget Arkia förbinder de sex största städerna samman. Men avstånden i Israel är så små, bussarna så billiga och besväret med flygresor så stort, att inrikesflyg inte utgör något praktiskt alternativ till buss.

Buss

Alla israeliter tar bussen vart än de skall. Även det minsta lilla samhälle har en busstation med förbindelse med de större städerna. Busserna är precisa, snabba oc billiga. De som har ett internationellt studiekort (ISIC) får till och med tio procents rabatt på de längre sträckorna. De senaste åren har bussarna varit föremål för flera terrorattacker. Men i ljuset av att det israeliska statliga bussbolaget Egged är världens näst största, är risken för att bli bombad under en busstur förhållandevis liten. Dessutom är attacker av det slaget ganska sällsynta.

Tåg

Det israeliska tågbolaget ISR har danska IC3-tåg i sitt stall, men de kör inte så ofta. Det är nämligen få tåg-linjer och inte så många avgångar som för bussar. Dessutom ligger tågstationerna ofta en bit utanför centrum, i motsättning till busstationerna. Däremot är tågbiljetterna ännu billigare än bussbiljetter och resenärer med ISIC-kort får 20 procents rabatt.

Taxi

Det finns många taxi i de större städerna. Dock är priserna relativt höga, om man inte prutar ned priset på förhand eller försäkrar sig om att taxametern är på. Om man är fyra eller fler resenärer är det oftast billigare att ta en taxi än att ta bussen, men kom ihåg att avtala ett pris på förhand. I Jerusalem bör man inte betala mer än 20 NIS, nästan lika mycket var man än skall i staden.

De populära del-taxi kallade sheruter kör mellan de större städerna och samma sträckor som bussarna. Priset är ofta lite högre än en bussbiljett, och den kör först när den är full. Under sabbat är detta den enda förbindelsen mellan städerna, och i de arabiska områdena är sheruterna både ett snabbare och mer bekvämt alternativ till de lokala bussarna.

Biluthyrning

Alla större biluthyrningsfirmor har flera avdelningar i Israel. Priserna liknar ofta de europeiska, men en hyrs bil kan ibland vara både en ekonomisk och tidsmässig fördel, om man vill nå flera avsidesliggande sevärdheter på kort tid.

Övrig transport

Många israeliter liftar, då särskilt soldater, och det är något av en medborgarplikt att ta med en soldat om man har plats i bilen. Turister bör dock inte lifta, om det inte är så att de känner till vägen på förhand.

Särskilda förhållanden

Man behöver inte ha visa på förhand för att resa in Israel. Man får ett ”landing-card” på flyget precis innan landningen, som man fyller i och lämnar in vid ankomsten. Men om man har planer att resa vidare till Syrien, Libanon eller andra arabiska land, med undantag för Jordanien och Egypten, är en israelisk pass-stämpel ett absolut oöverkomligt hinder. De arabiska länderna har inte erkänt staten Israel och tillåter därför inte att man varit i Israel. För att dölja sitt besök i Israel skall man be att få sin inresestämpel på ett löst pappersark, som lämnas över vid utresan från Israel. Glöm inte att om du någon gång skulle vilja åka till ett av de arabiska länderna, under ditt pass giltighetstid, måste du ta med denna komplikatino i beräkningen. Den israeliska stämpeln kommer ju finnas kvar i ditt pass.

Reseerbjudanden