Pittoresk kullerstensbelagd gata med färgglada byggnader och uteserveringar i skymningen.

Resguide till Polen

Fakta


  • Polska

  • Warszawa

  • 312.683km2

  • Polska

  • Katolicism

  • 38.646.023 (2000)

  • Republik

  • Med 500 kilometer kust gränsar Polen upp mot det Baltiska havet i norr, till Ryssland, Ukraina, Litauen och Vitryssland i öst och till Tjeckien och Slovakien i söder. Väster om Polen ligger Tyskland.

Reseförberedelse

Bästa restid

Turistsäsongen sträcker sig från maj till september, med toppar i juli och augusti. Vill man slippa alltför många turister bör man resa tidigt eller sent under säsongen. De stora städerna kan man besöka under vintern.

Reselitteratur

Lonely Planet Poland

Lokala förhållanden

Valuta

1 polsk zloty (Zl) = 100 groszy. Läs 9 gode råd om valuta här

Internetkaféer

Det finns relativt få Internetcafén i Polen. De som finns har relativt långsamma förbindelser. Det finns internetcafén i Warsawa, Krakow, Gdansk, Wroclaw, Torun och Zakopane.

Telefoni
Ring utan pengar från utlandet
Slå bara ett Telia Sverige Direkt-nummer så kan du ringa hem från ca 60 länder. Mottagaren betalar samtalet.

Vid nödsituationer

För att kalla på hjälp i Polen ska man ringa följande nummer:
Polis (997)
Brandkår (998)
Ambulans (999)

Dricks

Man brukar vanligtvis ge cirka 10 procent både på restauranger och till taxichaufförer.

Tidszon

När klockan är 12.00 i Sverige, är den 12.00 i Polen.

Vikt och mått

I Polen använder man följande vikt- och måttenheter:
Längd: meter
Vikt: kilo

Fotografering

I Polen finns det förbudsskyltar uppställda på platser där man inte får fotografera. Detta gäller bland annat militära anläggningar, gränsövergångar, broar, järnvägsstationer, flygplatser och hamnar.

Elektricitet

I Polen använder man följande strömkälla:
220 volt, 50 Hz AC

Uppförande

Gamla dygder lever fortfarande kvar i Polen, varför det är vanligt att uppträda som en gentleman och hålla upp dörren för damerna och även kyssa damernas hand till farväl.

Öppettider

Matvarubutiker har öppet från tidig morgon till 18, 19 eller 20. De stänger dock omkring klockan 12 på lördagar.
Affärer har öppet från 10.00 till 18.00. Öppettiden är dock längst i Warszawa och kortare på landet.
Posterna har öppet under dagarna i de största städerna.

Mat och dryck

I Polen äter man dagens största måltid mellan klockan 15 och 18. I denna måltid ingår ofta potatis och olika typer av kött. Dessutom äter många en lättare måltid senare på kvällen, som sköljs ned med te.

Handikappade resenärer

Bara på de modernaste hotellen och sevärdheterna finns det hissar och liftar för handikappade. Utöver på dessa ställen är Polen ett dåligt land för handikappade att vara i.

Helgdagar

Nyårsdagen, 1 januari
Internationella arbetardagen, 1 maj
Grundlagsdagen, 3 maj
Jungfru Marias himmelfärdsdag samt segern över Sovjet 1920, 15 augusti
Allhelgonadagen, 1 november
Nationaldagen, 11 november
Juldagen och annandag jul, 25 och 26 december

Flyttbara helgdagar:
Kristi lekamensfest: 10 dagar efter pingst
Påskdagen och annandag påsk

Övernattning / Hotell

Camping

Det är billigt att använda sig av Polens många campingplatser. Man bör dock vara uppmärksam på att det är stor skillnad på kvalitén. De bästa platserna finns vid kusterna de större städerna.

Hotell

Hotellen i Polen är indelade i fem kategorier efter standard. De dyraste är hotellen i Orbis-kedjan, vilka är helt i klass med andra västliga lyxhotell.

Bed og breakfast eller pensionat

De trevliga Bed and Breakfeasts finns även i Polen. En populär möjlighet i samma stil är att bo på en bondgård, vilket dessutom är mycket billigt. Bara i den nordöstra delen av Polen finns det över 100 bongårdar som tar emot gäster.

Vandrarhem

Vandrarhemmen är den billigaste övernattningsformen i Polen och de finns i stort sett i hela landet.

Övrig övernattning

Ett bra alternativ till hotell är de privata pensionaten, som finns runt om i landet. Dessutom finns det möjlighet att bo på slott och i kloster, vilka på många ställen i landet restaureras och inreda till hotell.

Lokal transport

Flyg

Det går inrikesflyg mellan Warszawa och Gdansk, Krakow, Poznan, Szczecin och Wroclaw. Det största bolaget som erbjuder dagliga turer mellan städerna är det polska luftfartsbolaget LOT.

Buss

Busstransport i Polen drivs framförallt av de två statliga bolagen PKS och PPKS, men man kan också resa med privata bussbolag. Bussbiljetter kostar cirka detsamma som tågbiljetter.

Tåg

Det polska statsjärnvägsbolaget PKP erbjuder några av de billigaste tågresorna i Europa. Dessutom är själva järnvägsnätet mycket utbrett, vilket betyder att man kan resa till de allra flesta ställen i Polen.

Taxi

I alla polska taxibilar finns det taxametrar installerade. Man bör dock försäkra sig om att de är påslagna när resan börjar. Det händer nämligen ofta att turister bliver krävda på mycket pengar. Detta kan man undvika genom att beställa en taxi från sitt hotell och förhör sig om normala priser.

Biluthyrning

I alla större städer finns det flera uthyrningsfirmor, av vilka de dyraste är de kända internationella uthyrningskedjorna. Polens eget bilmärke Polonez är det billigaste att hyra. Man skall vara 21 år och ha haft körkort i minst ett år för att få hyra en bil.

Båt eller färja

Det finns båtturer mellan hamnstäderna Gdansk, Gdynia och Swinoujscie, som ligger ut mot det Baltiska havet. Därifrån går det även turer till hela Skandinavien.

Har du velat resa till Polen?

Här hittar du exempel på resor som våra användare har hittat tidigare.
Flyg+hotell
Priserna är givna per person
Reseerbjudanden