En person sitter på kanten av ett bergutsprång med utsikt över en fjord och berg.

Sevärdheter Norge

Arendal

Arendal

Arendal ligger vid Nidelven och var en dynamisk hamnstad förr i tiden med en flotta på flera hundra skepp. Staden är Sørlandets äldsta och har många gallerier med hantverkskonst. Gamla stadsdelen fick i 1992 ”Europa Nostra” priset för restaureringen av alla gamla trähus.

Flekkefjord

Flekkefjord

Sørlandets vestligaste stad, Flekkefjord, ligger idylliskt vid Grisefjorden. Staden har många gamla hus och bygnader, och en oktogonal träkyrka som bygdes i 1832 av Det Kongelige Slot i Oslos arkitekt (Linstow). Det finns också ett museum som handlar om stadens historia.

Hammerfest

Staden Hammerfest

Om man litar på denna fiskarstadens tio tusen invånare så är Hammerfest helt enkelt världens nordligaste stad! Lanskapet är barskt och vintern mörk. Men landskapet förändrar sig fullständigt om sommaren, eftersom solen alldrig lägger sig, och då kan man upptäcka underbara sjöar som man både kan segla och fiska i.

Kirkenes

Gränsfloden Jakobselv

Vid gränsfloden Jakobselv mellan Norge och Ryssland kan man se den lilla ”Oscar II kapel”. Kapellet är byggt av natursten i 1869 som ett slags andeligt vakttorn.

Sør-Varanger Museet

Sør-Varanger Museet i Kirkenes har spännande natur- och kulturhistoriska samlingar. Grænselandsmuseet, som visar allt om norsk-finnsk-ryssiska relationers historia, ligger i en stor ny bygnad från 1997

Øvre Pasvik Nasjonalpark

Söder om Kirkenes ligger Øvre Pasvik Nasjonalpark. Här finns många sällsynta arter av fåglar, varg och björn. Parken ligger i norska ”tungan” mellan Finland och Ryssland

Kristiansand

Folkloremuseet

I Kongsgaard, som ligger nordost från Kristiansand, ligger ett intressant folklore museum, där man bland annat kan få se den färgrika norska nationaldräkten på nära håll.

Hamnen

Kristiansand har en stor och viktig hamn, varifrån många skepp seglar till Europa och USA. Det kan vara en upplevelse att vandra runt lite på bryggan och se på all trafikken, eller ta färjan till Hirsthals i Danmark med Color Line.

Kyrkor

Den Lutheranska Katedralen i Kristiansand bygdes i 1685 och blev restaurerat mellan 1882 och 1885. I närheten ligger den gamla ”Oddernes Kirke”, som kan dateras tillbaka till 1100-talet.

Mandal

Mandal

Konstnären Gustav Vigeland föddes i denna stad, som är Norges sydligaste. Arkitekturen, som bygger mest på trähus och liknande, har hög kulturhistoriskt värde. I dag finns många båtvarv i hamnen och i Augusti arrangeras ”Skaldysfestval”, som bland annat består av norska mesterskapen i ”rejepilning”!

Nordnorge

Troms regionen

Troms är en av Norges mest speciella regioner med öarna Senja och Hinnøy. Det finns tre nationalparker med ett blomstrande flora och fauna i Troms: Ånderdalen, Øvre Dividal och Reisadalen. När man skall till Hinnøy passerar man Tjeldsundet över en mycket vacker bro och kommer till det östliga delen av ön.

Norge

Bergen och närliggande områden

Bergen ligger mitt i landet och är därför en passande utgångspunkt om du vill upptäcka den fantastiska naturen. Härifrån kan du bland annat besöka Sognefjorden, som är Norges längsta och djupaste fjord, den vakra Hardangerfjorden och se vattenfallen vid Geirangerfjorden. Som sagt är det verkligen från Bergen man kan uppleva Norges mest underbara landskap.

Femundsmarka Nationalpark

Femundsmarka Nationalpark ligger på den ostliga sidan av sjön Femunden. Här finns mycket gammal flora och fiskrika floder, och är därför ett paradis för naturälskare. Man kan vandra, fiska, eller jaga. Det finns ren och muskusoxar i den nordliga delen.

Halvön Bygdøy

Halvön Bygdøy ligger bara 10 minuters segling från Oslo. Här finns bland annat Norges största open-air museum och ett maritimt museum som bjuder på äkta vikingaskepp och Thor Heyerdahls Kon-Tiki. Bada från klipporna kan du också göra på halvön, eftersom naturen är både vacker och ren.

Hardangerfjorden

Hardangerfjorden kan vara stolt på den inspiration som den givit till författare, konstnärer och komponister med sin häpnansväckande skönhet. Den idylliska 18 mil långa fjord har alla element som bildar det norska fjällandskapet. Särskilt vacker är fjorden på våren, då blomstrande frugtträd speglar sig i det kristallklara vattnet och bruset från vattefallen hörs tydligt.

Jotunheimen Nationalpark

Det är till denna nationalpark du bör åka om du vill upptäcka det vildare ansiktet av Norges flora och fauna. Parken har en stor mängd vandringsstigar, som leder dig igennom landskap med vattenfall, sjöar och glaciärer.

Karmøy

Karmøy är en vaker ö med mycket fina badstränder och pittoreska små fiskehamnar. Den är mycket flat och saknar nästan helt träd. Ön har också många historiska minnen, bland annat en gravhög från 300-talet. ”Rehaugene” är sex stora gravhögar från bronzeåldern som också finns på Karmøy.

Longyearbyen

Bergbruksstaden Longyearbyen brukade vara en stad som befolkades bara av några få under hela året, eftersom arbetarna flög upp till staden för att arbeta. Nu bor dom med sina familier i Longyearbyen, som är ett helt normalt fungerande samhälle med skolor och världens nordligaste gymnasium. Staden bjuder på ett museum som beskriver historien om bergsbrukningen, men framför allt är det naturen som imponerar.

Magdalene bukten

En underbar bukt med många skär, som kryssas av utflyktsfartyg. I den nordligaste delen ligger än Moffen, som är hem till tusentals valrossar. Det är inte tillåtet att gå i land, men man kan observera dom på rätt nära håll från båten.

Namsos

Namsos, som ligger vid Namsfjorden, har en av Nordens största sågverk. Namsos var krigszon under 1940-talet efter en tysk bombning som förstörde stadens centrum. Mitt i staden ligger ett 114 meter högt berg, Bjørumsklompen, varifrån man har en vacker vy över staden och Namsfjorden.

Nordkapp plateauet

Nordkapp längre norrut var först en offringsplats för samerna. Klippan reser sig över 300 meter rakt upp över havet och fick sitt namn, The North Cape, av engelskmannen Rich. Tyvärr så är vädret ofta dåligt, med piskande regn eller snö. Men har man tur så kan man se den fantastiska klippan i midnattssol under somaren, och det är un oförglömlig upplevelse.

Ny-Ålesund

Många internationella forskare bor i Ny-Ålesund om sommaren och studerar floran och faunans reaktioner på temperatur svängningar och drivhuseffekten. Det finns ett litet museum med minnen från bergsbrukningen och en konstgalleri med varierande utställningar under hela sommaren.

Røros

Røros är en gammal bergsbruksstad med trähus från 1700-talet i fint skick. Staden finns på UNESCOs kulturarv-lista. Staden har småföretag och många hantverkare som producerar allt från ceramik till glas, silver och koppar, så det finns fina möjligheter at köpa sånt om man besöker staden.

Stiklestad området

Stikklestad ligger ost från Verdalsøra i Nord-Trøndelag och är en viktig plats i Norsk historia. Det var nämligen här som Olav Haraldsson föll i kampen mot bönderna i 1030. Slaget, där kristendomen segrade, betraktas som övergången från vikingatid till medelåldern. På slagfältet finns en kyrka vars alter står precis där Olav föll.

Trysilfjeldet

Trysilfjeldet är den största skidorten i östra Norge, med 21 lifter och många kilometer alpin pister. Under sommaren kan man rafta, segla kanot eller ta på vildmarksutflykt och övernatta i ett riktigt samertält.

Vikingalandet Rogaland

Rogaland är vikingalandet. Här samlede Harald Hårfager i 872 Norge till ett rike, och många kungar har rest bort harifrån under vikingarnas tid. Området bjuder på klippor, sandstrand och barska fjordlandskap. Här ligger den fantastiska Lysefjorden och laxfloden Suldalsågen. Dessutom kan man verkligen uppleva utmanande bergsvandringar i den rena naturen.

Ön Andøya

Andøya är den nordligaste av Vesterålens öar. Huvudstaden, Andenes, har ett slags valcenter, som bjuder på documentation om valar, valforskning och -fångst och dess historia. Man kan dessutom se valar ”live” i Tysfjorden.

Å och område

I Lofoten ligger en mysig, charmerande och otroligt vacker liten fiskarort: Å. Besök gärna ”Det Norske Fiskerby Museum” och Moskenesstraumen, en kraftig flod med en maelstöm som gjorde stort intryck på både Jules Verne och Edgar Allan Poe. Och så finns grottan Refvikshule: 115 meter djup med bland annat vägmålningar som daterar från 3000 år sen. Är du intresserad av dykning så är förhålanden mycket fina i Lofoten, med utmärtkt sikt i vattnet, men det kräver en del erfaring och en våtdräkt av hög kvalitet!

Oslo

Akershus Fästningen

Akershus Fästningen från 1300-talet måste man se, om man är i Norges huvudstad. Bygnaden innehåller underjordiska gångar och fängelsehålor. Under andra världskrigen använde nazi regimet Akershus som fängelse och avrättningsplats.

Motståndsmuseet

”Det Norske Modstandsmuseum” ligger vid Akershus, och var det huset som användes av tyskarna för avrättningar. Man får ett klart intryck av situationen och livet i Norge under besättelsen om man tar en liten tur runt museet, som i övrigt ligger mitt i en vacker park med utsikt över staden och hamnen. På sommarmånaderna hålls det ofta koncerter och teaterföreställningar här.

Vigelandsparken och Vigelands Museet

Vigelands parken är et underbart, tyst och nästan idylliskt område, som passar perfekt til en liten picnic eller kanske en eftermiddags lugg. Parken har stora gröna områden och flera ponder med tillhörande änder. I Vigelandsparken hittar man också 212 bronze- och granitskulpturer av konstnären Gustav Vigeland. Man kan också besöka Vigelandsmuseet, där man får veta mer om Vigeland själv och om parkens etablering.

Steinkjer

Steinkjer

Steinkjer är känt från sagatiden, när Eirik och Svein härskade över Norge till år 1000. Staden blev totalt destruerad av tyskarna under andra världskrigen, men är i dag ett modernt skol- och handelsområde. Den nya kyrkan i staden präglas av många moderna konstnärers arbete.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här