Kuala Lumper, Petronas Towers, höghus, skyskrapor och klarblå himmel.

Resguide till Malaysia

Fakta


  • Malaysia

  • Kuala Lumpur

  • 330.434 km²

  • Det officiella språket är bahasa malaysia

  • Islam är den mest utbredda religionen. Ytterligare existerar buddhismen, daoismen och hinduismen

  • 21.793.293 (2000)

  • Konstitutionelt monarki

  • Malaysia består av halvön Malaysia och ön Östmalaysia. Landet är uppdelat i 13 regioner, varav de två största är Sarawak och Sabah, som ligger på ön Borneo. Hälften av Malaysia är täckt av regnskog, men på grund av den utbredda skogsavverkningen för att ge plats åt gummiplantager, är landets regnskog hotad.

Reseförberedelse

Bästa restid

Klimatet i Malaysia är tropiskt, och det är sommar året om. Det är bäst att undvika regnperioden från november till januari om man vill njuta av landets naturparker, som ofta är stängda under regnperioden. Vill man se skölpaddor på öns östkust, är den bästa tiden att resa från maj till september.

Reselitteratur

Lonely Planet Malysia, Singapore & Brunei
Culture Shock! Malysia
Frommer’s Singapore & Malaysia
Fodor’s Singapore
Blue Guide Malaysia & Singapore
Turen går til Malaysia och Singapore

Lokala förhållanden

Valuta

Malaysiska ringgit (MYR). 1 MYR = 100 sen. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det är lätt att hitta internetcafeèr i Malaysia. De många ryggsäcksresande i landet har resulterat i att flera och flera internetcafeèr skjuter upp lite överallt. På landet skal man dock inte räkna med att kunna koppla upp sig på nätet.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att tillkalla hjälp i Malaysia skall du ringa på följande nummer:
Ambulans, polis eller brandkår (999)
Turistpolisen i Kuala Lumpur (03241522/5253)

Dricks

Det är inte vanligt att ge dricks i Malaysia och det förväntas inte bland varken servitörer, taxichaufförer eller piccolos. På vissa hotell läggs 5-10 procent på notan

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige (sommartid), är den 18.00 i Malaysia
När klockan är 12.00 i Sverige (vintertid) är den 19.00 i Malaysia.

Vikt och mått

I Malaysia används fölgande vikt-och måttenheter:
Vikt: kilo
Temperatur: celsius
Afstånd: meter
volym: liter

Fotografering

Som huvudregel får man fotografera det man vill. Vill man fotografera landets befolkning, bör man fråga innan man gör det. För vissa religioner betyder det nämligen otur att bli förevigad. Man bör också hålla sig ifrån att fotografera militära anläggningar och flygplatser.

Dricksvatten

På många ställen i Malaysia kan man dricka vatten från kranen, men det är långt ifrån överallt. Därför rekomenderas det för en säkerhets skull att köpa vatten på flaska. Som tumregel kan man dricka kranvattnet där det serveras. Även om det smakar mera klor om det än i Sverige.

Elektricitet

I Malaysia används följande energikälla
220 Volt, 50 Hz.

Uppförande

Det är ej tillåtet att bada topplös i Malaysia. Malajerna är ett mycket resaerverat folkslag. Därför anses det att vara ett tecken på svaghet att visa känslor,.kroppskontakt där det finns åskådare är pinsamt. Vänster hand är oren och man bör därför endast använda höger hand när man hälsar eller tar emot saker.

Öppettider

Banker har öppet från 10.00 til 15.00 (måndag – fredag) och från 9.30 til 11.30 (lördagar).
Affärer har öppet från 9.00 til 17.00/22.00 (måndag – fredag). De flesta affärer har lunchrast några timmar mitt på dagen. Öppetiderna på lördagar varierar.
Offentliga kontor har öppet från 9.00 til 17.00 (måndag – fredag).

Mat och dryck

Det malaysiska köket är en härlig blandning av brittisk, thailändsk, indisk, kinesisk och malaysisk mat.
Huvudingredienserna är ris och nudlar somr serveras med fisk, kyckling och kött. Tillagningen varierar mycket från region till region, men kryddningen är alltid spännande och mycket smakrik.
Det finns många sorters goda fruktjuicer i Malaysia. Om man vill dricka öl, är Carlsberg , bryggt i Malaysia, det populäraste märket.

Handikappade resenärer

Förhållanden för handikappade är inte särskillt bra i Malaysia.

Helgdagar

Nyårsdagen (utom i delstaterna Kedah, Perlis, Johor, Kelantan och Terengganu), 1. Januari
De federala områdenas dag (Lubulan och Kuala Lumpur), 1. Februari
Arbetarnas dag, 1. Maj
National helgdag, 31. Augusti
Juldagen, 25 December

Flyttbara helgdagar
Kungens födelsedag, 1. lördag i juni

Övernattning / Hotell

Camping

Man kan campa i nationalparkerna i landet, men det finns inga egentliga campingplatser.

Hotell

Det finns hotell i alla prisklasser i Malaysia. Det är billigt att bo på hotell i Malaysia och alla har råd att övernatta på lyxhotell i landet.

Vandrarhem

Det närmaste man kan komma egentliga vandrarhem, är de sovsalar man kan övernatta i i nationalparkerna. Ytterligare finns det en del hostels över hela landet, där det är väldigt billigt att bo. Man skall skriva in sig på hostels mellan 17.00 – 20.00.

Övrig övernattning

Statssubventionerade hotell. Dessa hotell är ofta enkla och billiga. De är fina och rena med alla nödvändiga faciliteter och där finns det också ofta utmärkta restauranger. Man måste vara uppmärksam på att de är populära, varför det är en bra idè att reservera rum i förväg.

Stugor. Vid flera av stränderna i landet kan man hyra stugor, så man kan somna till havets brus.
Stugornas standard är väldigt varierande.

Lokal transport

Flyg

Malaysia Airlines har en del regelbundna och billiga avgångar. Om man skall ut i avlägsna och öde regioner flyger man med Pelangi Air för att Malaysian Airlines trots ett stort flygnät inte flyger till de områdena.

Buss

Det finns bussar med eller utan aircondition. På längre resor är det första att föredra, men på kortare turer är det inte absolut nödvädigt med aircondition. Prisskillnaden på de två är inte särskilt stor.

Tåg

Om man skall resa längre sträckor i Malaysia kan tåget rekomenderas. De är bekvämare och har en bra standard. Två stora huvudjärnvägar täcker landet. Den ena går längs Malaysias västkust och den andra tar av vid Gemas för att fotsätta österut mot Khota Baru på landets östkust.

Taxi

Det är behagligt och relativt billigt att ta taxi i Malaysia. Man bör bestämma ett pris innan man åker iväg, eftersom bilarna sällan har taxameter. Priserna varierar mycket, beroende på vilken del av landet man befinner sig i.

Biluthyrning

Det är lättast att ta sig runt i Malaysia i bil. Den största biluthyrningen är Avis. Kilometerantalet är vanligtvis gratis och med i priset men man måste vara uppmärksam på att alla vägskyltar är på bahasa malay och att man kör på vänster sida av vägen.

Båt eller färja

Det finns en snabbfärja från Penang till Sumatra i Indonesien.

Övrig transport

Trishaw. En trishaw är en färgsprakande cykeltaxi. Den är bra till kortare turer, men kom alltid ihåg att bestämma ett pris först. Man kan oftast pruta på priset.

Särskilda förhållanden

Man kör på vänster sida av vägen i Malaysia.
Man bör vara väldigt hövlig og respektera lokalbefolkningen.

Har du velat resa till Malaysia?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden