Covid-19 - UD:s reseinformation

Resguide till Norra Kananda

Fakta

Top
Lokalt namn
Northwest Territories, Yukon och Nunavut
Invånare
100.000

Reseförberedelser

Top

Bästa restid

Mellan juni och augusti är det högsäsong i norr. Under årets övriga månader stänger vissa faciliteter på grund av att det inte är nog besökare under den långa vintern. Canadas nordbor menar dock att den bästa tiden för ett besök är mellan mars och april, när dagsljuset kommer tillbaka och vädret är som bäst för snösporter som till exempel skid- och hundslädeåkning.

Lokala förhållanden

Top

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 03.00 i Yukon. När klockan är 12.00 i Sverige, är den 04.00 i Northwest Territories. När klockan är 12.00 i Sverige, är den 05.00 i Nunavut.

Kultur och underhållning

Förutom byarnas många traditionsrika folkfester, som är starkt präglade av inuiternas kultur, finns det flera museer om guldfebern i början av förra seklet, och eskimåernas kultur i området. Upplev också världens hårdaste hundslädekapplöpning från Yukon River till Whitehorse och Fairbanks.

Övernattning / Hotell

Top
I norr är priserna vanligtvis lite högre än i resten av av Canada. På många ställen finns det något för varje pengapung, men ofta har man inte något val. Därför kan man bli tvungen att betala mer än man har lust att betala. Efter augusti och fram till juni än urvalet på logi halverat på många ställen, men istället är priserna hälften så höga också. Beställ hotell i Norra Kananda här

Lokal transport

Top

Taxi

Det är inte bara att vinka till sig en taxi i norra Canada, men de flesta taxibolag har minibussar som transporterar folk.

Övrig transport

Det finns Greyhoundbussar som kör vissa ruter i det nordligaste Canada, men på flera ställen är helikopter och flyg de enda transportmedlena. På många ställen kan det vara möjligt att hyra antingen bil eller husbil eller -vagn, så kallade 'motorhomes'.

Särskilda förhållanden

Top
Northwest Territories, Yukon och Nunavut är barska lanskap. Utan tidigare erfarenhet eller grundlig förberedelse kan det vara farligt att bege sig ut i vildmarken utan guide. Tänk också på att vägförhållandena kan göra det omöjligt att resa enligt planerad rutt, särskilt om man väljer att köra ensam. Många faciliteter är stängda under perioden september till juni.
Reseerbjudanden
Hitta billiga resor till hela världen
Prisjämförelsesajten Travelmarket.se söker bland fler än 1000 hemsidor för att hitta de bästa och billigaste resorna till dig.