Sevärdheter Cypern

Sevärdheter Cypern

Gazimagusa

Fiskarbyn Ayia Napa

Det gamla fiskeläget Ayia Napia är i sig själv värt ett besök. Även om byn har blivit ett stort turistmål, har den bevarat mycket av sin ursprungliga karaktär. Till glädje för både turister och ortsbefolkning. Bland byns sevärdigheter finns ett medeltida kloster och en kyrka från 1500-talet.

Landsbyn Dhernia

I Dhernia finner man tre kyrkor, med den äldsta kyrkan Ayai Marina i spetsen. Den stammar från 1400-talet. Kyrkan är särdeles intressant på grund dess många ikoner.

Landsbyn Paralimini

Landsbyn Paralimini är huvudstad för de turkiska trupperna som haft kontroll över halva cypern sedan 1974. Om man är intresserad i vackra sevärdigheter, bör man kika närmare på Jungru Marias Kyrka, som är från 1200-talet.

Larnaka

Ayios Lazaros kyrkan

En av Larnakas största sevärdigheter är Ayios Lazaros kyrkan, som är byggd över Lazaros grav. Lazaros blev efter sin död återuppväckt av Jesus och reste sedan till Cypern, där han levde sina sista år innan sin slutgiltiga död. Kyrkan förvarar utsökta exempel på träsniderier från barocken.

Kition utgrävningen

Där Larnaka ligger idag, låg på 1200-talet f Kr en stad som heter Kition. Staden har grävts ut och besökare kan bland annat se resterna av de imponerande väggarna tillverkade i gigantiska stenblock.

Larnaka fort

Larnaka fort byggdes under början av 1600-talet och har sedan dess bland annat använts som fängelse. Idag är det kulturcenter och arkeologiskt museum med fynd från bland annat Kition.

Limassol

Amatus utgrävningarna

Enligt legenden var det i Amathus den graviga Ariadne lämnades av sin man Theseus, efter att han hade bekämpat minotauren. Ugrävningarna är förfarande igång omkring Amathus, som ligger ett par minuters blifärd från Limasol stadskärna.

Kolossi slottet

Kolossi slottet befinner sig ett stycke utanför Limasol på väg mot Paphos, och är ett vackert exempel på 1200-talets militärarkitektur. Sitt nuvarande utseende har det dock fått under en bitvis ombyggnation under 1400-talet. Det har tjänat som huvudkvarter för många korsfararordnar påväg till eller från Jerusalem

Kourion utgrävningarna

En av Cyperns mest spännande arkeologiska utgrävning, ligger 19 kilometer väster om Limasol, mot vägen till Paphos. Utgrävningens stora amfiteater byggdes ursprungligen under 100-talet f Kr. Det vackra Eustolioshus rymmer flera bad, rum och en mängd eleganta mosaikgolv. Kourions katedral och flera andra byggnader har också grävts ut och, till vissa delar, restaurerats.

Limasols medeltidsmuseum

Enligt sägnen gifte sig korstågsfararen Richard Lejonhjärta med Berengaria av Navarro på slatsen där museet ligger idag. På samma plats krönte han henne ocskå till drottning av England. Från början låg här ett byzantinskt slott, men på 1300-talet uppfördes den nuvarande byggnaden och idag rymmer den ett medeltidsmuseum.

Nicosia

Den gamla staden

Avstånden är korta i Nicosias äldre kvarter, och man kommer därför lätt från den ena sevärdigheten till den andra. De viktigaste är ett flertal äldre kyrkor och katedraler, samt det byzantinska museet. Agois Ioannis katedralen har en mängd läckra väggmålningar med bilbliska motiver. Kom dock ihåg att ta turen förbi det charmerande Laki Yitona kvarteret.

Den gamla stadsmuren

Muren omkrng den gamla stadskärnan i Nicosia uppfördes av venetianare och omsluter fullständigt den delen av staden.

Det arkeologiska museet

I ett land så rikt på fornskatter finner man naturligtvis ett utsökt arkeologiskt museeum. Med artefakter ända från år 5800 f Kr och fram till 1100-talet, då byzantinerna regerade över ön,är museet ett måste för varje turist som besöker huvudstaden.

Museet för byzantinsk konst

Museet för byzantinsk konst har en mycket fin samling konstverk. Särskit två ikoner från 1100- repektive 1200-talen utmärker sig. Det gör också sex Karnakaria mosaiker.

Troodosbergen

Utanför Nicosia finner man Troodosbergen, vilka också kalas cyperns hjärta. Bergen är i sig själv en kolossal syn, men de ruvar också på nio byzantinska kyrkor som alla fått UNESCOs stämpel ”ett av världens kulturarv”. Dessutom finns det goda möjligheter för att vandring, och skidåkning på vintern.

Paphos

Afrodites bad

50 kilometer norr om Paphos ligger det som enligt legenden är gudinnan Afrodites bad. Området är så vackert att det inte är konstigt att det blev sammankopplat med gudinnan för kärlek och skönhet.

Afrodites tempel

14 kilometer utanför själva Paphos ligger ruinerna av kärleks- och skönhetsgudinnan Afrodites tempel. En del fynd på platsen har daterat templet till 1100-talet f Kr. På de gamla grekernas tid var templet ett av de viktigaste målen för pilgrimsresor. Idag är det turisterna som valfärdar till templet.

Fortet i Paphos

Både byzantinerne, venetianerne og osmannerne har hatt kloa i Paphos gamle fort ved innseilingen til havnen. Det ble oppført av byzantinerne og siden ombygget i det 13.århundre. Det blr også ombygget senere da osmannerne kom til stedet.

Klostren i Paphos omnejd

Chrysoroyiatissa och Ayos Neophytos klostren ligger 40 respektiv 9 kilometer från Paphos, är väl värda ett besök. Det första grundlades på 1100-talet, men de nuvarande byggnaderna är bara lite över 300 år gamla. Klostret, som är vackert beläget, huserar en mängd värdefulla religiösa artfakter. Det andra klostret grundlades av författaren Neophytos för cirka 800 år sedan. Klostrat har en spännande samling ikoner och fresker.

Mosaikerna

I Dionysos, Theseus och Airons hus o Kato Paphos finns några av de vackraste och mest bemärkningsvärda mosaikerna i sin del av medelhavsområdet. Mosaikgolven i de tre villorna härstammar från 200-talet e Kr och är ett måste för varje Cypernturist.

Panayia Chrysopolitissa kyrkan

Panayia Chrysopolitissa kyrkan i Paphos byggdes under 1200-talet på ruinerna av en byzantinsk basilika. Kykan är välbevarad och definitivt värd ett besök.

Charter (flyg+hotell)
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här