De majestätiska ruinerna av Angkor Wat i Kambodja, omgiven av gröna träd under en klar himmel.

Resguide till Kambodja

Fakta


  • Kampuchea

  • Phnom Penh (1.000.000)

  • 181.035 km2

  • Khmer

  • Buddhism

  • 10.500.000

  • Konstitutionell monarki

  • Cambodia gränsar till Thailand, Laos och Vietnam. Det finns tre områden med berg, den sydvästliga delen, längs den nordliga gränsen och i det nordöstliga hörnet. Landets övriga områden består bland annat av fruktbart lågland och en stor del är täckt av skog och tropiska växter. Landet präglas av regntid i olika områden, i den nordöstliga delen från november till mars och i den sydvästliga delen från maj till oktober.

Reseförberedelse

Bästa restid

Den bästa tiden att besöka Cambodia är december och januari då det sällan regnar och luftfuktigheten är uthärdlig. Från februari och fram till april är det nästan outhärdligt varmt i landet. Regnperioden sträcker sig från april till oktober.

Reselitteratur

Lonely Planet Cambodia

Lokala förhållanden

Valuta

Riel (CRl) Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

I huvudstaden Phnom Pehn i Cambodia finns det några internetcaféer. Fråga på den lokala turistbyrån för att få upplysning om adresserna.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Dricks

Några hotell och restauranger lägger till 10 procent på notan som ett servicebelopp. Om det inte redan står på notan, är det normalt at ge ungefär 10 procent i dricks.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 17.00 i Cambodia.
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid), är den 18.00 i Cambodia.

Vikt och mått

I Cambodia används metersystemet som målenhet.

Fotografering

Man bör inte fotografera andra människor utan att fråga först, annars kan folk ta illa upp. Vid sevärdheter bör man följa platsens regler.

Dricksvatten

Man bör koka allt vatten från kranen före användning.

Elektricitet

I Cambodia används följande strömkällor:
220V, 50 Hz. Utanför Phnom Penh finns det normalt endast elektricitet från klockan 18.30 till 21.30.

Uppförande

Man bör vara försiktig med att diskutera landets politik med invånarna. Ytterligare skall man undvika att peka foten mot någon eller att röra någon på huvudet. Kvinnor bör klä sig i kläder som täcker hela kroppen.

Öppettider

Bankerna är öppna från 7.30 till 11.30 samt från 14.00 till 17.00 (måndag-fredag).
Butikerna är öppna från 7.00 till 22.00 (måndag-fredag), enstaka butiker har kortare öppettider. Vissa butiker har ytterligare lördagsöppet.
Kontor är öppna från 7.00 till 11.30 samt från 14.00 till 17.30 (måndag-fredag).

Mat och dryck

En måltid i Cambodia inkluderar vanligtvis en soppa som serveras före huvudrätten. En specialité är färskvattens-fisk, som serveras inpackad i sallad eller spenat doppad i fisksås. Det franska inflytandet på maten i landet märks tydligt.

Handikappade resenärer

Endast få ställen i Cambodia är inrättade för handicappede. Det kan vara mycket svårt att ta sig runt i landet om man är rullstols-bunden.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari
Kvinnornas dag, 8. mars
Traditionellt Khmer nyår, 13.-15. april
Arbetarnas internationella dag, 1. maj
Barnens internationella dag, 1. juni
Författningsdag, 24. september
Dagen för Cambodias fredsavtal från Paris, 23. oktober
Kungens födelsedag, 30. oktober – 1. november
Självständighetsdagen, 9. november
Människorättighetsdagen, 10. december.

Övernattning / Hotell

Camping

Det är inte tillåtet att campa i Cambodia.

Hotell

De lyxigaste hotellen finns i Phnom Penh och Siem Reap, medan det i resten av landet finns billigare och mindre lyxiga hotell. Der har efterhand dykt upp många nya hotell i Cambodia, varför det vanligtvis inte är svårt att hitta ett ställe att övernatta på.

Bed og breakfast eller pensionat

I Cambodia finns det numera gästhus i dom flesta städer och områden. Dom är inte alltid i speciellt gott skick, men är som oftast billiga.

Vandrarhem

Der finns numera en hel del vandarhem i Cambodia. De finns inte i alla områden, och det är därfor en bra idé att kontakta turistbyråerna i de större städerna.

Lokal transport

Flyg

Royal Air Cambodge flyger dagligen till de flesta större städerna i Cambodia. Flyg är den mest utbyggda transportformen om man vill runt i Cambodia.

Buss

Det kör bussar i Phnom Penh och till förstäderna runt omkring. Dessutom kör det bussar mellan Phnom Penh och Siem Reap. Utöver detta finns det inga långdistans-bussar som kör mellan städerna.

Tåg

Järnvägen har förstörts på grund af kriget i landet och är fortfarande under uppbyggnad. Det är för tillfället inte att rekommendera utlänningar detta transportmedel. Kontakta de lokala turistbyråerna för ytterligare informationer.

Taxi

Taxi finns i de större städerna, både vanliga taxibilar och cykeltaxi’s. Det är en bra idé att göra upp ett pris med chauffören innan man börjar åkturen.

Biluthyrning

Det finns några enstaka biluthyrningsställen som hyr ut bilar utan chaufför, men det vanligaste och säkraste är att hyra en bil med chaufför. Det är lite dyrare, men det kan vara farligt att köra själv, och cambodianarne kör inte alltid så säkert.

Båt eller färja

Turbåtar seglar på dom flesta floderna. Ytterligare seglar det en färja mellam Phnom Penh och Siem Reap, men man skall dock vara upppmärksam på att soldater ofta dyker upp på färjorna för att kontrollera passagerarna.

Särskilda förhållanden

Det danska Utrikessministeriet varnar för landminor i Cambodia (landet har världens högsta koncentration av landminor). Dessutom bör man inte färdas ensam, speciellt inte på kvällen. Det finns flera områden i landet som det remommenderas att man inte besöker.

Reseerbjudanden