Inom många branscher är prissättningen förutsägbar och transparent för konsumenterna, men på marknaden för flygbiljetter förhåller det sig annorlunda. Där man skulle kunna tro att det är resans längd i kilometer som sätter flygpriset, visar det sig att det är helt andra förhållanden som styr. Det visar den senaste utgåvan av Svenskt Flygprisindex, som ges ut av resesökmotorn Travelmarket.se.
Hämta Svenskt Flygprisindex nr. 36 - avresevecka 23/2012Året 2012 ser ut att bli ett rekordår med avseende på flygbolagskonkurser. Under loppet av årets fem första månader har först Spanair, sedan ungerska Malév och nu också danska Cimber Sterling varit tvungna att kasta in handduken. Konkurrensen har varit för hård och omkostnaderna för flyget för stora, så att det helt enkelt inte varit möjligt att säkra en vinstgivande verksamhet.
Men luftfartsindustrin är också en bransch utan logik. Under många år har det varit en kamp om marknadsandelar, medan lönsamheten inte fått lika stor uppmärksamhet.
Det avspeglar sig tydligt i priserna på flygbiljetter, som ofta fastställs utifrån konkurrens på marknaden, och inte i förhållande till vad det kostar att producera tjänsten.
Dokumentation finns att tillgå i Svenskt Flygprisindex, som var fjärde vecka undersöker biljettpriserna från svenska flygplatser till 10 utvalda europeiska och interkontinentala destinationer. I den senaste utgåvan med utgångspunkt i flygbiljetter med avresa i vecka 23, är det exempelvis möjligt att köpa en returbiljett från Arlanda till Bangkok med Qatar Airways för 4.488 kronor via Doha. Reser man istället från Köpenhamn till Bangkok via Amsterdam, är billigaste biljetten i samma avresevecka 4.949 kronor, även om resan är kortare.
Samma avsaknad av logik finner man också på flygresorna inom Europa. Ryanair kan exempelvis flyga från Skavsta till Paris tur och retur för 928 kronor, medan priset med avresa från Säve-flygplatsen i Göteborg är blott 611 kronor.
"Det är först och främst utbud och efterfrågan på den specifika flygavgången som styr prissättningen. Utöver detta så anpassar sig flygbolagen ofta till den aktuella marknadssituationen, där det beroende på konkurrensen kan vara nödvändigt att på en specifik flygplats rabattera mer än vanligt för att kunna locka till sig passagerarna," bedömer VD Ole Stouby från resesökmotorn Travelmarket.se.
Ett annat exempel är en resa till Berlin. Från Landvetter vill Air Berlin ha 1.230 kronor för en returbiljett, medan det brittiska lågprisflygbolaget easyJet från Köpenhamn säljer en returbiljett för 408 kronor till den tyska huvudstaden.
Avsaknaden av branschlogik och de konstanta priskrigen och kampanjerna är anledning för konsumenterna att hålla tungan rätt i mun vid beställning av flygbiljetter. Val av rätt period, avreseflygplats och flygbolag kan antingen fördyra resan väsentligt, eller omvänt också säkra en rejäl besparing.
Följ prisutvecklingen på flygbiljetter på Svensk Flyprisindex egen sidaHitta billiga flygbiljetter här Kontakt: VD Ole Stouby
E-post: ols@travelmarket.com
Telefon: +45 40 81 72 47
Svenskt Flygprisindex ges ut av resesökmotorn travelmarket.se baserat på en översikt över de billigaste returflygbiljetterna till de tio populäraste europeiska och interkontinentala destinationerna. Svenskt Flygprisindex publiceras varje månad.