En stad vid vattnet i solnedgången med upplysta byggnader och en kupol.

Resguide till Malta

Fakta


  • Republika ta’ Malta

  • Valetta (7146)

  • 320 km2

  • Maltesiska och engelska

  • Katolicism

  • 381.603 (1999)

  • Republik

  • Den maltesiska ögruppen består av sex öar som ligger mitt i Medelhavet 93 km söder om Sicilien och 500 km norr om Libyen. Malta, den största av de sex öarna, präglas av vikar och hamnar längs med kusten. Nordväst om Malta ligger Gozo, ögruppens näststörsta ö, som är mer kuperad och bördig än den torra huvudön.

Reseförberedelse

Bästa restid

Om man reser till Malta mellan februari och juni undviker man både den mycket varma medelhavssommaren och regnsäsongen som ligger mellan oktober och februari. Under högsäsongen, från juli till september, finns det dubbelt så mycket turister som invånare på Malta.

Reselitteratur

Turen går till Malta
Lonely Planet Malta
Essential Malta and Gozo

Lokala förhållanden

Valuta

Euro. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns inte många Internetcaféer på Malta, men eftersom ön inte är så stor, borde det inte vara något problem att hitta dem. De flesta caféerna ligger i städerna Valetta, Sliema, St. Julians och Mosta.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

På Malta kan du slå följande nummer för att be om hjälp:
Polis (191)
Ambulans (199)
Brandkår (196)

Dricks

Restauranger och taxichaufförer förväntar sig tio procent i dricks. Det är också bra att ge lite dricks åt städpersonal, piccolos, dörrvakter och frisörer.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 12.00 på Malta.

Vikt och mått

På Malta används följande mått- och viktenheter
Längd: yard/miles
Vikt: pound/stone
Vätska: pint/gallon

Fotografering

Fotografering är förbjudet i en del kyrkor och inomhus på några museer. Dessutom bör man fråga om lov om man vill fotografera personer.

Dricksvatten

Vattnet från kranen kan drickas, men det rekommenderas att man dricker vatten på flaska.

Elektricitet

På Malta använder man följande enhet:
220V, 50Hz

Uppförande

Man bör inte gå i badkläder på andra ställen än på stranden. Dessutom finns det flera kyrkor och sevärdheter, som kräver att man täcker armar, ben och axlar vid besök.

Öppettider

Affärerna har öppet från 9.00 till 21.00 (måndag – fredag). På helgerna öppnar de samma tid, men stänger tidligare.
Bankerna har öppet från 8.30 till 12.30 (måndag – fredag) och från 8.30 – 12.00 (lördag). De flesta banker har dessutom öppet på eftermiddagen en gång i veckan, oftast fredag.
Kontoren har öppet från 9.00 till 19.00 (måndag-lördag).

Mat och dryck

På Malta finns det många restauranger och caféer. Ungefär 680 restauranger ger möjligheten att kunna äta allt från junkfood till fin kulinarisk matkonst. Prova t.ex. lokala maträtter som Fenek (kanin i vin) och Brungiel (aubergine med tomat- och köttfyllning). Maltas eget öl, Farsons, är dessutom ett utmärkt alternativ till de utländska ölmärken som också finns på Malta.

Handikappade resenärer

Malta är inte ett handikappvänligt land eftersom det finns många trappor där, men flera hotell har börjat tänka på rullstolsburna. En lista över hotell, med goda handikappanpassningar, går få tag på hos:
National Commission for the Handicapped
St. Joseph’s High Road
Santa Venera

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Paulus’ skeppsbrott, 10 februari
St. Joseph’s Day, 19 mars
Maltas frihetsdag, 31 mars
Worker’s Day, 1 maj
Feast of St. Peter and St. Paul, 29 juni
Maria himmelfärdsdag, 15 augusti
Feast of our Lady of the Victories, 8 september
Självständighetsdagen, 21 september
Maria bebådelsedag, 8 december
Juldagen, 25 december

Flyttbara helgdagar
Långfredag, april
Minnesdagen för upproret 1919, juni
Republikens dag, december

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns för närvarande inga officiella campingplatser på Malta, men regeringen har öronmärkt flera platser för ändamålet. Det är inte olagligt att campa på Malta, men man bör hålla sig borta från stränder och andra ställen där det kan störa andra. Det rekommenderas att man campar utanför stadsgränserna och på öns norra sida.

Hotell

Malta har flera hundra hotell i alla standard och prisgrupper. Den statliga turistbyrån har standardiserat hotellens kvalitet, så att de bedöms på en skala från 1 till 5 stjärnor.

Bed og breakfast eller pensionat

Går man på Maltas gästhus får man uppleva en mycket vänlig och varm atmosfär. De flesta av Maltas och Gozos gästhus ligger centralt, så det är lätt att ta sig därifrån till banker, bussar, butiker och nattliv.

Vandrarhem

Det finns fem utmärkta vandrarhem på Malta. Ett finns på Gozo.

Övrig övernattning

Lägenheter
Det finns många möblerade lyxlägenheter på Malta och Gozo. En stor del av dem har havsutsikt, takterrass och swimmingpool.

Farmhouses
Om man tänker stanna på Malta en längre period, kan det rekommenderas att prova de så kallade farmhouses, som kan erbjuda lyxiga och lugna förhållanden. Flera av dem har också swimmingpool och grillveranda. Jämfört med andra destinationer i Medelhavet är priserna på Maltas farmhouses rimliga.

Lokal transport

Flyg

Malta International Airport ligger i Luga bara fem kilometer från Valletta. Malta är så litet att det inte går några inrikesflyg, men det går flyga från Malta till Gozo i helikopter, och gör man det får man en fantastisk sightseeingtur med på köpet.

Buss

Bussen är det vanligaste transportmedlet på Malta, och den kör överallt på ön.

Tåg

Det finns ingen järnväg på Malta.

Taxi

Det är billigt att åka taxi på Malta. Det finns vita och svarta taxi. De vita hyrs på gatan, men chaufförerna använder sällan taxameter så man bör avtala priset innan man åker. De svarta vagnarna får inte stanna på gatan, så man bör beställa dessa per telefon.
Wembley’s 24-timmars taxiservice: 332074/345454.

Biluthyrning

Det är relativt billigt att hyra en bil på Malta. De flesta internationella uthyrningsbyråerna finns på Malta, men det är också möjligt att hyra hos lokala byråer, som är ungefär 15% billigare.

Båt eller färja

Det går regelbundet färjor mellan Malta och Gozo och andra destinationer i Östaten. Dessutom går det att åka en kortare tur i någon av de gondolliknande taxibåtarna i Valetta.

Övrig transport

Hästvagn
1856 uppfann malteserna de så kallade karrozin’er, som är eleganta hästvagnar med plats för fyra personer. I dag används vagnarna av turister och på bröllop, och det är ett både bra och roligt sätt att uppleva Malta på, fast det är lite dyrare än de andra transportmedlen på ön.

Särskilda förhållanden

På många ställen är det förbjudet att pussas och vänslas med pojk- eller flickvännen. Detta gäller bland annat museer och kyrkor där man kan riskera en förmaning från uppsyningsmannen om man inte kan låta bli.
När man färdas på Maltas gator, skall man vara försiktig. Landet har ingen promillegräns.

Har du velat resa till Malta?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden