---> Resguide för Marocko - Organisera resan till Marocko här

Resguide till Marocko

Fakta

Top
Lokalt namn
Al Maghrib
Huvudstad
Rabat (1.500.000)
Areal
446.550 km2
Huvudspråk
Arabiska
Största religion
Islam
Invånare
29.661.636 (1999)
Regering
Monarki
Geografi
Marokko ligger i den nordvästligaste delen av Afrika nära Gibraltar. Landet har Algeriet som sin granne mot ost och Mauretanien mot syd- och sydost. Atlasbergen genomskär landet och slutar ute vid Atlanten.

Reseförberedelse

Top

Bästa restid

Marokko kan besökas året runt. Marknadsplatserna summar alltid av aktivitet. Men tycker man inte om värme, bör man nog hålla sig ifrån Marokko i sommarmånaderna, då temperaturen kan nå upp över 40 grader. Norrut kan man dock bli svalkad i Medelhavet och västerut i Atlanten. Vår och höst är bra årstider för ett besök i landet, speciellt om man vill söderut och besöka till exempel Marrakesh.

Reselitteratur

Lonely Planet Morocco Culture Shock Morocco Fodors Morocco

Lokala förhållanden

Top

Valuta

Marrokkanske Dirham (MAT) Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns internetcaféer i alla Marokkos större städer.
Telefoni
Ring utan pengar från utlandet Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För at tillkalla hjälp i Marokko ska man ringa följande nummer: Polis (19) Ambulans och brandkår (15)

Dricks

For dörrtvakter, guider och andra i liknande professioner är dricks nödvändiga för att leva. Dom bör därför ha ungefär tio procent. På bättre restauranger bör man hellst ge cirka 10 procent i dricks, medans man på mera sparsamma caféer endast behöver att lägga ett par dirham.

Tidszon

När klockan 14.00 i Sverige, är den 12.00 i Marokko.

Vikt och mått

I Marokko använder man följande vikt- och måttenheter: Vikt: kilo Längd: meter

Fotografering

Det är okej att fotografera dom flesta platserna i Marokko. Man bör dock vara uppmärksam på, att invånarna är muslimer, och att det ibland ska tas speciella hänsyn på heliga platser. Fråga först innan du fotograferar personer.

Dricksvatten

Låt bli att dricka vatten från kranen i Marokko och undvik istärningar. Köp vatten i flaskor.

Elektricitet

I Marokko använder man följande strömkällor: 220 volt AC, 50 Hz. I några äldre bebyggelser är strömkällan dock 110 volt AC, 50 Hz.

Uppförande

Även om Marokko är ett muslimsk land är det okej med avslappad klädsel. Helt korta shorts och tajta soltoppar bör man dock endast klä sig i på stranden. Grundat att Marokko är en tidigare fransk koloni är många av hövlighetsformerna franska, speciellt i medelklassen. Till exempel är kindkyssar vanliga.

Öppettider

Bankerna är öppna från 8.30 till 11.30 och igen från 14.30 till 16.30 (måndag-fredag), men med en lite längre lunchpaus på fredagen. Butiker och museer är öppna från 8.00 till 18.00 (måndag-fredag). Några har dock lunchstängt.

Mat och dryck

Hotell och dyrare restauranger serverar normalt rätter inspirerat av det franska köket. Men på dom mindre restaurangerna finns det ett rikt utbud av traditionell marokkansk mat. Prova till exempel harira, en kryddad soppa eller couscous med ägg, kyckling eller lam. Tajine är en sammankokt rätt, ofta med marinerad kyckling eller lam.

Handikappade resenärer

Marokko är inte speciellt handicappvänligt. Man hittar sällan speciella anordningar, som kan underlätta livet för handicappade. Å andra sidan finns det stor hjälpsamhet, och det kan man med stort utbyte acceptera.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1. januari Tronfestivalen, 3. mars Qued ed-Dahab Dag, 14. augusti Oberoendesdagen, 18. november Arbetardag, 1. maj. Flyttbara helgdagar Eid essgher (slutet på Ramadanen), sist i januari Eid thamukrate (offerfesten), omkring 28. mars Islamisk nyår, mitt i april Ashura, sist i april Al Mouloud (profetens födsel), omkring 26. juni Den Gröna Marchens födelsedag, omkring 6. november Början på Ramadanen, omkring 20. december.

Övernattning / Hotell

Top

Camping

Der finns utmärkta campingmöjligheter i och utanför dom större städerna i Marokko. Dom är allihop ganska bra och billiga.

Hotell

Det finns många hotell i Marokko. Det finns dyra, lyxiga hotell, mellanklass hotell och mindre, billiga hotell. I stora städer som Marrakech, Rabat och Casablanca finns det många möjligheter, men det ärofta lite dyrare än i dom mindre städerna.

Bed og breakfast eller pensionat

Några utav dom mindre och billigare hotellen fungerer som en slags gästhus, där man äter tilsammans med värden och resten av familjen. Dessa privata indkvarteringar är oftast billiga.

Vandrarhem

Det finns vandrarhem och hostels i dom större städerna i Marokko. Men ofta kan det vara precis lika billigt att bo på hotell, om man väljer ett- eller tvåstjärniga hotell.

Lokal transport

Top

Flyg

Marokko har innanrikesflygningar mellan Agadir, Casablanca och Tangier.

Buss

Bussnätet är pålitligt och väl utbyggt i dom flesta områdena. Marokko har långdistans-bussar såväl som lokala bussar.

Tåg

Tågdriften är begränsad i Marokko. Men de tågförbindelser som finns är å andra sidan förträffliga och billiga. Den mest populära sträckan är mellan Fés till Rabat och Casablanca. Det är tågsällskapet ONCF, som kör mellan huvudstäderna i Marokko.

Taxi

Det går alltid att få tag på taxis i dom stora och mellanstora städerna. Det är billigt, men se till att göra upp ett pris om inte chauffören sätter på taxametern.

Biluthyrning

Det är relativt dyrt att hyra bilar i Marokko i relation till prisläget i övrigt. Benzin kan man köpa stort sett var som hellst.

Båt eller färja

Man kan segla från Algeciras och Malagi i Spanien till Ceuta i Marokko.

Övrig transport

Petit taxis är ett vanligt syn i dom större marokkanska städerna. Taxibilarna rymmer tre personer, och det är ett billigt och lätt sätt att komma runt på.

Särskilda förhållanden

Top
Marokko är inte enbart öken och sandstränder. Tycker man om att trekka, finns det bra möjligheter. Den vackra turen mellan Tacheddirt och Imlil för upp en i Atlas-bergens snö, och där finns det möjlighet för att åka skidor. Oukaimeden, som ligger cirka 70 kilometer från Marrakesh, är ett populärt skidsportställe.
Resetyp Stockholm Göteborg Malmö
Charter (flyg+hotell) Från 4 415:- Från 7 995:- -
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.