Taj Mahal i Indien, ett berömt mausoleum byggt av vit marmor.

Resguide till Indien

Fakta


  • Republic of India

  • New Delhi (10.100.000)

  • 3.287.000 km2

  • Hindi och engelska

  • Hinduism

  • 1.000.000.000 (2000)

  • Republik

  • Indien gränsar till Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Bangladesh och Myanmar. De nordöstliga staterna är nästan helt avskilda från resten av landet av Bangladesh. Himalaya bergen, som reser sig i nord, the Indus River i väst och Ganges River i öst formar en fysisk barriär mellan Indien och resten av Asien. I Indien finner man nästan alla former för landskap – här finns öken, berg, låglandsområden, bördiga jordar vid kusten och kyliga höglandsområden.

Reseförberedelse

Bästa restid

Indien är så stort att det nästan är omöjligt att hitta en bestämd tidpunkt när det skulle vara mest optimalt att besöka landet. Det beror på området, men oktober till mars är de mest behagliga månaderna över stora delar av landet.

Reselitteratur

Lonely Planet India
A Passage to India

Lokala förhållanden

Valuta

Rupee (Rs). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internetcaféer i alla områden i Indien. Alla större städer har internetcaféer.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att kalla på hjälp vid en nödsituation i Indien skall man ringa på följande nummer:
Polis (100)
Ambulans (102)

Dricks

På turistrestauranger och hotell är det normalt att man lägger 10% utöver räkningen för service. På mindre ställen är det normalt att ge lite dricks, men inte nödvändigtvis 10 %. Annars är begreppet ”baksheesh” mycket utbrett I Indien. Det innebär att man oftare betalar för att få nånting gjort än man betalar dricks. Om nånting till exempel har kommit bort, kan det snabbt dyka upp igen om man betalar ”baksheesh”.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Danmark (sommartid), är den 15.30 i Indien.
När klockan är 12.00 i Danmark (vintertid), är den 16.30 i Indien.

Vikt och mått

I Indien använder man metersystemet som måttenhet.

Fotografering

Det finns en del ställen där man skall vara försiktig med fotografering, speciellt i närheten av militär- eller gränsövergångar. En stor del av befolkingen tycker heller inte om att bli fotograferade, så det är alltså en god idé att alltid fråga först.

Dricksvatten

Allt vatten bör kokas innan använding.

Elektricitet

I Indien använder man följande stömkälla:
220 volts AC, 50Hz

Uppförande

Man bör uppföra sig lugnt och stilla I Indien, där finns många heliga ställen, och man bör följa de anvisningar som finns på platsen. Kvinnor bör klä sig så att hela kroppen är täckt.

Öppettider

Banker har öppet från 10.00 till 14.00 (måndag-fredag) och från 10.00 till 12.00 (lördag).
Butiker har öppet från 10.00 till 17.00 (mandag-lördag).
Kontor har öppet från 10.00 till 17.00 (mandag-fredag).

Mat och dryck

Det överordnade ordet i indisk matlagning är kryddor. Indierna är kända för att göra mycket god mat. Speciellt curry hittar man i de flesta rätter. Det är inte curry som vi känner den, men en blanding av fem-sex olika växter och kryddor, som ger den sin karakteristiska smak. Om man får rätter som innehåller kött är det oftast kyckling eller lamm i de nordliga delarna av landet, men många rätter i Indien är rena gröksaksrätter, vilka är helt superba. Vid kusten kan man dessutom få många fantastiska rätter med fisk och skaldjur. Med hänsyn till dryckesvaror är te den vanligaste drycken i landet men att dricka kaffe bliver mer och mer utbrett. Utöver det kan man få rätt så gott indiskt öl och indisk gin, rom och vin.

Handikappade resenärer

Det är inte goda förhållanden för handikappade i landet, speciellt om man vill resa runt kan det vara svårt. Bussarna är ofta överfyllda ock inte anpassade till handikappade. Vidare finns det mycket få ställen där man kan komma in med rullstol. Trots detta är det en del handikappade som tar utmaningen och reser till Indien. Ett gott råd är att försöka kontakta de ställen man önskar besöka, innan man åker iväg.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Republik dagen, 26. januari
Självständighetsdagen, 15. august
Mahatma Gandhis födselsdag, 2. oktober
Juldagen, 25. december

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns campingplateser över i stort sett hela Indien, det bästa är att fråga på den lokala turistbyrån.

Hotell

Stora, luxuriösa hotell finns i alla stora städer och i de flesta turistområden. Mellanklass och billigare hotell finns i nästan alla städer. Hotellen sträcker sig från femstjärniga lyxhotell till 1 stjärniga och turistbungalower.

Vandrarhem

Det finns vandrarhem/hostels i nästan alla städer och områden i Indien. Vandrarhemmen är normalt billiga övernattningsställen, men kvalitet och pris varierar i de olika områdena.

Övrig övernattning

På många av floderna i Indien är det möjligt att komma på åkturer och övernatta på husbåt. Det finns olika standarder, men de har ofta moderna fasciliteter med elektricitet, varmt vatten och ett bra kök.

Lokal transport

Flyg

Det finns goda möjligheter att flyga inrikes i Indien. Det flygs till alla större städer med flera olika bolag. Ibland finns det möjlighet att köpa ett ”resepass” vilket gör att man får flera resor till ett billigare pris. Man kan köpa ett resepass som ger möjlighet att flyga så mycket man har lust till i exempelvis 21 dagar.

Buss

Ett nätverk av bussar förbinder större delen av landet. Särskilt i bergsområdena är det ett bra sätt att resa, eftersom det inte går tåg i bergstrakterna. Man skall vara uppmärksam på att bussarna ofta är överfyllda och i dåligt skick, och att resan ibland tar mycket lång tid fastän det inte är så många kilometer.

Tåg

Den Indiska järnvägssystemet är det största i Asien. Det är över 70.000 kilometer spår och 7000 stationer. Tågen fraktar mer är 12 miljoner passagerare varenda dag. Tågen täcker i stort sett hela landet och är ett bra och billigt sätt att resa på. Kolla med de lokala stationerna för avgångar och pris. Man kan köpa ett Indrail pass, som betyder att man kan åka på alla sträckor i en period på exempelvis 21 dagar. Detta pass kan ebdast köpas av utlänningar och kan reserveras i förväg på denna e-mail adress: danpani@dircom.co.uk.

Taxi

Det finns taxibilar och auto rickshawer i alla större städer i landet. Vissa kör med taxameter, med det är i alla fall en god idé att avtala priset, innan åkturen börjar.

Biluthyrning

I många turistcenter finns det möjlighet att hyra en bil med chaufför som kör en runt. Det är vanligtvis inte möjligt att hyra en bil i vilken man själv kör, men det finns dock en del städer där det är möjligt.

Båt eller färja

På många av floderna finns det husbåtar där man kan övernatta. Dessutom åker det en del båtar och färjor vid kusten, bland annat ut till en del av öarna utanför kusten.

Särskilda förhållanden

Det danska Utrikesministeriet påpekar att det är mycket viktigt att man har en bra sjukförsäkring och alla vaccinationer avklarade innan man reser till Indien. Utrikesministeriet varnar dessutom för att besöka bestämda delar av landet, och överlag skall man passa otroligt bra på sig själv. Det rekomenderas att man läser Utrikesministeriets vägledningar före resan.

Har du velat resa till Indien?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden