En levande gata med färgglada hus och en gammaldags bil parkerad. Människor promenerar och pratar på trottoarerna.

Resguide till Kuba

Fakta


  • Republica de Cuba

  • Havanna

  • 110.860 km2

  • Spanska

  • Officiellt är Gud inte förenlig med den kommunistiska idén, men man räknar med att minst 40 procent av öns invånare är katoliker. Det finns också en del protestanter, judar och Jehovas Vittnen i landet, som även har en del voodoo-liknande inriktningar.

  • 11.142.000 (2000)

  • Kommunistisk republik

  • Cuba är den största ön i det Karibiska havet med en kust på över 3.000 kilometer. Norrut finns vita sandstränder omgivna av korallrev, medan södra Cuba är präglat av sump- och lågvattenområden. Därutöver består en stor del av landet av klippiga bergområden med furu- och mahognyskog.

Reseförberedelse

Bästa restid

Cuba är härligt året runt. Den tropiska temperaturen ändrar sig inte mycket under året, men det är regntid från maj till oktober. Cuba ligger också i ett område som är utsatt för en del orkaner. I genomsnitt inträffar det en orkan om året på den karibiska ön.

Reselitteratur

Lonely Planet Cuba
Lonely Planet Central America on a Shoestring

Lokala förhållanden

Valuta

1 kubansk peso = 100 centavos. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internettillgång på de flesta stora hotell. Utöver det finns det endast ett fåtal ställen där man kan få tillgång till internet.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

Du kan ringa efter hjälp på Cuba på följande nummer:
Polis (116)
Brandkåren (115)

Dricks

Ett litet påök förväntas på de flesta ställen. Beräkna 10 procent på restauranger och hotell. Det är inte nödvändigt att ge dricks till taxichaufförer men det uppskattas. Musiker och underhållare i barer lever enbart av dricks så här är det bra att vara lite extra generös.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 06.00 på Cuba.
Cuba har sommartid, men skiftar inte alltid på samma datum som resten av världen.

Vikt och mått

Följande mät och viktenheter används på Cuba:
Vikt: kilo
Temperatur: Celsius
Avstånd: meter
Rymd: liter

Fotografering

Det är förbjudet att ta bilder av militära installationer, av den lokala polisen, av hamnar samt järnvägar och flygplatser. Vid några monument och museer ska man betala avgift för att fotografera.

Dricksvatten

Vattnet från kranen får inte användas som dricksvatten. Vattnet kan vara infekterat med lite av varje och är i bästa fall kraftigt florerat. Det är förnuftigt att köpa eller koka vatten.

Elektricitet

På Cuba använder man följande strömkälla:
110-230 V AC, 60 Hz

Uppförande

Man hälsar på varandra genom att skaka hand. Män bör inte gå med shorts om de inte befinner sig i närheten av en strand.

Öppettider

Bankerna har öppet från 8.30 till 12.00 och från 13.30 till 15.00 (måndag-fredag) och från 8.30 till 10.30 (lördag). Butikerna har öppet från 9.00 till 19.00 (måndag-fredag).

Mat och dryck

Den över 3.000 kilometer långa kusten garanterar allt gott från havet, men annars kan det kubanska köket erbjuda ett kök grundat på tunga råvaror såsom häftiga kött- och bönrätter och omeletter med massor av ris. Den lokala rommen är världskänd och utöver klassikern Cuba Libre (rom och cocacola), används den till välsmakande cocktails såsom mojitos och daiquiries.

Handikappade resenärer

På de riktigt stora hotellen finns det faciliteter för handikappade men generellt är Cuba inte ett handikappvänligt ställe.

Helgdagar

Befrielsedag, 1. januari
Arbetarnas festdag, 1. maj
Revolutionens årsdag, 25.-27. juli
Självständighetskrigensdag, 10. oktober

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns en del campingplatser runt om på ön, varav en del är utrustade med massor av faciliteter som tennisbanor, pool, biluthyrning och cykeluthyrning. Det är förbjudet att kampa på stränder och fält.

Hotell

De flesta hotell på Cuba ligger i Havanna och på Varadero Beach. Hotellen är generellt i gott skick med rimlig kvalitetsnivå. Under turistsäsongen är det klokast att boka hotell i förväg eller senast före middagstid eftersom det annars kan vara fullbokat.

Bed og breakfast eller pensionat

Det är möjligt att hitta enkla B&B på ön, men det är endast tillåtet om familjen har tillåtelse från myndigheten. Tillståndet har formen av ett trekantigt klistermärke som är blått i kanten och vitt i mitten, och det skall hänga på dörren.

Lokal transport

Flyg

Det nationella flygsällskapet är Cubana, Empresa Consolidada de Aviacíon, som flyger mellan större städer. Det är viktigt att boka i förväg för det endast få platser. I gengäld är det inte särskit dyrt.

Buss

Det finns billiga och pålitliga bussar mellan de flesta städer i Cuba. Det kan dock vara fullt i en del av dem, särskilt under rusningstid.

Tåg

Två gånger dagligen går det tåg från Havanna till Santiago de Cuba. Det finns också förbindelser från Havanna till all regionala huvudstäder. Det är ett avslappnande sätt att se landsbygden även om det ofta tar mycket längre tid med tåg än med buss eller bil. Det är klokt att infinna sig på stationen minst en halvtimme före avgång.

Taxi

Taxibilarna är generellt i dåligt tillstånd och de går inte alltid att få tag på. Det är oftast bäst att beställa dem i förväg från hotellet. Det finns också en del privat taxi där det är viktigt att avtala om priset i förväg eftersom de inte har taxameter.

Biluthyrning

Det finns många uthyrningssällskap i området, det är ett lätt och inte alltför dyrt sätt att ta sig runt på i de väl fungerande vägnätet.

Övrig transport

Många kubaner liftar och alla statliga fordon är ålagda att ta upp liftare om det finns plats i bilen.

Har du velat resa till Kuba?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden