Sevärdheter Marocko

Sevärdheter Marocko

Agadir

Staden Mohammedia

Mohammedia är ett populärt utflyktsmål från Agadir. Staden är en modern hamnstad. Staden har mycket industri, till exempel en fiskefabrik. Dessutom finns det bra badmöjligheter i närheten av staden.

Casablanca

Den gamla stadsdelen

Även om Casablanca är en modern stad, har den ochså en gammal stadsdel. Här är mysigt med pyttesmå hus och en marknad. Dock bor många människor här, så det är ganska trångt. Akta därför dina värdedelar!

Kung Hassan IIs moské

Kung Hassan IIs moské är den största i världen. Moskéen blev invigd så sent som i augusti 1993. Marmor från Agadir och granit från Tafraoute utgör huvudbestånden i moskén, som är en av dom vackraste och mest imponerande byggnaderna i världen.

Shopping

Casablanca är en bra stad att shoppa i. Den erbjuder dyra kvalitetsvaror såväl som billiga marknadsvaror. Speciellt i den gamla stadsdelen kan man frestas, om man mest tycker om billiga saker. Här erbjuds allt till ”flytande” priser, allt beroende av hur bra man är på att pruta

Marocko

Klipporna vid Dadès Gorge

Cirka 100 kilometer öster om Ourazazate ligger Dadès Gorges fantastiska okkerfärgade sten och klippformationer. Ett syn man inte får missa under ett besök i det södra Marokko.

Området omkring Agadir

Det finns flera små städer vid Medelhavskusten nära Agadir, som är ett besök värdiga. Prova till exempel fiskarbyn Asilah och se Herkules grottor vid Cape Spartel. Staden Tetuan är ochså värd att besöka på grund av dens läge vid en bergssida med utsikt över Medelhavet.

Staden Fès

Fès är en gammal och imponerande stad. Den byggdes tilbaka i det 8. århundradet och omgivs av mera historia och mystik än något annat område eller stad i Marokko. Besök bland annat det kungliga palatset eller Karaouine Universitetet, som är äldre än Oxfords Universitet.

Stränderna

Medelhavskusten mellan Tangier och Nador har en massa små vikar, vackra klipplandskap och sköna stränder. Denna sträckan är värd att besöka om man är en vattenhund och älskar att fiska, simma och segla.

Marrakech

Badii Palatset

Badii Palatset har länge varit ansett som ett av den muslimska världens vidunder. Det var regenten Ahmed El Mansour Dahbi, som i 986 gav order till att palatset skulle byggas. Sekston år efter stod denna praktfulla byggnaden färdig.

Dar Si Said museet

Ett annat av Marrakeshs vidunder är Dar Si Said museet, som utgör ramen kring ursprunglig marokkansk konst. Här kan man se fantastiska rikedommar, bland annat Ahmed El Mansours (härskare från 1578-1603) guld- och marmorskattar.

Den gamla stadsdelen

Djemaa el-Fna är Marrakesh pulserande hjärta. Platsen i den gamla stadsdelen är en fortrollande myrstack. Här möter man historie-berättare, ormtämjare, magiker och akrobater. Det finns alltid något at titta på och undras över, och man kan fördriva många timmar med att bara titta, dofta och smaka. Samtidig rymmer den gamla stadsdelen många andra attraktioner i form av moskéar och museer.

Rabat

Den gamla staden Chella

Bakom stadsmurarna, som omkransar den gamla stadsdelen i Rabat, hittar man kvarlämningarna av den gamla staden Sala eller Chella. I Chella hittar man Marokkos största och mest fantastiska arkäologiska museum.

Palatset Kasbah des Oudaias

Kasbah des Oudaias är ett tidligere palats med udsikt över Atlanten. Palatset är i dag museum for traditionell marokkansk konst.

Souika Street

Souika Street är en av dom mest livliga gatorna i Rabat. Här hittar man dom många foundouks, som är traditionellla marokkanska caféer. Om man vill handla lädervaror, har man ochså kommit till den riktiga gatan. Sebbat Souk är skomarknad.

Tour Hassan moskéen

Tour Hassan är den mest berömda byggnaden i Rabat. Byggnaden påbörjades av Yacoub al-Mansour, men ett jordskalv i 1755 stoppade bygget, och därför är moskén i dag ofärdig. Vid samma läge kan man titta på Mohammed Vs mausoleum, som ligger bredvid.

Södra Marocko

Den tidigare franska garnison Ouarzazate

Denna tidigare franska garnisonen i det södra Marokko kan nås via en otroligt vacker väg från Marrakesh över Tizi nTichka passet. Ouarzazate är ett bra ställe att börja, om man vill vidare in i södra Afrika.

Staden Rachidia

Rachidia är Tafilalt regionens huvudstad. Staden har en myllrande marknad på huvudgatan. På vägen mellan Rachidia och Erfoud kan man dessutom besöka Cirque de Jaffars gamla amfiteater.

Tinerhir området

Tinerhir var engång hemställe för dom franska legionärerna. Stället är värt att besöka på grund av en fantastisk udsikt över Draa Valley

Ökenstaden Ait-Ben-Haddous Ksar

En Ksar är ursprungligt en sorts mini-landby eller hemställe for ökenfolket. Ait-Ben-Haddous Ksar i det södra Marokko är en av Marokkos mest berömda och har medverkat i många filmer, bland annat i Lawrence of Arabia.

Tafraout

Staden Tafraout

Tafanout är en utav dom vackraste städerna i området kring Agadir. Den ligger ungefär 200 kilometer borta, och det finns bra vägförbindelser. Området har en massa mandel- och olivodlingar och en rad stilla och skuggiga trädgårdar. I skuggan av valnötsträden i Tafraout får man lugn och ro som inget annat ställe i Marokko.

Tangier

Den gamla stad/Medinaen

I den gamla staden eller Medinaen kan man besöka sultanens palats, som nu är omgjort till ett museum för marokkansk konst. Man kan ochså se den stora Sidi Bounabi Moské, till exempel.

Grand Socco marked

Grand Socco är Tangiers färgstrålande och dynamiska marknad, som alltid är öppet. Vill man göra en bra affär eller bara prova att pruta på skoj, ska man besöka Grand Socco. Speciellt kan man få billiga lädervaror, om man anstränger sig.

Utflyktär i området

Tangier är en bra bas for mysiga utflykter. Nära staden kan man besöka den lilla bergsstaden Chechaouen, fiskarstaden Asilah och Herkules grottor vid Cape Spartel.

Charter (flyg+hotell)
Priserna är givna per person

Hitta resan till Marocko här

Hitta inspiration till Marocko här

Boka dina sevärdheter här