Solnedgången bakom Eiffeltornet i Paris med en varm orange himmel och stadens siluett synlig.

Sevärdheter Polen

De Polska Tatrabergen

Bergsjön Morskie Oko

Bergssjön Morskie Oko ligger på 1393 meters höjd och betraktas av många som det vackraste stället i Tatrabergen. Man kan inte köra direkt till platsen, men det arrangeras vandringsturer till den vackra bergssjön och omkringliggande områden.

Kasprowy Wierch berget

Den 1985 meter höga bergstoppen, Kasprowy Wierch, är förbunden med Zakopane via en linbana som är 4181 meter lång. Från toppen finns det flera fantastiska klätterturer ned, varav den svåraste och vackraste är Örnstigen.

Gdansk

Mariakyrkan

Kosciól Mariacki, eller Mariakyrkan, är med sina 105 meters längd och 68 meters bredd, den största murstenskyrka i världen. Den uppfördes 1342-1502 och kan stå värd för up till 25 000 kyrkobesökare samtidigt.

Nationalmuseet

På Nationalmuseet i Gdansk kan man få se praktfulla utställningar av porslin, textil och målningar. Dessutom innehåller museet ett antal altartavlor. Bland annat finns där ”Den slutliga domen” av Hans Medling.

Sjöfartsmuseet

Vid hamnen i Gdansk strå Gdanskkranen som kommer från 1400-talet. Det är Europas största medeltidskran. Inne i kranen finns sjöfartsmuseet som har utställningar om Gdansks historia som en stor handelsstad.

Krakow

Czartoryskimuseet

Museet som ligger i Czartoryskipalatset betraktas som en av Krakows finaste konstsamlingar. På museet finns verk av Leonardo da Vinci och Rembrandt, samt gamla fynd från Egypten och Asien.

Mariakyrkan

På Marknadsplatsen i Krakows centrum ligger Mariakyrkan, som är stadens sockenkyrka. Mariakyrkan är mest känd för sitt berömda altare, som utformats av den nürnbergska bildskäraren Wit Stwosz. Altaret är Europas största och vackraste medeltidsaltare.

Sigismundtornet

På den 25 meter höga kalkstensklippan Wawel ligger Sigismundtornet som innehåller Polens största klocka. Sigismundklockan kom på plats 1521, är 2 meter hög och 2,5 meter i diameter.

Polen

Bilden av den svarta Madonnan

I industristaden Czestochowa, som ligger 100 kilometer från Krakow, ligger Jasna Góra klostret, vilket är en av Polens viktigaste samlingspunkter för katoliker. När det är pilgrimsdagar kommer tusentals människor dit för att få se bilden av den svarta Madonnan, som enligt sägnen har målats av evangelisten Lukas.

Koncentrationslägrena Auschwitz-Birkenau

Mellan 80-90 procent av de polska judarna försvann i de nazistiska koncentrationslägrena i Auschwitz och Birkenau. Några av cellerna och gaskamrarna i lägret finns bevarade och fungerar idag som museum över dåtidens grymheter.

Kopernicusmuseet

Kopernicusmuseet ligger i staden Frombork, där renässansastronomen Nicolaus Kopernicus föddes. Det var Kopernicus som lade fram teorin om att jorden inte är centrum i universum. Detta och mycket mer kan får man höra om på Kopernicusmuseet. Dessutom finns där en imponerande samling av Kopernicus speciella instrument.

Kungsslottet

I Warszawa ligger Kungsslottet som byggdes mellan 1200- och 1300-talet och därefter har byggts ut ett flertal gånger. Det mycket sevärda slottet med sitt diskreta yttre och sina vackra salar har fungerat som kungens och presidentens hem samt varit mötesplats för det polska parlamentet.

Lazienkiparken

Ett av Warszawas andrum är den vackra Lazienskiparken som ligger cirka en och en halv kilometer från centrum. På sommaren är parken full av människor som njuter av de många arrangemang som hålls i parken.

Oliwa klostret

I Oliwa stadsdelen norr om Gdansk ligger ett cistercienserkloster med tillhörande kyrka. Kyrkan grundlades cirka 1200 e Kr av de danska cisterciensere. Inne i kyrkan, som är en förlängning av klostret, står en av Polens största orglar. Orgeln byggdes på 1700-talet och har cirka 6000 pipor och spelas på tre gånger om dagen.

Staden Zamosc

I sydvästra Polen, 320 kilometer från Krakow, ligger renässansstaden Zamosc som nästan inte har förändrats på 400 år. Staden byggdes upp under 1500- och 1600-talen och styrdes då av den mäktiga Zamoyski släkten, efter vilka åtskilliga gator är uppkallade.

Villa Koliba

I Zakopane ligger ett stort trähus från1893, som är designat av målaren och diktaren Stanislaw Witkiewicz. Villa Koliba är byggd i så kallad Zakopanestil och är inredd till museum för bland annat gamla möbler.

Wieliczka minan

Cirka 13 kilometer sydost om Krakow ligger Wieliczka saltminan, som är en av Polens största sevärdheter. I de välbevarade minkamrarna, varav några är mer än 700 år gamla, kan man beskåda de olika maskiner som har används genom tiderna.

Poznan

Marknadsplatsen

Om du har hittat rådhuset står du samtidigt på Poznans marknadsplats som är en sevärdhet i sig självt. Platsen ödelades under andra världskriget, men återuppbyggdes till en fantastisk marknadsplats.

Rådhuset

Poznans ståtliga rådhus byggdes från början i gotisk stil, men kan idag tacka den italienske designern Battista för sin nuvarande renässansstil, som gavs till rådhuset på 1600-talet.

Solidaritetsmonumentet

1981 reste man Solidaritetsmonument till ära för de omkomna under upproren mot det kommunistiska styret 1956. Här dog 76 och över 600 sårades, då demonstranterna bekämpades med stridsvagnar.

Szczecin

Den röda rutten

Följer man den röda rutten kommer man lätt runt till Szczecins olika sevärdheter. Den sju kilometer långa rutten startar vid centralstation och är lätt att följa via de röda pilarna som finns tecknade.

Furstarna av Pommerns Slott

Szczecins viktigaste sevärdhet är slottet som, sedan det byggdes på 1300-talet, har varit hem för Pommerns furstar. Slottet återuppbyggdes efter kriget som det såg ut på 1500-taet och fungerar idag som kulturhus.

Nationalmuseet

Nationalmuseet är ett måste om man vill se och höra om tiden då Szczecin var en hansestad. På museet finns det dessutom smyckesamlingar som har tillhört Pommerns furstar, samt målningar och skulpturer.

Warszawa

Kungsvägen

Mellan Lazienki-palatset och Kungsslottet går Warszawas huvudboulevard, Kungsvägen, som är omgiven av vackra byggnader och berömda monument. Av de många sevärdheter längs med gatan kan nämnas Kopernikus och ryttarstatyn av Jozef Poniatowski, som båda två är gjorda av den danske skulptören Bertel Thorvaldsen.

Nationalmuseet

Nationalmuseet i Warsawa är Polens största museum. Det innehåller bland annat verk av polska och utländska konstnärer, samt vackra samlingar av medeltidskonst och arkeologiska fynd.

Stadsdelen Stare Miastro

Warszawas största sevärdhet är den gamla stadsdelen, Stare Miastro, som återuppbyggdes mellan 1949 och 1963. Detta historiska kvarter är restaurerat på det sätt att det liknar stadens utseende på 1600- och 1700-talet.

Wroclaw

Domkyrkoön Ostrów Tumski

Domkyrkoön, eller Ostrów Tumski som den heter på polska, är den äldsta delen av Wroclaw med rötter ända tillbaka till den tidiga medelåldern. Stadsdelen har en mycket speciell stämning och där finns några av Europas vackraste exemplar av sakral arkitektur.

Domkyrkoön Ostrów Tumski

Domkyrkoön, eller Ostrów Tumski som den heter på polska, är den äldsta delen av Wroclaw med rötter ända tillbaka till den tidiga medelåldern. Stadsdelen har en mycket speciell stämning och där finns några av Europas vackraste exemplar av sakral arkitektur.

Panorama Raclawicka

Panorama är en stor cirkelformad målning med en omkrets på cirka 120 meter, som föreställer slaget vid Raclawice. Det är en enorm målning, målad av Jan Styka och Wojciech Kossak och är Wroclaws största turistattraktion.

Wroclaws rådhus

Det gamla rådhuset i Wroclaw är utan tvivel ett av de vackraste rådhusen i Polen. Byggnaden är i gotisk stil och härstammar från 1200- 1300- talet. I rådhuset finns det dessutom ett historiskt museum.

Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Boka dina sevärdheter här