En person sitter på kanten av ett bergutsprång med utsikt över en fjord och berg.

Resguide till Norge

Fakta


  • Kungariket Norge

  • Oslo (494.793)

  • 323.758 km2

  • Norska

  • Kristendom

  • 4.417.599

  • Monarki

  • En stor del av Norge är obebott, eftersom landet består av berg, glaciärer, klippor, floder och vattenfall. Den norska östkusten är grön med floder och sjöar, medan västkusten ibland får våldsamma regn. Om man vågar sig upp till Nordkapp befinner man sig i det imponerande tundralandskap som karakteriseras av mycket öde och ofruktbar mark.

Reseförberedelse

Bästa restid

Norge kan besökas året runt. På vintern lockar både alpin- och långfärdsområden, medan sommaren består av midnattssol, fiskeutflykter och vandringar i naturen. Landet är lika imponerande året runt och bjuder på ett brett urval av aktiviteter och sevärdheter.

Reselitteratur

Lonely Planet Norway
Fordor’s Norway

Lokala förhållanden

Valuta

Norska kronan (NOK). Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det är enkelt att hitta Internetkaféer i Norge och naturligtvis relativet enklare om man befinner sig i Oslo, Bergen eller andra städer. Men du hittar också Internet i mindre orter. Det är visserligen inte billigt, men kvalitén på ställena är hög.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att nå hjälpcentraler i Norge ringer du:
Polis och Brandkår (112)
Ambulans (113)

Tidszon

När klockan är 12:00 i Sverige är den 12:00 i Norge.

Vikt och mått

I Norge använder man fölgande mått och vikt:
Längd: meter
Vikt: kilo
Vätska: liter

Fotografering

Man får fotografera allt man vill i Norge, men man bör fråga privatpersoner innan man tar bild.

Dricksvatten

Det går bra att dricka kranvattnet i Norge.

Elektricitet

I Norge använder man följande strömkälla:
220volt AC/50Hz

Uppförande

Kom ihåg att det är förbjudet att röka i offentliga byggnader. Normän är också mycket punktliga, det är inte uppskattat att komma för sent.

Öppettider

Banker: mellan 9:00 och 15:30 (mån-fre), men normalt mellan 9:00 och 17:00 på torsdagar.
Affärer: mellan 9:00 och 17:00/18:00 (mån-fre), mellan 9:00 och 15:00/16:00 (lör). Det är i övrigt normalt att affärer har längre öppettider en kväll i veckan (torsdag i Oslo). Affärer har inte söndagsöppet.

Mat och dryck

Om man inte gillar fisk och skaldjur kan det vara mindre behagligt att vistas i det nordliga Norge och Vestlandet, eftersom den lokala kosten består av torsk och ”kveite”, som bör serveras färska och naturligtvis av gravad lax och sardiner. Normännen uppfann ju nästan sardiner… Alkoholhaltiga drycker är dyra i Norge, men urvalet är stort. Och om man vill spara lite men fortfarande njuta av det lokala, klarar man sig utmärkt med det kristallklara vattnet.

Handikappade resenärer

Handikappanpassningen är eminent i Norge. Faktiskt så ligger Norge helt i topp när det gäller speciella faciliteter och tillgång till sådana. Och det gäller hela landet. Om man vill veta mer om handikappfaciliteter i Norge kan man få en broschyr från:
Det Norske Turistkontor
Vestbaneplassen 1
0250 Oslo
Tel: +47 (22) 83 00 50

Helgdagar

Norge har egentligen samma helgdagar och varierande helgdagar (långfredag, påskdagen…) som Sverige, men firar Nationaldag den 17 maj. Norge har också första maj-firande.

Övernattning / Hotell

Camping

Det finns massor av campingplatser med fina faciliteter i Norge. Samtidigt kan man campa i naturen.

Hotell

Det finns rikligt med hotell i Norge och standarden är hög. Lyxhotell finns överalt i landet, men det kan vara svårare att hitta mycket billiga alternativ.

Bed og breakfast eller pensionat

På många ställen i Norge kan man hyra gästhus eller en bergstuga. De är ofta små och naturligtvis mindre moderna än hotellrum, men håller ändå relativt hög standard.

Vandrarhem

Det finns omkring 100 hostels/vandrarhem över hela landet. Alla kan hyra rum, men medlemmar av Den Norske Sammenslutning af Hostels har första prioritet.

Övrig övernattning

”Rorbuer” är en slags stuga som fiskare använder i vintersäsongen, men som hyrs ut under sommaren med moderna faciliteter. Fördelen ligger i den låga prisnivån.

Lokal transport

Flyg

Det finns inrikesflyg mellan alla stora och mellanstora städer i Norge, men det kan vara ganska dyrt.

Buss

Det finns många långdistansrutter med buss i Norge. Dessutom har alla städer ett lokalt bussnätverk.

Tåg

Tågnätverket är väl utbyggt och man kan resa med tåg mellan alla stora och mellanstora städer. Man bör reservera plats om man vill åka med expresståg.

Taxi

Man kan få en taxi vid taxihållplatserna eller per telefonbeställning. Taxameter är det vanligaste sättet att betala.

Biluthyrning

Man kan hyra bil i alla större städer och på flygplatserna. Tyvärr är det ganska dyrt och ibland besvärligt att använda hyrbil som transportmedel i Norge.

Båt eller färja

Man kan åka med färja, katamaran och flygbåt från alla kuststäder i Norge. ”Hurtigrutten” från Bergen till Kirkenes (vid gränsen till Ryssland) är en spännande resa som tar elva dagar.

Särskilda förhållanden

Norge har en fantastisk natur och ett bra sätt att se den från sin vackraste sida är att åka med den 47 mil långa tågresan mellan Oslo och Bergen.

Har du velat resa till Norge?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden