En stad vid vattnet i solnedgången med upplysta byggnader och en kupol.

Sevärdheter Malta

Gozo

Ggantijia-templen

Ggantijia-templen är några av de mest uppskattade arkeologiska fynden från den Maltesiska förhistorien. Templen byggdes ungefär år 3600 före Kristus och har en för den tidsperioden mycket komplex struktur. Ggantijia-templen räknas för världens äldsta fristående monument.

Malta

Citadellet

I Gozos huvudstad Victoria ligger Citadellet, eller The Gran Castello som de lokala kallar det. Det är en gammal stad, med sina små labyrintliknande gator, som egentligen gjordes för att förvirra fiender. Inne i Citadellet ligger en imponerande domkyrka med en fuskkupol.

De tre Städerna

Det bor bara 4000 invånare i de tre städerna Vittoriosa, Senglea och Cospicua tillsammans, men de har lika många flotta sevärdheter som Valletta och Mdina. Men även om städerna spelar en stor roll i Maltas historia, är de inte så välbesökta som de borde vara.

Den Blåa Lagunen

100 meter öster om Comino ligger den lilla obebodda klippön Cominotto. Vattnet mellan de två öarna är ett härligt, mycket besökt ställe, som passande har fått namnet den Blåa Lagunen.

Ghar Dalam – grotta och museum

Denna grotta med ett intressant lager av fossiler, är det äldsta tecknet på människo- och djurliv på Malta. Här kan man få se skellettdelar av djurarter som dog ut för länge sedan, t.ex. dvärgelefanter, dvärgflodhästar med mera. Ghar Dalam ligger på Maltas södra kust vid staden Birzebbuga.

Hagar Qim och Mnadrja templen

De två templen, som bara ligger 500 meter från varandra, är daterade till stenåldern. Vid utgrävningarna av templen hittade man både tontunga stenplattor, stenreliefer, altarnischer, eldplatser och orakelkammare. Templen ligger nära byn Qrendi, ungefär 15 km från Maltas huvudstad Valletta.

Helgonfester

Varje helg hela sommaren hålls det helgonfester, de så kallade festas. Varje stad har sin festa, där man firar det lokala helgonet med en rejäl fest. Långa processioner med malteser utklädda till bibliska figurer, slingrar sig genom gatorna med jättestatyer på axlarna. Festen slutar med ett stort fyrverkeri som skall hålla onda andar borta

Konstmuseet

Konstmuseet ligger i ett palats från 1700-talet och innehåller målningar, skulpturer och möbler från Johanniterordens tid. Här kan man beundra verk av Domenico di Michelino, Carpaccio, Perugino, Tintoretto, Rivera med flera. Det finns också en avdelning reserverad för maltesiska konstnärer.

Manoel-teatern

Maltas nationalteater byggdes av den portugisiske stormästaren Manoel de Vilhena med syfte att skapa förströelse för folket. Den första offentliga föreställningen var den 9 januari 1732, vilket gör Manoel-teatern till en av världens äldsta fungerande teatrar.

Parken Upper Barracca Gardens

Om man vill ha en storartad utsikt över Vallettas Grand Harbour och den gamla riddarbyn Vittoriosa, bör man besöka en av Maltas största parker, Upper Barracca Gardens. Parken är dessutom full av statyer och minnesmärken över stadens viktiga personligheter.

St. Marias Batteri

Tidigare var 30 soldater utstationerade på St. Marias Batteri, som är Maltas mest värdefulla torn. Det byggdes i 1702 för att skydda ön mot pirater. Och även i dag använder två tullmän tornet för att hålla utkik efter smugglare.

Stormästarens Palats

Palatset, som idag är huvudkvarter för Maltas president, var tidligare den engelska guvernörens och ännu tidligare stormästarens hem. Palatset ligger på Republic Street i Valletta och har två vackra gårdsplatser, ett fint vapenmuseum och en av Europas mest ovärderliga gobelängsamlingar.

Ta’Pinu-kyrkan

I närheten av byarna Gharb och Gammar ligger Ta’Pinu-kyrkan. I kraft av sin fantastiska enkelhet hör den till de mest berömda kyrkorna på de maltesiska öarna. Pilgrimskyrkan, som har ett 50 m högt torn, fick av Påve Pius XI år 1932 status som basilika.

Mdina

Byggnaden Palazzo Santa Sofia

Denna byggnaden anses vara den äldsta på hela Malta. Året 1388 står på en av grundpelarna.

Mdina Co-Cathedral

Det var barockbyggmästaren Lorenzo Gafà, som 1702 uppförde Maltas första katedral. Den räknas för ett av de bästa exemplen på maltesisk barock.

Mdina Dungeons Fängelset

Strax efter att man har passerat huvudporten till Mdina stöter man på Mdina Dungeons, ett gammalt fängelse omgjort till historisk skräckkabinett. I de små fuktiga och kalla rummen kan man studera dåtidens tortyrmetoder, som användes på Malta tills 1813.

Sliema

Staden Sliema

Sliema är, med grannstäderna St. Julian’s och St. George’s, Maltas största och mest moderna stad, med ett vackert bostadsområde och en fin badstad. På den tre kilometer långa strandpromenaden finner man fler människor än någon annanstans på ön. Sliema har ett betydande och livligt butikscentrum med caféer och restauranter. Här finns många hotell, nattklubbar och ett casino.

Valetta

Konstmuseet

Konstmuseet ligger i ett palats från 1700-talet och innehåller målningar, skulpturer och möbler från Johanniterordens tid. Här kan man beundra verk av Domenico di Michelino, Carpaccio, Perugino, Tintoretto, Rivera med flera. Det finns också en avdelning reserverad för maltesiska konstnärer.

Nationalmuseet

Nationalmuseet i Auberge de Province (före detta Johanniterordens kvarter) har betydelsefulla samlingar av maltesisk arkeologi, historia och konst. Här finns det förhistoriskt lergods, stenverktyg från stenålderstempel och gravfynd från den puniska och den romerska tiden.

St. Johns Co-Cathedral

Denna katedral, tillägnad Johannes Döparen, var tidigare riddarordens kyrka. Den tillhör en av de mera betydelsefulla sevärdheterna på ön, historiskt och konstnärligt. Den uppfördes från 1573 till 1577 efter Gerolamo Cassars ritningar (1520 – 1586). Han var ordens byggmästare. I oratoriet hänger Carvaggios mästerverk ”Johannes Döparens Halshuggning”.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här